Almanya Avrupa'nın 'Üçüncü Cinsiyeti' Resmi Olarak Tanıyan İlk Ülkesi Olmaya Hazırlanıyor

Almanya'nın en yüksek mahkemesi, ailelerin bebeklerine doğum belgesinde erkek ya da kadın haricinde bir üçüncü cinsiyet tercihi sunulması gerektiğini onayladı. Bu gelişme Almanya'yı çocuklarını 'interseks' olarak kaydettirmek isteyen ailelere izin veren tek Avrupa ülkesi haline getirecek. Mahkeme, hükümete bu yasayı hazırlayıp onaylamak için 2018 sonuna kadar zaman tanıyacak...

Aktivistlerin 'küçük bir devrim' olarak nitelendirdiği bu dava, kadın olarak nüfusa geçen bir kişinin kromozom testine göre herhangi bir cinsiyete mensup olmadığı teyit edildiğinde gündeme geldi.

BBC'nin haberine göre Karlsruhe Anayasa Mahkemesi, hükümete kadın veya erkekten farklı olarak üçüncü bir cinsiyet opsiyonu sunulması konusunda bir kanun hazırlayıp onaması için 2018 sonuna kadar müddet verdi.

Mahkeme ayrıca mevcut düzenlemelerin kişilerin 'medeni hali' konusunda, interseks bireylere karşı ayrımcı olduğunu dile getirdi.

Yeni çıkacak üçüncü cinsiyet seçeneğinin adının 'inter' ya da 'çeşitli' olması planlanıyor. 

Alman hükümeti resmi sözcülerinden biri bu yeni karara tamemen uyacakları açıklamasını yaptı.

Konunun resmi makamlar tarafından tanınması için kampanyalar düzenleyen Third Option (Üçüncü Tercih) adlı aktivist grup Twitter'da yaptığı paylaşımla 'çok mutluyuz, söyleyecek söz bulamıyoruz' dedi.

BM rakamlarına göre interseks olarak doğmak dünyanın %1.7'sinde görülen bir durum. 

İnterseks kağıt üzerinde ve resmi olarak Avustralya, Hindistan, Yeni Zelanda, Nepal ve ABD'de tanınıyor ve çocuklar doğduğu anda interseks olarak doğum belgesi alabiliyor.

Almanya'da ise vatandaşlara 2013 yılından bu yana arzu ettikleri taktirde cinsiyet kutucuğunu boş bırakma opsiyonu tanınıyordu. 

Geçmişte ise interseks kişiler genellikle ağrılı ve geri dönüşü olmayan ameliyatlarla bir cinsiyete tabi tutulmaya çalışılıyordu.

Geçtiğimiz Ocak ayında Belçikalı model Hanne Gaby Odiele interseks olduğunu açıklamış ve tabuları yıkmak istediğini söylemişti.

Fakat hemen sonrasında Mayıs ayında, Fransa yüksek mahkemesi, penis ve vajinası olmadan doğmuş, 66 yaşındaki bir psikoterapist vatandaşa resmi dökümanlarda 'erkek olarak kayıda geçmesi gerektiği' hükmünü vermişti.

Fransız mahkeme bir kişinin kadın veya erkek olarak ayrılmasının, sosyal ve yasal düzenlemelerde temel alındığını, üçüncü bir cinsiyetin 'fazla sayıda yasal düzenleme gerektireceğini' açıklamıştı.

Öte yandan Danimarka, Malta, İrlanda ve Norveç'te vatandaşlar herhangi tıbbi bir muayane olmaksızın, arzu ettikleri cinsiyette kayıtlara geçebiliyor ya da doğum belgelerinde cinsiyetlerini değiştirebiliyor.

Ayrıca bakınız 📌

"İnterseksler" Vardır: Muhtemelen Bilmediğiniz İnterseks Kavramı İçin Bilim Ne Diyor?

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
09.11.2017

kimsenin cinsel tercihine lafımız yok da bunu bir başarıymış gibi sunmaktan vazgeçin artık..

09.11.2017

Kardeş nasıl okuyon aq. Biyolojik olarak vajinası ya da penisi olmadan doğan insanlar var. Bu kişlerden bahsediyolar. Tercih yok yani olayın içinde:D

09.11.2017

gayet yerinde bir hareket bugün de okulda interseks olmak hakkında bir video izlemiştik demek ki bu yüzdenmiş

Moda için yapılmasın da kromozom olarak iki cinsiyete de mensup olmayanlar için makul çözüm

TÜM YORUMLARI OKU (20)