Çok güzel söylediniz.
Ya da okunacak bir albenisi olacak, sen bana bir hikâye anlatıyorsun. Edebiyat Mutluluktur kitabımda bu örneği vermiştim: Kitap yazmak isteyen genç arkadaşlarım o kadar büyük bir zahmete girmeden önce arkadaşlarınızı toplayın 10 dakika size bir hikâye anlatacağım deyin. Eğer 10 dakika anlatıyorsanız ve onların ilgisini çekiyor ise o zaman oturup yazmaya girişin. İşte o zaman da işin içine iyi yazmak diye bir kural giriyor. Edebiyat bir sanattır, buluştur. Bir piyanist nasıl çok mahir bir şekilde piyano çalıyor ve biz de bilet alıp gidip dinliyoruz onu. Çünkü benim yapamayacağım bir şekilde hüner gösteriyor. Yazar da okurun gösteremeyeceği bir hüner göstermeli, konusuyla. Yaşar Kemal derdi ki, “Her yazarın konusu kendine göredir,” hakikaten öyle. Cervantes’in konusu Don Quijote, Homeros un konusu Truva Savaşı, Dostoyevski’nin konusu Karamazov Kardeşler’dir. Yazarlara göre konular var.
İki tane şey söylemek istiyorum sizin aracılığınız ile genç yazarlara.
Yaşasın!
Biri evet, 10 dakika anlatın, 5 dakika anlatın, bakın ilgisini çekiyor mu insanların? İkincisi şimdi bir romana başladım, günde artık 400 sayfa yazarım diye bir şey olmaz. Yani bu bir yolculuk gibidir. İstanbul’dan arabaya bindiniz, yola çıktınız, önce gişelere kadar düşüneceksiniz. Ondan sonra mükemmel olarak o yolu kazasız belasız yaptıktan sonra, şimdi İzmit’e kadar gidiyorum. Bunun üzerine yoğunlaşacaksınız. İzmit’e geldikten sonra şimdi bu etabı da bitirdik, artık Bolu başlıyor deyip böyle bölüm bölüm ilerleyin. Böyle bir şeydir roman ve kurgusu, mimarisi kurula kurula ilerler. Bütün bunlar olmadan şiir yazar gibi başlanırsa yarım sayfada durur, şimdi ne yapayım diye bakınmaya başlar insanlar.
Bir de Hemingway’in bir öğüdü vardır, gençliğimde bana çok faydası dokunmuştur. İnsanları dinleyin, der. İnsanları dinlemek o kadar önemli ki. Kendini anlatmak derdinde herkes. Oysa yazarlık kendini anlatmak değildir, başkalarını dinlemektir.
Twitter
Instagram
Muazzam bir içerik. Bizi böyle güzel bir röportajla bulusturdugunuz için çok teşekkürler. ❤
Veri var mı Türkiye'de satılan edebi eserler hakkında. Elin batılısı acaba nesine şaşırıyormuş, nesine bu kadar satıyor mu harbiden diyormuş merak ettim. Tamam best seller larda görüyoruz edebi eserleri falan da acaba kaç adet satılıyorlar ve nüfusa oranı nedir... Bizim ülkemiz benim bildiğim bu konularda hala bir hayli gerisinde Avrupa ülkelerinin. Kendimizi kandırmayalım.