Adriyatik Denizi'nin En Güzel Manzarasını Sunan Şehir: Kotor

Kotor, Antik Yunan Devleti'nden itibaren birçok imparatorluk ve ülke tarafından fethedilmiştir. Avusturya İmparatorluğu, Fransızlar, Venedikliler, Bizans, Sırplar, Slovenler, Romalılar, Vizigotlar gibi birçok ülke ve imparatorluk bu küçük kale şehirde hüküm sürdüler.

Onlarca imparatorluğun hüküm sürdüğü şehir

Osmanlı Devleti, Kotor'u 1538 ve 1657 yıllarında 2 kez denizden kuşatmış olmasına rağmen fethedememiştir. Bu yüzden Kotor, balkanlarda herhangi bir Osmanlı eserine ev sahipliği yapmayan ender şehirlerden biridir.

Kale şehre açılan kapılardan Orta Çağ atmosferine "merhaba" deyin.

Stari Grad, birçok balkan ülkesinin dilinde Eski Bölge (Old Town) anlamına gelmektedir. Dünya'nın en ünlü 'Eski Şehir'lerinden birine sahip olan Kotor, ayrıca adını UNESCO Kültür Miras Listesi'ne de yazdırmıştır. 

Şehre giriş yapabileceğiniz 3 adet kapı (Deniz, Kuzey ve Güney) kalın surlar üzerinde bulunmaktadır. Şehrin arkası ise tırmandığınızda size muhteşem Adriyatik manzarasını da sunan yemyeşil sarp tepeler ve dağlar tarafından çevrelenmiştir. Bu da şehri fethedilmesi zor bir yer haline getirmiştir.

Taş ev mimarisini en güzel sunan şehirlerden biri

Sur içine girdiğiniz andan itibaren muhteşem bir taş ev mimarisi ile karşı karşıya kalacaksınız. Şehir özellikle UNESCO kültür miras listesine girdikten sonra restorasyon sınavını çok iyi vermiş ve onlarca irili ufaklı taş evi turistlerin hizmetine sunmuştur. 

Bu özelliği ile Dubrovnik'e benzeyen ama onun gölgesinde kalan şehir tam anlamı ile turistler tarafından keşfedilmemesi birçok yönden ziyaretçilerine avantaj sağlamaktadır.

Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda yürürken kendinizi tarihin tozlu sayfalarında hissedeceksiniz.

Kotor, bilmeyenler için Karadağ ülkesinin Adriatik kıyısındaki muhteşem turistik şehirlerinden biridir. Karadağ'ın Türkiye'den vize istememesi ve şehrin başkente olan yakınlığı özellikle Türkiye'den gelen turistler için Kotor'u popüler bir destinasyon noktası haline getirdi. 

Tek dezavantajı Karadağ'ın para birimi olarak Euro kullanması, bu da diğer balkan şehirlerine nazaran daha pahalı olmasına neden olmakta.

"Keşke öğle arası yemeklerimizi burada yesek" dedirten atmosfere sahip meydanlarda dinlenin.

Şehrin merkezi diye kabul edilen Azia Tryphon Kilisesi'ni çevreleyen bu meydan gibi şehirde onlarca küçük meydan mevcut. Klasikleşen meydan kültürünün bir parçası olan restoran ve barlar da siz müşterilerini beklemekte. 

Meydan'da bulunan bu kilise 1979'daki depremde kısmen yıkılmasına rağmen tamamlanarak 2009'da tekrar hizmete açılmıştır. Dini mekanlara para verilerek girilmesi ne kadar saçma olsa da bu kiliseyi ziyaret etmek isteyenler 2 Euro gibi bir bedel ödemek zorundalar.

Karanlık çöktükten sonra bile ışıl ışıl parlayan bir şehir!

Turistik yerlerin popüler olmasının en önemli özelliklerinden biri de gece aydınlatmasıdır. Eğer elinizde sergilemeye değer eserler varsa ve bunları da aydınlatmayı iddialı bir şekilde başarırsanız, 24 saat bir canlı şehir yaratmayı başarabilirsiniz. 

Kotor bunun en güzel örneklerinden biri. Şehri o kadar güzel aydınlatılmış ki, gecenin bir yarısı tek başınıza bomboş sokaklarda bile güven içinde yürüyüp o büyülü atmosferi yaşamaya devam edebilirsiniz.

Ve yeşilin ve mavinin bir arada olduğu tarihi bir şehir...

Adriyatik Denizi'nin karaya sokulması ile oluşan Kotor Körfezi'nde bulunmasının yanı sıra şehrin her iki tarafında denizin ırmak misali kalenin etrafını sarması Kotor'un manzarasını bambaşka hale getiriyor.

Kotor'un gerçek manzarasını yaşamak için St. John Kalesi'ne tırmanın

Kotor'u Kotor yapan en meşhur yerlerden biri, büyük zahmetler vererek tırmanmak zorunda olduğunuz St. John Kalesi'dir. 

1350 basamak sonunda nefes nefese kalarak ulaştığınız bu kaleye tırmanınca öyle bir manzara sizi karşılayacak ki, ömrünüzün geri kalanını orada geçirmek isteyeceksiniz. Ben meşhur imzam olan zıplamamı ölüm tehlikesine rağmen bu noktada yapmaya karar verdim. Görüyorum ki değmiş.

Monet'in, Homer'in tablolarından fırlamışcasına bir manzaraya sahip bir şehir

Ve Kotor Körfezi'nin objektifimin alabileceği kadar kısmı bu şekilde. Muhteşem değil mi?

Perast'a uğramadan sakın dönmeyin

Perast, Kotor'a sadece 8 km uzaklıkta bulunan bir diğer Adriatik kasabası. İnanılmaz manzarası, irili ufaklı adaları ve yine taş evleri ile bir öğleden sonranızı ayırmanız gereken bir yer. 

Özellikle adalardan birinde bulunan 'Kayalar Leydisi Kilisesi'ni ziyaret etmek için mutlaka civarda bulunan tekneleri kiralayın.

Muhteşem manzaraya ziyafetine devam

Perast'ın da Kotor'dan aşağı kalır bir yanı yok. Özellikle fotoğrafçılar için bir diğer cennet.

Ve yine muhteşem bir manzara ile Kotor'a veda zamanı.

'İnsanlar böyle yerde yaşıyor yahu!' diye sitemimizi ettikten sonra yine bir şehre daha veda zamanı geldi.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR

Kotor'a nasıl gidilir buradan bakabilirsiniz: https://www.cesurgezgin.com/nerede-nasil-gidilir/karadag-nerede-ve-nasil-gidilir/

24.04.2018

İki yazım hatasına rastladım: Bir noktada "Adriyatik" yerine "Adriatik" yazmışsınız. Bir de "muhteşem manzaraya ziyafetine devam" var. Onun haricinde güzel içerik, iyi gezmeler :)

25.02.2020

Kotor'da yapılabilecek en iyi 7 aktivite için ben de bloguma beklerim :) gezginillacom -

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ