10 Maddede Kültür ve Bilimi Çocuğunuza Tanıtmak İçin Harika Bir Yol: Müze Gezme Rehberi

Müze ziyareti, kültür ve bilimi çocuğunuza tanıtmak için harika bir yoldur. Fizyolojik, güvenlik, saygınlık gibi temel ihtiyaçların bile karşılanmadığı bir toplumda sanat gibi estetik bir ihtiyaç isteği geri planda kalsa da ruhunuzu bir nebze doyurmak adına, müze gezilerini sizler ve çocuklar için eğitici ve eğlenceli bir etkinlik haline dönüştürebilirsiniz...

1. Çocuk müzeleri varken sanat müzesi ne alaka?

Türkiye'de çocuklara hitap eden az da olsa çocuk müzeleri, tabiat müzeleri ve oyuncak müzeleri var tabii ki. Zor olan, ilgilerini biraz da olsa sanat müzelerine de çekebilmek...

2. Neden sanat müzesi?

Sanat müzeleri en basit anlamda, her türlü sanat eserinin sergilendiği müzelerdir. Okul öncesi grupları için bir sanat müzesi ziyareti hayal gücünü ve görsel hafızayı geliştirmek adına faydalıdır. Daha büyük yaş grupları ise tarih, edebiyat, matematik alanlarıyla ilgili bağlantı kurabilirler. Sanat müzelerinin en önemli özelliği çocukların kendi eserlerini yaratmak için ilham almasıdır.

3. Müzenin her bölümünü gezmek zorunda değilsiniz!

Müzeye gitmeden önce gideceğiniz müzeyle ilgili bilgi toplayın. Müzenin çok fazla bölümü varsa çocukların dikkat süresini, ilgi alanını göz önünde bulundurarak bir veya iki bölümünü görmeyi tercih edin.

4. Sanat müzeleri gerçekten sıkıcı mıdır?

Tabi ki çocuğunuzla baş başa da gidebilirsiniz, ama yaşıtlarıyla birlikte küçük gruplar halinde gitmeniz bu geziyi onun için daha eğlenceli kılabilir. Grup halinde gittiğinizde çocukların birbirleriyle fikir alış verişinde olması, birlikte geçirecekleri eğlenceli vakit, sanat müzesi hakkında oluşabilecek olan 'sıkıcı bir yer' düşüncesini yıkabilir.

5. Müzeye giriş bileti olarak: Yapboz

Müzeye gitmeden önce, müzedeki eserler hakkında bilgi toplayın. Göreceğiniz eserlerin çıktılarını alıp, az parçalı (yapılması 5 dakikayı geçmeyecek şekilde) yapbozlar oluşturun. Müzeye gidene kadar çocuklara bu yapbozlardan bahsetmeyin. ''Müzeye gidince bir sürpriz sizi bekliyor.'' diyerek müzeyle ilgili merak dürtüsünü canlı tutabilirsiniz. Müzeye ulaştığınızda çocukları (toplam sayısına göre değişmekle beraber) 2 veya 3 kişilik gruplara ayırın. Her gruba bir eserin yapbozunu vererek, bu yapbozları bitirdiklerinde müzeye girebileceklerini söyleyin. Bunu bir yarış gibi görüp, her grup en hızlı şekilde tamamlamaya çalışacaktır.

6. Herkes kendi eserini bulsun!

Müzeye girdiğinizde, her grubun yapbozunu yaptığı eseri, müzenin içinde bulmasını söyleyin. Gittiğiniz müzede eserler özellikle çocuklar açısından kolay ayırt edilemeyecek özellikteyse, kendi yaptıkları yapbozdaki eseri bulmaları uzun bir süre alabiliyor. Bu yöntemle birçok eserin önünde uzun vakit geçirip, başka eserleri de görmelerini sağlamış oluyoruz.

7. Burada nasıl poz verdin?

Her grup kendi eserini bulduktan sonra, herkes kendi eserinin yanında durur. Gruplardaki herkese tek tek: 

''Bu resimdeki ağaç sensin. Çizilirken ne hissettin?''

''Bu heykel sensin, nasıl poz verdin?''

''Bu eserde sence neden horoz tilkiden daha büyük çizilmiş olabilir?''

''Sen olsan nasıl çizerdin?''

gibi sorular yönelterek, onların empati yeteneklerini açığa çıkarmalarını, eseri daha iyi incelemelerini ve eserin onlarda bir duygu uyandırmasını sağlarsınız. Bir diğer etkinlik olarak her grubun kendi eseriyle ilgili bir hikaye uydurmasını da isteyebilirsiniz.

8. Sıkılan olmaz mı hiç?

Tabii ki onları uzun süreler sessiz bir ortamda tutabilmek çok zor. Bu gezide ancak geziyi oyunlaştırarak düzeni sağlayabilirsiniz. Bütün yaptığınız bu oyunlara rağmen ''of'', ''pof'' seslerini duyabilirsiniz, belki de daha yüksek sesler... Yurt dışındaki sanat müzelerinde genellikle çocukların eğlenebileceği bölümler bulunur. Burada ise yanınızda resim kağıtları, boya kalemleri bulundurursanız, çocukların orada sevdikleri bir eseri veya müzede çizmek istedikleri herhangi bir objeyi çizmeye ikna edebilirsiniz. Bu etkinlik de yine müzeyle ilgili bir farkındalık yaratacaktır.

9. Bir anıyla ayrılın...

Müzeden mutlaka bir müzeyle ilgili bir materyalle ayrılın. Müzeyle ilgili tanıtım broşürü, müzeyi anımsatan bir hediyelik eşya, müze bileti bile olur. Çocuğunuzun da bunu alışkanlık edinmesini sağlayın. Sakladığı hatırayı her gördüğünde müzedeki eserler aklına gelecektir.

10. Biz gitmiyoruz elalem bebeğini mi götürmüş?

Sanat müzesi ziyaretleri aslında yurt dışında bir alışkanlık. Bu alışkanlık da çocukluktan gelen bir süreci içermekte. Bu nedenle küçük yaş gruplarından itibaren bu müzelere gitmek önem taşır. Bebeğinizle bile gidip eserlerden hikayeler uydurarak, onlara masal gibi anlatabilirsiniz. Onları da eserlerin önüne getirerek görsel hafızalarının gelişmesini sağlayabilirsiniz. İlerde ruhu doygun, zihni temiz, hayal gücü geniş, sorgulayan bir nesil için, herkese sanatla iç içe geçen bir hayat dileriz!

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?