Kriz Ardından Almanya ile Bakan Düzeyinde İlk Temas: 'İlişkilerimizin Kötü Olmasının İki Ülkeye de Faydası Yok'

Türk bakanların Almanya'da katılacakları etkinliklere izin verilmemesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginlik, Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları tarafından ele alındı. Çavuşoğlu ve Gabriel Berlin'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Alman Bakan, 'Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli' dedi. Çavuşoğlu ise, 'İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok' ifadelerini kullandı.

Türk bakanların Almanya'da katılacakları etkinliklere izin verilmemesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginlik, Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları tarafından ele alındı. Çavuşoğlu ve Gabriel Berlin'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Alman Bakan, 'Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli' dedi. Çavuşoğlu ise, 'İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel arasındaki görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Görüşmenin ardından konuşan Alman Dışişleri Bakanı, 'Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli' diye konuştu. 

Çavuşoğlu ile görüşmesini 'zor geçti' sözleriyle nitelendiren Gabriel, Türkiye'deki tutuklu Alman vatandaşlarına ilişkin de konuştu. Gabriel, 'Türk yetkililer, Türkiye'deki Alman konsolosluk görevlilerinin tutuklu gazeteci Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarıyla görüşmesine izin verdi' dedi. 

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre Gabriel ayrıca 'Nazi benzetmesinin' kendileri açısından kırmızı çizgi olduğunu ve aşılmaması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: 

'Derin görüş ayrılıklarımıza karşın, diyalog kurmaktan başka bir alternatifimiz yok. Ancak bu yolla yeniden normal ve dostane bir ilişkiye geri dönebiliriz. İlişkilerimizin iyi olduğu günleri hatırlamamız çok önemli çünkü şu an aramızda bir gerilim yaşanıyor.'

"İki dost ülke olarak mı devam edeceğiz, kopmayı mı seçeceğiz?"

Mevlüt Çavuşoğlu da daha sonra görüşmeyle ilgili açıklama yapıp, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, 'Son 1 yılda Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskıdan rahatsız olduğumuzu ve Türk toplumunun da çok etkilendiğini, esasen Almanya'nın entegrasyon politikalarıyla da çeliştiğini söyledim' sözleriyle görüşmenin detaylarını aktardı. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

'Esasen iki ülke arasındaki ilişkilerin herkesten daha iyi olması gerekiyor. Bugüne kadar Türkiye Almanya’ya karşı düşmanca bir hareket içinde olamadı, gerek de yoktu. İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok. Türkiye'ye yönelik sistematik bir şekilde karalama kampanyası, Cumhurbaşkanımızın adeta bir nefret unsuru haline getirilmesi ve topyekûn Türkiye'ye yönelik saldırılar, Almanya'da PKK ve diğer terör örgütlerinin serbestçe faaliyet göstermesi gibi rahatsız olduğumuz konuları açık bir şekilde bu sabah gündeme getirdik. Dostum Gabriel de düşünce ve beklentilerini açık bir şekilde söyledi. Bundan sonra en kısa zamanda tekrar bir araya geleceğiz, dostum Gabriel’i Türkiye’de ağırlayacağız.'

'Türkiye ve Almanya birbirine ihtiyaç duyan iki ülke. Ama şuna karar vermeliyiz: İki dost ülke olarak mı devam edeceğiz, kopmayı mı seçeceğiz? Biz iki dost ülke olarak devam edelim istiyoruz. Almanya da tercihini yapmalı. Varsa sorunları açık açık konuşmalıyız.'

Görüşme için teşekkür

'Her açıdan çok faydalı bir görüşme oldu. Samimi bir ortamda düşüncelerimizi paylaşıp beklentilerimizi birbirimize aktardık. Hangi bakanımızın önümüzdeki günlerde faaliyette bulunacağını da kendisine liste olarak verdik. Bu Sayın Merkel ve Sayın Başbakanımız arasında da konuşulmuştu. Türk siyasetçilerin engellenmemesi gerektiğini de kendisine söyledik.'

Referanduma 40 Gün Kala Gündemimiz Türkiye-Almanya Krizi: İşte Bir Yılda Yaşanan 10 Gerilim

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler son dönemde gergin. Türkiye kökenli Alman vatandaşı ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından, Almanya'da Türk bakanların katılacağı bazı etkinlikler iptal edilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya'nın bu tutumunu, 'Nazi dönemi uygulamalarına' benzetmişti.

Kaynaklar: Reuters, Al Jazeera ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var