Zulme, İşgallere ve Saldırılara Tanık Olan Kudüs'ü Önemli ve Tartışmalı Bir Şehir Haline Getiren Sebep Ne?

Uzun yıllardır tartışmalara konu olan ve zulümlere şahit olmuş Kudüs neden önemli, neden tartışmalara bu denli konu oluyor ve Mescid-i Aksa'daki gerilim neden artarak sürüyor merak ediyorsanız sizleri böyle alalım.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

Kudüs'ü tartışma konusu yapan ilk sebeplerden biri, jeolojik olarak İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer alması ile başlıyor.

Milattan önce 2000'lere dayanan tarihiyle Kudüs iki kez yok olma kaderini tatmış, 23 işgale ve 52 saldırıya tanıklık etmiş bir şehir.

Hz. Muhammed Miraç'a Kudüs'ten yükselmiş ve Hz. İsa'nın da burada çarmıha gerildiği rivayet edilmiştir.

Ayrıca Müslüman ve Hristiyanlar için değerinin ardından, 10. yüzyılda Kral Davud'un şehri ele geçirmesi sonucu da Yahudiler için şehir önemli bir hal almıştır.

Şehir 1517 yılında Osmanlı Devleti tarafından işgal edildi ve 1917 yılına kadar Osmanlı'nın kontrolünde kaldı.

Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs Sahra'nın bulunduğu Harem-üş-Şerif Müslümanlar için en kutsal şehirlerden biri sayılıyor.

İsa Peygamber'in çarmıha gerildiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi Rum Ortodoks Patrikhanesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ermeni Patrikliği'nin de olduğu farklı mezheplerin temsilciler tarafından yönetiliyor. Ayrıca Mescid-i Aksa'nın hemen altında Yahudiler için en kutsal mekan sayılan Ağlama Duvarı bulunuyor.

Peki ama üç farklı inanç için bu kadar kutsal olan bu kenti bu denli tartışmalı yapan ne?

Osmanlı'nın elinden İngilizlere geçen Kudüs Birleşmiş Milletlere göre 1947 yılında bölünecekti. Ama 1948 yılındaki Arap-İsrail Savaşı bu planı alt üst etti.

Bu savaş sırasında Kudüs'ü alan İsrail, 1967 yılında Altı Gün savaşıyla Doğu Kudüs’ü tamamen işgal etti. Ancak BM gibi düşünen uluslararası toplum bu son işgali tanımadı ve Doğu Kudüs’ü İsrail işgali altındaki Filistin sınırı olarak tanımladı.

Tüm bu olanlara rağmen İsrail 1980 yılında Kudüs'ü "bölünmez başkenti" ve Araplar da Doğu Kudüs'ü ileride kurulması muhtemel Filistin devletinin başkenti ilan etti.

Uluslararası alanda İsrail'in Kudüs'ü başkent olarak kabul etmesi tanınmasa da, Trump'ın 'Orta Doğu barış planı'nda Kudüs'ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olması öngörülüyordu. Bu plan da zaten var olan gerginliği daha da artırdı.

Bu günlerde de Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı'nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle yeniden gerginlik ortaya çıkmış, Filistinlilerin, "fanatik Yahudilerin kutladığı Kudüs Günü'nde Mescid-i Aksa'ya baskın yapacağını" söylemesiyle bu gerginlik katlanmış ve İsrail'in saldırılarıyla da insanlık dışı bir hal aldı.

Dünya basınında önemli bir yer kaplayan Kudüs zulmünün nasıl çözüme kavuşturulacağı merakla bekleniyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yüzyıl Savaşları'nda Ortaya Çıkıp Efsanelere Konu Olan ve Avrupa Tarihini Değiştiren Kız Çocuğu: Jan Dark
Netflix Türkiye’de Mayıs Ayında Yayınlanacak Olan Yeni Dizi, Film ve Belgeseller
Yeşilçam'dan Sonra Kan Kaybeden Türk Sinemasının Ayıplı Filmlerle Güç Kazanmaya Çalıştığını Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Hamas'tan Erdoğan'ın 'Kuvayımilliye' Çıkışına Yanıt: 'Gurur Duyduk'
Elazığ’da 3 Kişi “Bizi Cin Çarptı” Diyerek Yardım İstedi, Polisler Hoca Çağırdı!
YORUMLAR
13.05.2021

Tek çözüm var ya dinlerin bu derece fanatikliği sona erdirecek kutsiyet atfedilen tek olgu olarak yaratıcı görülecek ya da kudüs herkesimin egemenliğinden alınıp bir komite tarafından özerk olarak yönetilecek dünyanın ortak paydası halini alınmasıdır. Artık bu din savaşları her türlü savaş sona erse dünyada bu kadar sorun varken bunlara harcanan enerji maddi kaynak uygarlığın insanlığın dünyanın gelişmesi için harcansa.... yoksa elimizden kayıp gidiyor...

kudüsün roma gibi statüsü olması gerekiyor aslında herseyden bagımsız uc dının temsıl edıldıgı ama buna ne muslumanlar yanasıyor ne yahudıler nede hrıstyanlar

13.05.2021

Şu okuduklarıma bak fantastik roman gibi uçmalar kaçmalar yükselmeler vs

TÜM YORUMLARI OKU (4)