Ziyan Edilmiş Fikirler Atlasına Kapak Olabilecek 11 Yabancı Dizi

TV dünyasında 'pilot bölüm' diye bir gerçek vardır. Orijinal bir fikrin vardır, yapımcın hazırdır, oyuncuların özenle seçilmiştir, kafanda dizinin gideceği yerle ilgili milyon tane fikir vardır. Anlaştığın ya da anlaşmaya çalıştığın kanal da pilot bölümü yayınlayıp izleyiciyi yoklar, duruma göre dizi yayınlanmaya devam eder ya da hali hazırda çekilmiş bölümler yayınlanır ve dizi yayın hayatına 'babba, dedde' diyemeden veda eder. 

Bazen de diziler gümbür gümbür başlar, beklentiler tavana vurur fakat senaryo öylesine saçmalar ki dizi ziyan olur.

İşte karşınızda TV dünyasının ziyan edilmiş fikirler atlasına kapak niteliğindeki diziler:

1. Bütün diziler kirlenmişti, birinciliği buna verdiler: Revolution (2012)

IMDB: 6.7

Elektrik yok, teknoloji yok, insanlar en ilkel koşullarda yaşamaya çalışıyor. Muhteşem bir fikir. Sonra bir düğme ortaya çıkıyor. Düğmeye basınca çalışan elektrikli aletler oluyor. Devletler yıkılmış, milliyet kavramı kalmamış fakat bir anda Amerikan milliyetçiliğine göz kırpıyoruz. O meşum sahnede 'burn it!' diyerek göz süzmese, gerdan kırmasa daha iyi olabilirdi hayat.

2. Barbar insanlar burayı da işgal ettiler: Terra Nova (2011)

IMDB: 6.8

Yıl 2149. Nüfus patlaması ve çevre kirliliği yüzünden insanoğlunun sonu gelmiş. Müthiş bir keşifle zamanda yolculuk yapıp dinozorlar çağına geliyorlar. İlle de tarih tekerrür etsin diye en baştan dünyanın ve senaryonun orta yerine pislemeye başlıyorlar.

3. Aklımıza bir fikir geldi, sonra nasıl gelmişti, unuttuk: Flashforward (2009)

IMDB: 7.6

Gezegendeki herkesin 137 saniye boyunca bilincini kaybettiği ve bu sürede 6 ay sonrasına dair görüntüler gördükleri nefis bir konuyla başlayan dizinin senaristlerinin, ilerleyen bölümlerde en başta akıllarına gelen fikri unutmalarıyla ellerindeki cevheri rezil ettiklerini var sayıyoruz. Zira ilk 4 bölümün ardından uzuuunca bir araya giren dizide bir daha hiç bir şey eskisi gibi olmadı.

4. J.J. Abrahms'a dizi emanet etmişler, ya nasip demiş: Person of Interest (2011)

IMDB: 8.5

Her yerde kameralar var ve her anımızı izliyorlar. O kadar ki suç işlemeden işleyeceğimizi tahmin ediyorlar. Nefis bir konu. Mr. Finch keşke az daha arasaydı kaslarından faydalanacağı partnerini de, bizi de delirtmeseydi. Tıpalı ada bile daha iyiydi.

5. Legion tuttu, ya bu da tutarsa: Dominion (2014)

IMDB: 6.9

Tanrı cenneti terk eder ve baş meleklerden Gabriel kendisine bir ordu kurup babasının gidişinden sorumlu tuttuğu insanlığa savaş açar. Bir diğer baş melek Michael meleklerin karşısında insanların yanında yerini alır. Gayet şahane yürüyebilecek bir senaryo fakat kötü adamı, iyi adamdan daha karizmatik tutarsan o iş yürümüyor işte. Çöp oldu canım doğaüstü dizi.

6. Yara açtı gül tenimde: The Fades (2011)

IMDB: 7.9

Ölüler dünyasının sakinlerini gören bir başkahramanla birlikte nefis bir yan karakter (Mac) yaratıyorsun, olağanüstü göndermeleriyle gayet dozunda bir iş çıkarıyorsun ama o kadar kötü makyaj ve efekt kullanıyorsun ki her şey havada kalıyor. Diziyi izlemeye başlarken bittiğini öğreniveriyorsun. Şenlik dağıldı, bir acı yel kaldı bahçede yalnız.

7. Ergenlikten ölen dizi: The 100 (2014)

IMDB: 7.9

Neredeyse yüz yıl önce Dünya'da yaşanan nükleer savaşla birlikte gezegen yaşanmaz hale gelir ve insanoğlu bu gezegenin etrafındaki istasyonlara yerleşir. Gezegene dair hiçbir bilgileri olmayan 'suçlu' ergenlerden 100 tanesini Dünya'ya gönderirler. Olaylar gelişmez.

8. Şurası göz göze geldiğimiz yer: Hereos (2006)

IMDB: 7.7

Google'a Heroes yazsanız 'müthiş karakterlerle başlayan ve her bölümde gittikçe dibe vuran dizi' benzeri yorumları görmeye başlıyorsunuz. Yine dene, daha iyi yenil şiarıyla bir de devam dizisi çektiler. Bu diziyi bitiren o amigo kızdır. Amigo kızı çıkar, diziyi kurtar.

9. Cylonlar gelecek, önce bu diziyi çekenleri deşecek: Caprica (2009)

IMDB: 7.1

'Gelmiş geçmiş en iyi bilim-kurgu', 'baş yapıt', 'klasik', 'olağanüstü'... Bunlar, Battlestar Galactica hayranlarının sözü. Bu heyecanla Caprica'ya girişen; 'Olayların öncesini anlatıyoruz' dendiğinde doğal olarak titremeye başlayan bir fan kitlesi mevcut. Tam gaza basılıyor gibi olurken sürekli yavaşlatıp izleyiciyi tutmaya çalışmak en berbat stratejidir. Caprica'nın falsosu da tam olarak budur. Rivayet odur ki 'Booo! Wendy Testaburger Booo!' nidaları 13. koloniyi hala inletmekte.

10. Bu bir veda havasıdır, hoşçakal canımın içi: Äkta Människor (Real Humans) (2002)

IMDB: 8.0

İnsansı robotların dramını anlatan dizimiz, İskandinavlıkla bağdaşmayacak vasatlığıyla izleyicisini pek bi üzmüş. 'Babamız bizi bunun için yaratmadı' fikriyle birlikte, bir anda ana karakterlerin yaşadığı motivasyon slalomu (avukat teyze) ve berbat finaliyle yeni bir fiyaskonun kapılarını aralamış, dışarı süzülmüş ve fezaya erişmiştir.

11. Bir dizi nasıl mahvedilebilir sorusuna yanıt: Misfits (2009)

IMDB: 8.3

Acayip bir fırtınadan etkilenen 5 kamu hizmeti görevlisi gencin süper güçler kazanmasını işleyen dizi konusu itibariyle çoğu insana 'klişe' geldiğinden yayına başladığı günlerde epey tepki görmüştü. Fakat karakterlerin birbirinden orijinal olması, kurgunun ilk sezonda oldukça iyi oturması ve soundtrack'iyle farkını ortaya koymuştu. Sonrasında her şeyden habersiz Ali Rıza Bey'in evindeki tüm çocuklar yaprak misali bir bir döküldü. Dizinin tutmasına şaşıran yapımcılar ne yapacağını şaşırdı ve finalinde ekipten geriye kimse kalmamıştı.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!