Yapılandırma Faizleri Kafa Karıştırdı: Peki 3.300 Liranızı Cepte Tutmanın Yolu Ne?

Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırması başladı. Ancak milyonlarca borçlu tüketiciyi rahatlatması beklenen uygulamada kafaları karıştıran bir konu var; faizler. Yapılandırma faizi bankalara bırakılınca, bankaların sunduğu oranlar beklenenin çok üstünde kaldı. 

Peki bu durumda vatandaş yüksek faiz yükünden kurtulmak için ne yapabilir?

Ne olmuştu?

Kredi ve Kredi Kartı Düzenlemeleri Resmi Gazete'de, İşte Detaylar...

Fakat 72 aya varan yapılandırma imkanı tüketiciyi sevindirirken, faiz konusu kafaları karıştırdı.

Uygulama ile yapılandırma faizi bankalara bırakıldı. Bankalar ise çıkardığı faturayla beklentileri karşılamadı. Sunulan faizler yüksek kaldı.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından kimi banka %1.40, kimi %1.47, kimi %1.49 gibi faiz oranları çıkardı.

Mevcut tüketici kredisi faizlerinin %1.20 seviyelerine kadar düştüğü dikkate alındığında, bu yapılandırma an itibariyle vatandaşa yüksek bir fatura getirmekte.

Peki bu durum ne anlama geliyor?

Yani bu durumda borcu kredi çekerek kapatmak, yapılandırmaktan daha avantajlı oldu.

Basit bir örnek üzerinden hesap yapmak gerekirse,

  • 10 bin lira tüketici kredisi borcu olan vatandaş, bunu %1.45 faizle yapılandırdığında 72 ayda 17 bin 615 lira ödeyecek. 

  • Ama 10 bin liralık borcunu %1.29 faizli tüketici kredisi çekerek kapatma yolunu seçerse, 48 ayda toplam 14 bin 244 lira ödüyor. 

  • Yani tüketici kredisi çekmeyi tercih edenin cebinde 3 bin 371 lira kalıyor.

Tüketici kredisini başka bankadan almak da avantajlı.

Uzmanlar, borcunu kapatmak için yapılandırma yerine kredi çekmeyi tercih edenlere, kredi borcunun olduğu bankadan değil, başka bir bankadan çekerlerse daha düşük faiz imkanı elde edeceklerini hatırlatıyor. Tabii bunun için 'kredi sicilinizin iyi olması' önemli.

'Bankalar faizleri yeniden gözden geçirmeli'.

Uzmanlar bankaların yapılandırmada daha makul faiz oranları belirlemesin, her iki tarafa da faydası olacağının altını çiziyor.

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
YORUMLAR
12.10.2016

-Nasıl oldu da bu kdar çok borçlandınız ev mi araba mı aldınız diye soruyorum haır ne ev ne araaba aldık. Asgari ücret karnımızı doyurmaya yetmiyor bizde ne yapalım bankadan kredi çekiyoruz. Peki nasıl ödüceksiniz bu parayı? Nasıl mı? Emekli olunca fabrikadan tazminat alıcam emekli maaşıda alıcam bu fabrikadan tazminat almak için çıktığım için .... fabrikasına giricem bir kaç yıl daha orada çalıştıktan sonra borçlarımı ödemiş olurum diyorlar. Yani demem o ki sürekli çalışmak zorundalar işten kendi istekleri üzerine bir süreliğine çıksalar bankalar kapılarına dayanıcak sürekli çalışmak zorundalar yoksa herşey çok daha kötü olur.

12.10.2016

IN TIME filmini izlediniz mi bilmem? Ama şuan gerçek bir IN TIME filminde yaşıyoruz. Tabiki kolumuzda ömrümüzü gösteren bir kronometremiz yok. Ama şöyle söyleyeyim ben bir çok fabrikada staj yaptım oradaki işçilerle birlikte çalıştım işçiler sürekli birbirlerine banlkalara olan borçlarından yakınıyorlardı. Borcu en az olan adamn borcu 10.000 TL idi belki daha az borcu olan da vardır ama ben tanımadım onlara dönüp

12.10.2016

cebinizde olan parayı harcayın ya da ödeyebileceğiniz krediyi çekin kardeşim siz de, zıplatırlar sonra adamı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ