Çok Daha Verimli Olmanızı Sağlayacak Bir Zaman Yönetimi Modeli: Eisenhower Matrisi

En büyük sorunlarımızdan biri zamanı yönetememek! Siz de çok iyi bilirsiniz ki, onca iş ve koşturma arasında bazen tamamen önemsiz şeylerle debelenerek vaktimizi çarçur ederiz. Sonuç: Tamamlanmamış işler, geç kalınmış toplantılar, iptal edilen arkadaş buluşmaları.

Zamanı çok daha verimli şekilde yönetmenize yardım edecek Eisenhower Matrisini, Ekşi Sözlük yazarı iwillshowyouwhatitmeans'ten, kendisinin de izniyle derledik.

“Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli.”

- Dwight D. Eisenhower, ABD 34. Başkanı

Herkes için, yaşamın en önemli kısıtlarından biri 'zaman'. Daha doğrusu belki de zamansızlık.

Pek çok şeye zaman yetiştiremiyor, yapılması gerekenleri bitiremiyoruz. Bu, özellikle de iş yaşamındakiler için büyük bir sorun.

İşler konusunda zamanla yarışırken, genellikle acil olanları öne alırız. Halbuki birçok 'acil' iş aslında pek de önemli değildir.

Tam tersi de geçerli. Önemli olan çoğu işimiz de aslında o kadar acil değildir. Zaten zaman yönetimini de genel olarak bu ayrımı pek yapamadığımız için beceremeyiz.

Bu sorunu aşabilmek için çok sayıda 'zaman yönetimi' yöntemi kullanılır.

Hemen hemen hepsinin de ortak odağı bellidir: Öncelikleri doğru şekilde sıralayabilmek.

İşte Eisenhower Matrisi de, zamanı nasıl etkili yöneteceğimiz konusunda en sade modellerden biridir.

ABD eski başkanı Dwight D. Eisenhower'ın geliştirdiği bu matris, bir koordinat sistemini 'acil - acil değil' ve önemli - 'önemli değil' olmak üzere 4 çeyreğe bölerek, yapılması gereken işlerin bu şekilde kategorilendirilip buna göre önceliklendirilmesini salık verir.

Görsel kaynağı

1. Acil ve önemli (Krizler) - Hemen yap.

Maalesef hemen çözülmesi gereken, başka her işinizi bırakıp yapmanız gereken şeylerdir. Eğer çok dolu, esnek olmayan bir ajandanız varsa bütün işlerinizin aksamasına neden olurlar.

2. Acil değil ve önemli - Ne zaman yapılacağına karar ver.

Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge. Bir iş kurmak, kitap yazmak, master yapmak, bir enstrüman öğrenmek, aile kurmak gibi. Zamanınızın çoğunu buna ayırmaya çalışın.

3. Acil ama önemsiz - Senin yerine yapabilecek başka biri varsa ona devret, delege et.

Genelde başkasının sizden yapmanızı istediği, sizin belirlemediğiniz ve sizin uzun dönemli planlarınıza hizmet etmeyen işler. Genelde gelen e-mailler, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs buna girer.

4. Acil değil ve önemsiz - Daha sonra yaparsın.

Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey farkettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elimine de edebilirsiniz.

Kısacası yapılacak işleri sıralayıp önceliklendirirken bu matrisi hatırlamak çok yararlı olabilir!

Gerçekten zamanınızı iyi yönetemediğinizi düşünüyorsanız bugüne kadar muhtemelen farklı yöntemler denemişsinizdir. Hala yönetemiyorsanız, o yöntemler işe yaramamıştır. Bir de böyle denemekte fayda var 🤔

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
02.03.2017

Zamanın verimli kullanmayı öğrenmek, bir çok şeyin üzerinde gelir. Bu tam olarak öğrenildiğinde ise eksik bir iş ya da başka bir eksik kalmaz. Bunu mutlaka öğrenin. Zor ama öğrenin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ