Zor Duruma Düşen İhtiyaç Kredisine Koştu: Esneklik Bitince Borçlarını Ödemekte Zorlananlar Yüzde 200 Arttı

Pandemi sürecinde BDDK tarafından tanınan esneklik ile bankalar kredi kartı ve kredi ödemelerinde müşterilerine esneklik sağlamış böylelikle yasal takipler azalmıştı. Esneklik sona erince alım gücündeki düşüşün borçları ödemede zorladığı gözler önüne serildi. Borçluların artışı 2-3 kat oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), salgın sürecinde bankalara tanınan sorunlu kredilerin takibe girme süresindeki esneklik sona erdi.

Böylelikle 2022'nin ilk ayında bireysel kredi ve kredi kartı borcu yasal takibe düşenlerin arttığı görüldü. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerinde 2022 yılının ilk ayında artışla bireysel kredi kartı borçları 107 bin kişi, kredi borcu yasal takibe intikal edenler de 145 bin kişi oldu. Geçen yılın aynı ayında kredi borcu takibe düşen kişi sayısı 42 bin, kredi kartı borcu takibe düşen kişi sayısı ise 41 bin kişi olmuştu.

Bireysel kredi borcunda takibe düşenler yüzde 245 oranında artarken, kredi kartında ise yüzde 161 oranında artış görüldü. Toplamda ise yüzde 204 oranında bir artış oldu.

TBB verilerinde bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişilerin borcu devam edenleri de Ocak 2022'de 4 milyon 130 bin 354 kişiye çıktı.

Bir önceki ay olan 2021'nin sonunda 4 milyon 121 bin 998 seviyesinde olan kişi sayısı bir ayda 8 bin 356 kişi arttı. 

Dünya'dan Şebnem Turhan haberine göre, TBB Risk Merkezi'nin verilerinde kredi kartları dahil olmak üzere tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 52 oranında artarken, bankaların sorunlu alacakları 28,5 milyar TL oldu. Sorunlu alacakların bankaların verdiği bireysel kredilere oranı artarak yüzde 2,8 oranına yükseldi.

Bu dönemde banka ve banka dışı finans kuruluşları tarafından kullandırılan krediler geçen yıla göre yüzde 21 oranında arttı.

Banka ve banka dışı finans kuruluşları tarafından kullandırılan bireysel krediler 1 trilyon 52 milyar liraya çıktı. Bu kredilerin yüzde 45'i ihtiyaç, yüzde 29'u konut, yüzde 20'si kredi kartları yapılandırması ve de yüzde 5'i taşıt kredilerinden oluşuyor. 

Takipteki krediler dışında bireysel kredi kullanan kişi sayısı bir yılda yaklaşık 1.3 milyon kişi artarak 35,6 milyon kişi oldu. Ortalama kredi bakiyesinin 30 bin TL düzeyinde olduğu görüldü. 

İstanbul'da 342 milyar TL, Ankara'da 100 milyar TL ve İzmir'de 69 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İstanbul, yüzde 27 oranında bireysel kredi kullanılan ve 1 yılda bakiyesi en çok artan il olurken, kişi başı toplam bakiyesi en yüksek iller de Ankara, İzmir, Tekirdağ oldu.

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
31.03.2022

Millet tüketmeye alıştı daha çok borçlanır

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ