Zor ama Başarılı: Japon Eğitim Sisteminin İlgi Çeken Özellikleri

Japonya; eğitim sistemi, gelişmiş teknolojisi ve daha birçok gelişmiş özelliği ile öne çıkan ülkelerden bir tanesi. Sıkı ve disiplinli öğretim yöntemleri ile tanınan Japon eğitim sisteminin ilgi çekici özellikleri de mevcut. Bizler de bu ilgi çekici özellikleri sizler için derledik. İşte Japon eğitim sisteminin ilgi çekici 10 özelliği!

1. Japonya'nın okul dönemi 1 Nisan’da başlar ve 31 Mart’ta biter.

Japonya'da okul dönemi bir doğa güzelliği olan Sakura ağaçlarının çiçeklerinin açılması ile başlar. Japonların okul yılı, üç dönem halinde gerçekleşir. Bu dönemler; Nisan-Temmuz arası, Eylül-Aralık sonu ve Ocak-Mart sonudur. Okul günleri ise bizim ülkemizdeki gibi haftada 5 gün değil 5,5 gündür. Cumartesi günleri de yarım gün boyunca okula gidilir.

2. Bu eğitim sisteminde öğrenciler 10 yaşına gelene kadar sınava girmezler.

Öğrencilere sınav sisteminden önce görgü ve ahlaki davranışların öğretilmesinin önemli olduğunu düşünen Japon eğitim sisteminde, çocuklar 10 yaşına gelenek kadar yalnızca ara sınav denebilecek küçük testler uygulanıyor. Okul müfredatları ise Japon toplumunun ve kültürünün temel değerlerinin öğretilmesi üzerine kurulur.

3. Japon eğitim sisteminde öğrenciler ortaokuldan itibaren zorunlu üniformaları giyerler.

Belli başlı okulların kendine özgü kıyafetleri olsa da çoğu okul belirlenen üniformalar ile eğitime devam ederler. Çoğunlukla kız öğrenciler denizci usulü üniforma giyerken erkek öğrenciler ise ordu usulü üniformalar giyerler. Bu kıyafet sisteminin temel amacı ise sosyal farklıkları ortadan kaldırmak ve öğrencilere eşitlik fırsatı sunmaktır.

4. Hep birlikte yenen öğle yemeğinin amacı birlik ve beraberlik oluşturmaktır.

Japonya'daki okulların birçoğunda 9 yıllık eğitim süreci boyunca öğrenciler, devlet tarafından belirlenen yemeği yerler. Tüm okullara ise aynı yemek gönderilir. Öğretmenler ve öğrencilerin de aynı yemeği yemesi sağlanır ve bunun için özel yemekhaneler yoktur. Herkes yemeğini sınıfında yer alan sıralarda yer.

5. Japon eğitim sisteminde okula devamlılık oranı %99!

Oranın ne kadar yüksek olduğunun hepimiz farkındayız değil mi? Japon eğitim sisteminde öğrenciler okula gelmemezlik yapmıyorlar hatta derslere geç bile kalmıyorlar. Çünkü öğrenciler kendilerini okula ait hissediyorlar. Bu ait olma hissi de devamsızlık durumlarının yaşanmamasına neden olur.

6. Japon eğitim sisteminde okullarda hizmetli kişiler yoktur ve temizlik herkes tarafından yapılır.

Japon okullarında temizlik yapmak için görevli kişiler yoktur ve bu görev öğretmen ve öğrenciler dahil olmak üzere herkesindir. Yani bu okullarda yer silen öğrenciler ya da cam silen öğretmenler ile karşılaşmak oldukça normal bir durumdur. Hatta tuvalet temizliğini bile öğrenciler yapar. Bu sistemin en büyük faydası ise öğrencilere temiz olmayı öğretmektir. 

Yani kirlenen bir yeri kendilerinin temizleyeceğini bilen öğrenciler çevreyi kirletmemeye özen gösterirler.

7. Öğrenciler ortaokul ya da liseye yerleşebilmek için atölye çalışmalarına katılırlar.

Bu atölyeler hafta sonlarında da gerçekleşir ve öğrencilerin derslerden kalmamasına yardımcı olmak için yapılır. Bu atölye çalışmaları öğrencilere okulda öğrendiklerinden farklı öğretiler sunuyor. Bu atölyeler dışında öğrenciler okulda bulunan kulüplere de katılıyorlar ve bu sayede azim ve bağlılık duygularını geliştirmeyi amaçlıyorlar.

8. Bu eğitim sistemi yalnızca ezbere dayalı değildir. Derslerin yan sıra öğrencilere geleneksel sanatların öğretimi de yapılır.

Öğrencilere her gün gördükleri derslerin dışında şiir ve kaligrafi dersleri de verilir. Bunun amacı ise öğrencilerin kültürlerini öğrenmeleri ve bu kültürden uzak kalmamalarıdır.

9. Bu eğitim sisteminde tek sınav yöntemi kullanılıyor.

Japon okullarında okuyan öğrenciler lise sonunda büyük bir sınava giriyorlar ve bu sınav sonucunda üniversite tercihlerini yaparak akademik haytalarına nasıl devam edeceklerine karar veriyorlar. Tabii üniversite tercihi yapabilmek için almaları gereken belirli bir puan var tıpkı bizim ülkemizdeki gibi. Ancak bu puanı yakalayaman öğrenciler genellikle üniversite eğitimi almıyorlar.

10. Teknolojinin en geliştiği ülkelerden biri olan Japonya'nın eğitim sistemi o kadar da teknolojik değil!

Japonya'daki okullarda teknoloji yerine kağıt ve kalem kullanımı tercih ediliyor. Hatta çoğu okulda eski CD çalarlar, faks ve yazıcı makineleri kullanılıyor. Klimalar yerine ise havalandırma kullanımı tercih ediliyor.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Neden Japon Öğrenciler Okullarına Girerken Ayakkabılarını Çıkarıyor?
Dünyanın En Büyük Mafyası ile Tanışın: 150 Bin Üyeli Japon Mafyası Yakuza Hakkında 19 İlginç Gerçek
Japon Oyuncak Üreticisi Tomy Ay Yüzeyini Keşfedecek Mini Robotunu Tanıttı

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Osman Gökçek’in Cumhuriyet Resepsiyonunda Giydiği Fiyatıyla Dudak Uçuklatan Ayakkabıları Gündem Oldu
YORUMLAR
25.10.2022

Bizim veliler ortalığı ayağa kaldırır çocuklarının elinde süpürge,toz bezi görseler 🤷🏻‍♀️

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ