8 Adımda Böbrek Sağlığını Korumanın Yolları

Böbreklerimiz, vücudumuzun iç dengesini sağlayan yaşamsal organlarımızdır. Böbrek sağlığımızdaki herhangi bir sorun, vücudumuzun genel işleyişini olumsuz yönde etkileyecektir.

Böbrekler,

  • Vücutta açığa çıkan atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırır

  • Vücudun sıvı – tuz dengesini düzenler

  • Tansiyonu dengede tutar

  • Vücuda fazla gelen hormonların kandan temizlenmesini sağlar

  • Kemik iliğine kan yapılması talimatını verir..

Rahatsızlıklarında vücudumuzun çalışmasını alt üst eden böbreklerimizi korumanın yolları nelerdir?

1. Kilo Yönetimi Yalnızca Vücut Sağlığını Değil, Böbrekleri De Yakından İlgilendirir.

Beden kitle indeksi (BKİ), vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. (Hesaplamak için: BEDEN KİTLE İNDEKSİ - Sağlıkta Buluşma Noktası)

Normal ağırlıkta bir bireyin BKİ’si 18,5 ile 24,9 aralığında olmalıdır. (Bu oran kişinin sahip olduğu yağ ve kas kütlesine göre farklılıklar gösterebilir. Bu oranın üzerinde BKİ değerine sahip kişilerde çeşitli rahatsızlıklar gözlemlenebilir.)

BKİ bize sağlığımız hakkında önemli ipuçları verebilir. Böbrek sağlığımız için de doğru boy – kilo oranında olmak çok önemlidir

2. Kan Şekerinin Farkında Olmak Sağlıklı Bir Böbrek ile Yakından İlişkilidir.

Şeker (diyabet) hastalığı sonucu böbreklerdeki glomerül dediğimiz minik filtreler hasar görür ve yavaş yavaş böbrekler iş göremez hale gelmeye başlar. Kalıcı böbrek hasarının gelişmesi halinde ise etkilenen kişiye böbrek nakli yapılmazsa veya diyaliz tedavisi sağlanmazsa kısa süre içinde hayati tehlike ile karşı karşıya kalabilir.

3. Değişken Tansiyon Böbrek Faaliyetlerini Olumsuz Etkiler.

Yüksek tansiyon, yüksek basınçla damarları etkileyen ve yapılarının bozulmalarına neden olan bir hastalık olduğu için kalp ve beyin gibi böbrekleri de hedef organ olarak seçmektedir. Böbreğin içindeki kılcal damarlardan oluşan yumakçık (glomerüller) içindeki basınç artışı yapılarının bozulmasına, kalıcı hasar görmesine ve dolayısıyla böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyonu tetikleyen nedenlerin başında gelir.

4. Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığın Temelidir.

Sağlıklı beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan tüm gıdaların gerektiği miktarlarda ve dengeli olarak alınmasıdır. Herhangi bir gıda vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve yeteri kadar su ve sıvı tüketmek önemlidir. İhtiyaçtan fazla alınan gıdalar ve dengesiz beslenmek çeşitli rahatsızlıklara, organlarda geçici veya kalıcı hasarlara ve kayıplara neden olabilir.

5. Su İçmek, Sağlıklı Böbrekler İçin Atılabilecek En Büyük Adımdır.

Vücudumuzun ortalama %60’ı sudur. Az su ve sıvı alımı idrar yolu enfeksiyonlarına, yüksek tansiyona, şeker hastalıklarına, zararlı atıkların uzaklaştırılamaması nedeni ile çeşitli rahatsızlıklarra, organ hasarlarına ve böbrek taşlarına neden olabilir. Bu nedenle böbrek sağlığının korunmasında birincil şart bol su içmektir.

6. Sigara Böbrek Sağlığını Bozar.

Sigara ve tütün ürünleri kullanımı ve bu ürünlerin dumanına maruz kalınması, sigara ve tütün ürünleri içindeki zararlı maddeler nedeni ile sinsi ilerleyen ve geç tanı konulduğunda birçok organ hasarlarına, böbrek hastalıklarına ve ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabilir.

7. Bilinçsiz İlaç Kullanımı Böbreklerin Çalışmasını Olumsuz Etkiler.

Bilinçsiz, uzun süreli ve dozunda kullanılmayan ilaçlar (özellikle ağrı kesiciler) genç ve sağlıklı insanlarda kısmen ve nadir olarak sorun yaratırken, özellikle orta yaşta ve damar sorunları olan veya erken evrede böbrek hastalığı olan kişilerde böbreklerde ani gelişen hasarlara ve organ kaybına neden olabilmektedir.

8. Risk Faktörleri Vücut Fonksiyonlarını Bozabilir ve Böbreklerde Hasarlara Neden Olabilir.

Böbrek rahatsızlıklarında risk faktörlerinin etkisi ve rolü çok büyüktür. Eğer şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite ve genetik yatkınlık gibi risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz yılda en az bir defa böbreklerinizi uzman doktora kontrol ettirin.

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?