13 Adımda 'Neden Parabensiz Ürünler Kullanmalıyız?' Sorusuna Cevap Veriyoruz!

Elimize attığımız her ürünün içinde bilmediğimiz yüzlerce madde var. Bazı maddeler yararlıyken bazıları içten içe bize zarar veriyor. En zararlılarından biriyse 'PARABEN'. Neden parabensiz ürün kullanmalıyız, neden paraben zararlı... Tüm bu soruların cevabı sizin için içeriğimizde hazır.

1. Neredeyse bütün kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içinde bulunan "Paraben" içeriği bakımından oldukça zararlı. Öncelikli amacıysa ürünlerin raf ömrünü uzatmak.

Önce 'Paraben' nedir ondan başlayalım. 

Birçok kozmetik ve kişisel bakım ürününün de raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasal maddelerin genel adı parabendir. Ürün içeriklerine baktığınızda methylparaben, ethylparaben, buthylparaben veya benzylparaben isimlerini görüyorsanız o üründen uzak durmanız gerekir.

2. Raf ömrünü uzatmak için kullanılar maddeleri "zehir" olarak niteleyebiliriz. Kullanım süresi uzatılan maddeler bu süreç içinde bakteri üretmiyor ama parabenin zehri de onlar kadar zararlı.

Sonuçta normalde 1 ayda bozulacak ürün yıllarca bozuluyorsa bir sıkıntı olduğu bellidir zaten.

3. Zehirli maddeler birçok deri hastalığına neden oluyor. En öne çıkansa egzama. Kaşıntı ve kızarıklıkla başlayan problemler, paraben oranına ve kişinin hassasiyetine göre artabiliyor.

Üründen dolayı olduğunu düşündüğünüz en ufak bir kızarıklık, kaşıntı olduğunda o ürünü hemen bırakın ve bir doktora danışın.

4. İnsanların çoğunda alerji olarak da etki gösterebilen bu maddeler, kişinin başka maddelere olan alerjisini de tetikleyebiliyor.

5. Deri hastalıklarının yanı sıra kana karışan paraben, yapılan bazı idrar testlerinde de ortaya çıkıyor. Yani parabenin etkisi sadece yüzeyde kalmıyor, insanı içten de etkiliyor.

6. Yapılan araştırmalarda birçok tümör hücresinde paraben tespit edilmiş. Parabenin oluşturduğu zehirin birikmesiyle olan kanser hastalıklarının başında "Meme Kanseri" geliyor.

7. Meme kanserine neden olan ürünler arasında deodorantlar var. Paraben içermeyen ürünleri kullanmak alabileceğimiz tedbirlerden bir tanesi.

8. Parabenin içindeki metil, propil ve butil maddeleri "Endokrin Sistemini" etkiliyor. Parabenin vücutta depolanıp hormon üretimine müdehale ettiği gözlemlenmiş.

Ayrıca yapılan araştırmalarda koruyucu kimyasalların özellikle bebek ve çoçuklarda bağışıklı sistemi üzerinde çeşitli problemlere yol açtığı gözlemlenmiş. Eğer ürün %25 ten fazla paraben içeriyorsa bu etkilerin görülmesi bir o kadar artıyor.

9. Genelde güzellik ve cilt sağlığı için kullanılan kozmetik maddeler, paraben içerdiğinde kişide erken yaşlanmaya neden olabiliyor. Özellikle metilparabenin cilt hücrelerini öldürdüğü düşünülüyor.

10. Meme kanserinin yanı sıra, parabenin emilimi durumunda erkeklerde de testesteron düzeyinde düşüş ve sperm sayısında azalma görülüyor.

11. Son zamanlarda parabenin etkisi daha fazla ortaya çıktı. İnsanlar bilinçlendikçe parabensiz ürün kullanmaya dikkat etmeye başladı.

12. Günümüzde bir çok ülke ürünlerden parabeni çıkarmak için çeşitli girişimlerde bulunmaya başladı. Bizde kendimizi korumak için kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriklerin mutlaka incelemeliyiz.

'Parabensiz'

'Paraben İçermiyor'

'Paraben Free'

'No Paraben'  gibi ifadelerin bulunduğu ürünler Paraben bileşenleri içermiyor.

13. Parabensiz ürünleri tercih ettiğiniz durumda daha sağlıklı olduğunu ama kullanım sürelerinin daha kısa olduğunu unutmayın. Paraben içindeki maddeler oluşacak maddeleri öldürmediğinden ürününüz daha hızlı bozulacaktır.

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Uluslararası Göç Örgütü Rapor Paylaştı: En Fazla Mültecinin Yaşadığı Ülke Belli Oldu
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
YORUMLAR
17.07.2020

Kaynak? Yok. Gerek de yok zaten onedio nasılsa. Sallaaa. Korkut insanları. Gelsin clickler. 1 tane bilimsel makale, deney, saygın araştırma vs. Hiç bir şey yok. Bulvar gazetesinden beter oldu onedio.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ