Zonguldak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Zonguldak'ta Ne Yenir?

Zonguldak, Batı Karadeniz'de yer alan bir şehirdir. Kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Bartın, doğusunda Karabük, güneyinde Bolu, batısında ise Düzce illeri bulunur. Türkiye'nin Karadeniz'de bulunan ülkelerle arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması sebebiyle önemli bir liman kentidir. Ayrıca ülkenin en zengin taş kömür madenlerini barındırmasıyla bilinir. Bol yağışlı bir iklime sahip olmasından dolayı yer üstü ve yer altı su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda çok çeşitli bir bitki örtüsüne sahiptir. Zonguldak sadece doğal güzellikleri ile değil tarihi güzellikleri ile de bilinmektedir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Zonguldak, bölgenin ünlü antik kentini günümüze kadar korumayı başarmıştır. Peki, Zonguldak'ta gezilecek yerler nerelerdir? Zonguldak'ta ne yenir? İşte detaylar...

Zonguldak'ta yapılan arkeolojik kazılar göz önünde bulundurulduğunda, bölgeye ilk yerleşenlerin Hititler olduğu düşünülmektedir. M.Ö 1200'lü yıllarda ise Ege'den gelen göçlerle Friglere ait Mariandin ve Migdanlar toplulukları bölgenin ilk halkını oluşturmuşlardır. Kimmerler ise Kafkaslardan Anadolu'ya girerek, M.Ö 674 yılında Zonguldak yöresinde hakimiyet elde etmişlerdir. Lidyalılar döneminde ise şehir oldukça gelişmiş ve pek çok liman kurulmuştur. Lidya egemenliğine son veren Persler burada bulunan kolonileri, tiran adı verilen sistemle yönetmeye çalışmıştır. Makedonya Kralı Büyük İskender'in bölgeye egemen olmasıyla halk ayaklanmış ve Roma Devleti bu isyanlardan yararlanarak tüm Karadeniz kıyılarını ele geçirmiştir. Bu şehir Roma döneminde Hristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biri olarak bilinir. Her açıdan özel bir şehir olan Zonguldak'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Zonguldak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Gökgöl Mağarası: Türkiye'nin en uzun onuncu mağarası olan Gökgöl Mağarası, Zonguldak merkeze oldukça yakındır. Büyük Çöküntü Salonu, Fosil Giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu gibi birçok kattan oluşmaktadır. 

  • Cehennem Mağaraları: Koca Yusuf Mağarası olarak da bilinir. Hristiyanlığın yayıldığı ilk zamanlarda ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Zonguldak'ta görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Çayır Köyü Su Mağarası: İçerisinde birçok su kaynağı bulanan bu yer dünyanın sayılı büyük mağaralarından biridir. Mağaranın içerisinde bulunan nehirde botla gezilir.

  • Zonguldak Maden Müzesi: Bu şehrin geçim kaynağı olan taş kömürle alakalı tüm bilgiler bu müzede bulunur. Müzenin bahçesi ise teşhir alanı olarak kullanılmaktadır.

  • Karadeniz Ereğli Müzesi: II. Abdülhamit tarafından yaptırılan bu konak, 1998 yılında müze olarak faaliyete geçmiştir. İçerisinde Roma, Bizans ve Helen dönemlerine ait mermer mezarlar, figürlü mermer sütun başlıkları ve birçok arkeolojik eser sergilenmektedir.

  • Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi: Müzenin birinci katında seramik eşyalar, ikinci katında ise arkeolojik ve etnografik eserler bulunmaktadır. Aynı zamanda müzenin bahçesi, hayvanat bahçesi olarak kullanılır.

  • Göldağı Tabiat Parkı: Zonguldak merkeze oldukça yakın bir yer olan bu park, hem çocuklar hem de yetişkinler için mükemmel bir yerdir. Ayrıca kamp yapmak isteyenlerin sık tercih yerler arasındadır.

  • Harmankaya Şelalesi: Bu şelale Karagöl Dere'si üzerinde bulunur. Yürüyüş parkuru ile dereye 6 saatte ulaşılmaktadır. Harmankaya Şelalesi ise üç muhteşem şelaleden oluşur. Zengin bitki örtüsü ile görenleri kendine hayran bırakır.

Zonguldak'ta Ne Yenir?

  • Kabaklı Börek: Dövülmüş ceviz, bal kabağı ve toz şeker ile hazırlanan bu börek pişirildikten sonra şerbetlenerek yapılır. Üstüne  pudra şekeri dökülerek servis edilmektedir.

  • Uğmaç Çorbası: Hem besleyici hem de lezzetli yemeklerden biri olan uğmaç çorbası, başka yörelerde oğmaç olarak da bilinir. Süt, nane ve suyun birleşmesinden oluşur.

  • Pum Pum Çorbası: Bu çorbayı özel yapan mısır unudur. Tercihe göre içerisine pastırma, sucuk, et, parçaları koyulabilmektedir.

  • Tirit: Et suyunun içine kızartılan bayat ekmekler koyulması ile yapılır. Özellikle düğünlerde, bayramlarda sıkça tercih edilen bir yemektir.

  • Tenekede Tavuk Yemeği: Zonguldak yöresinin en çok sevilen yemeklerinden biridir. Tavuğun tenekede pişmesi ise yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır.

  • Pırasalı Mancar: Sadece pırasa ile değil yanına eklenen barbunya, bulgur, mancar otu ve çeşitli soslar karıştırılarak yapılır. 

  • Cizleme: Akıtma olarak da bilinen cizleme, hamurunda maya ve şeker kullanılmasıyla bilinir. Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilmektedir.

  • Zılbıt: Zonguldak'a ait bir ot olan zılbıt otu, yumurtalı ve bol sarımsaklı bir yemektir. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

  • Çöpele: Ana malzemesi patates olan bu yemek, oldukça doyurucudur. Haşlanan patatesler sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

15 Maddeyle Zonguldakta Yaşamak ve Zonguldaklı Olmak
Batı Karadeniz'in Göz Bebeği, Emek ve Alın Terinin Şehri Zonguldak

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
29.09.2021

İsminin Fransızca "zone" ve Türkçe "Göldağı" sözcüklerinin birleşimiyle oluştuğu söylenir. Zamanla Zonguldak olmuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ