799 Bin Kızılçam Fidanı Dikilmişti: Sinop'taki Çorak Arazi, 40 Yılda Ormana Dönüştü

Sinop'a bağlı Akyürek Köyü'nde bulunan Azak Deresi mevkiindeki çorak arazi, yüz binlerce kızılçam fidanı dikilerek 40 yılda bir ormana dönüştürüldü. 

Ormana gözü gibi bakan Akyürek Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, kimsenin bir zarar vermemesi için ormanı koruyor...

1980 yılında ağaçlandırma çalışması başladı

Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Akyörük köyü Azak Deresi mevkiindeki 3 bin 590 dekar çorak arazi için 1980 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nce planlı ağaçlandırma çalışması başlatıldı. 

5 yıl süren çalışmada bölgeye 799 bin kızılçam fidanı dikildi ve bakım yapıldı.

Sel ve heyelan riskine karşı yapılan çalışma sonucunda arazi yemyeşil bir ormana dönüştü

Akyörük, Gazidere, Alibeyli ve Karacaören köylerinde yaşayan vatandaşlar ormana gözü gibi bakıyor

'40 yılda orman oldu'

Emekli orman teknikeri olan ve 1980'li yılarda Azak Deresi mevkiindeki ağaçlandırma çalışmasına katılan Hikmet Kaya şunları söyledi:

'Burası bomboş bir araziydi ve biran önce yeşillendirilmesi gerektiğini düşündük. Teraslama çalışması yaptık ve sonrasında 1 yaşındaki kızıl çam fidanlarını buraya diktik. Ardından bakımını sürekli yaptık. Çalışmaya başladığımız ilk dönem buranın fotoğrafını da çekmiştim. O zaman çorak bir arazi görünüyordu fotoğrafta. Şimdi aradan 40 yıl geçtikten sonra burası bir ormana dönüştü. Ben burayı her gördüğümde eski halini bildiğim için çok mutlu oluyorum. Bunu ben nasıl başardım diye kendimle de gurur duyuyorum. Bu ormanın oksijenini teneffüs ettiğimiz için ayrıca seviniyorum'

'Gözümüz gibi bakıyoruz'

Akyörük Köyü Muhtarı Şaban Türk, 40 yıl önce bu alanın bomboş çorak bir arazi olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Burası 4 köyün arasında bulanan bir ağaçlandırma sahası. Çocukluğumuzdan biliyoruz, buralar bomboşken kel bir araziyken şimdi yemyeşil oldu. Sel heyelan riskini de ortadan kaldırıyor bu ağaçlar. Köylülerimiz bu alana gözü gibi bakıyor. Ağaçlarımızı koruyoruz. Kimsenin bu ormana zarar vermesine izin vermiyoruz. Devletimiz kadar biz de koruyoruz. Rahat bir nefes aldığımız bir bölge burası, yeşilinden ormanımızdan oksijenden hepimiz yaralanıyoruz. Bu ormanını oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz'

'Kimse bu ormana zarar veremez, hepimiz sahip çıkıyoruz'

Ağaçlandırma çalışması başladığı yıllarda Akyörük Köyü'nde muhtar olan Hüseyin Deveci, ağaçlandırma çalışmasına bütün köylülerin destek verdiğini ve yardımcı olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

'Orman teşkilatımızın görevlileri 40 yıl önce buraya gelip çalışma yaptı. Teraslama ve ağaç dikim çalışmalarına köylüler olarak bizler de yardımcı olduk. Biz de buralarda çalıştık 'Yeter ki ağaçlandırılsın' dedik. Yemyeşil bir orman haline geldi şimdi bakmaya doyamıyoruz. Kimse bu ormana zarar veremez hepimiz sahip çıkıyoruz. Bu güzellik 40 yılda oldu ama yine de inanılacak gibi değil'

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Etmişlerdi: Kara Harp Okulu Dönem Birincisi Ebru Eroğlu İhraç Talebiyle Disipline Sevk Edildi
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
22.07.2020

AMK yapmayın şu haberleri yakıyorlar sonra. :S

Pasif Kullanıcı
22.07.2020

yok hacı sinop'ta o tesisler tutmaz merak etme

Katarlılar bu haberinizi çok beğenmişlerdir. Şimdi arıyorlar köşkü.

Pasif Kullanıcı
22.07.2020

Eskiden böyle bir bilinç vardı insanımızda. Yönetimler de destekliyordu. Şimdi o bilinç yok oldu. Okullarda TEMA vakfı sevdirilirdi çocuklara şimdi nasıl bilmiyorum gerçi. Çok hoş bir durum gerçekten bildiğin orman olmuş :)

tema vakfının asıl kurucusu ölünce birden ölücüler orayı hes projelerine paravan olarak kullanmaya başladıydı bir ara diye haber vardı.

TÜM YORUMLARI OKU (26)