AİHM, Türkiye'yi Kadına Şiddetten Mahkum Etti

Türkiye, kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlemleri almadığı için bir kez daha hüküm giydi. AİHM, Türk makamlarının pasif ve ayrımcı tutumunun, kadına yönelik şiddeti teşvik ettiğine dikkat çekti.

İstanbul'da yaşayan kadın, 2006 yılında kocasından kaçıp, ağır şiddete maruz kaldığı şikayetiyle savcılığa başvurdu. Kadının ifadesi alındı, ancak kocası ancak beş ay sonra ifade vermeye çağrıldı. Kocaya yönelik davanın açılması ise beş buçuk yıl sürdü.

Boşanmanın ardından da kocası tarafından sürekli şiddet ve hatta ölümle tehdit edildi, ancak resmi makamlar devreye girmedi. Bunun üzerine kadın çocuklarıyla birlikte yıllar boyunca gizli bir ikamette eski kocasından saklanmak zorunda kaldı.

Türkiye'yi kadını korumaya yönelik yeterli önlem almadığına hükmetti

Kadının maruz kaldığı fiziksel şiddet kapsamlı olarak belgelenmiş olmasına rağmen Türkiye'deki mahkemeden hala karar çıkmış değil. Fiziksel yaralanmaların yanı sıra depresyon da geçiren kadın, halen kronik ‘travma sonrası stres bozukluğu' yaşıyor.

AİHM'ye başvuran kadın davacı şikayetinde, kocasından kaçışı ve boşanma sürecinde de sürekli korku içinde yaşadığını, resmi makamların kendisini yeterince korumadığını belirtmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), salı günü açıkladığı kararda yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak, Türkiye'nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemler almadığına hükmetti.

'Genel ve ayrımcı pasiflik'

AİHM kararında Türk yargısının söz konusu vakada pasif ve yavaş davrandığını belirterek, kadının kocasından boşandıktan sonra da korku içinde yaşamak zorunda kalmasının işkence olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Kararda, “Türkiye'de soruşturma makamlarının ‘genel ve ayrımcı pasifliği', kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır” ifadesine yer verildi. AİHM, davayı kazanan kadına 19 bin 500 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda yargı makamlarının bu tür vakalarda yıllarca beklemesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlali olduğuna da dikkat çekildi.

AİHM, yargı makamlarının beş buçuk yıl boyunca pasif kalarak hiçbir şey yapmaması sonucu kadının insani olmayan, aşağılayıcı muameleye maruz bırakıldığını belirterek, ev içi şiddet vakalarında mümkün olduğunca hızlı bir şekilde harekete geçilmesinin yükümlülük olduğunu hatırlattı.

Kararda ayrıca Türkiye'de devletin koruma önlemleri için hukuki altyapının sadece evliler için mevcut olduğuna, boşanmış kişileri kapsamadığına da dikkat çekilerek, bunun ayrımcılık olduğu belirtildi.

Türkiye daha önce de kadına şiddetten mahkum edilmişti

AİHM, şubat ayında açıkladığı bir başka kararda da Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşam hakkının garanti altına alınması ile ilgili 2'nci maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti. Kocası tarafından sokak ortasında 22 bıçak darbesiyle öldürülen bir genç kadının çocuklarının 2011 yılında yaptığı başvuru sonucu açılan davada AİHM, ‘eşi için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dair ciddi kanıtlar ve şikayetler bulunmasına rağmen genç kadının yaşamının korunamamasında devletin suçu bulunduğuna' hükmetmişti.

Deutsche Welle Türkçe

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
22.03.2016

Türkiye'ye müebbet versen de akıllanmaz!

Paralel AİHM.

23.03.2016

EEEEEYYYY AİHM !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ