Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında banka genel müdürlerinin katılımıyla 'Bankacılar Zirvesi' gerçekleştirdi.
Aydın, burada yaptığı konuşmada, son yarım asra bakıldığı zaman çok sayıda kriz görüldüğünü belirterek, bunların global kriz diye adlandırılan son kriz kadar görünür olmamasının, bu krizlerin genelde gelişmekte olan ülkelerde yaşanmasından kaynakladığını söyledi.
Son krizin gelişmiş ülkelerde meydana gelmesinin daha kalıcı etkileri olduğuna dikkati çeken Aydın, global krizin henüz bitmediğini kaydetti.
Son 50 yılda gelişmekte olan bir katılım bankacılığının görüldüğünü ifade eden Aydın, İslam Bankası'nın kuruluşu ile birlikte katılım bankacılığının start aldığını, bu kuruluşların Körfez ülkeleri, Malezya, Endonezya ve Türkiye'de faaliyet gösterdiğini anlattı.
'ŞUBE AÇMAYA DEVAM EDİYORUZ'
Katılım bankacılığının hem Türkiye'de hem de dünya bankacılık sisteminden yüzde 5'ler gibi bir pay aldığını ve bu alanda her yıl yüzde 20'lik bir büyüme görüldüğü bilgisini veren Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
'Tabii bu büyüme iştah açıcı bir büyüme. Bu salt belli inanışlara sahip olan toplumlarda olsa bile bir ürün ve hizmet olarak görüyoruz ki konvansiyonel bankacılık da bu tarz ürünler üretiyor. Ziraat Bankası olarak bir finansal grubuz, finansal marketiz. Bu marketin içinde bu ürün de bulunsun istedik. Bugün 2 trilyon dolara yaklaşan bir büyüklüğün ileride çok daha belirli bir büyüklüğe geleceğini düşünüyoruz. Türkiye için de bunun böyle olacağını düşünüyoruz.
Ziraat Bankası çok şubeli bir banka. Şube açmaya devam ediyoruz. Ziraat Bankası'nın gücünden ve marka bilinirliğinden de yararlanmak istiyoruz. Belki pasif tarafı güçlendirici, bilançonun pasifine çok daha fazla katkı verecek şekilde bir katılım bankacılığı yapacağız. Burada rekabeti ve fırsatları değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bugün konvansiyonel olarak ne kazanıyorsak benzer getirileri sermaye anlamında elde edebileceğimizi düşünüyoruz. '
'TÜRKİYE KATILIM BANKA PAZARINDAN YÜZDE 20 PAY ALACAK'
Türkiye'de 4 katılım bankasının faaliyet gösterdiğini belirten Aydın, bunların toplam büyüklüğünün genel müdürlüğünü yaptığı bankanın yarısından biraz az olduğunu, ancak çok ciddi insan kaynağı ve teknoloji yatırımı bulunduğunu, kendilerinin de bu süreçte gördüklerini ifade etti.
Ziraat Bankası olarak ilgili otoriteye (BDDK) katılım bankasının kuruluşu için başvurduklarını anımsatan Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
'Ümit ediyorum, 2015 yılının ilk çeyreğinin içinde veya sonlarında bir Ziraat Katılım kurulmuş olacaktır. Katılım bankacılığına katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. Hayırlı olmasını diliyoruz. Belki bizden sonra da oyuncular gelir. Türkiye'de nihayetinde bu alanda toplam sektörden alınacak payın yüzde 20'lere geleceğini bekliyorum. Böyle bir bakir alana yatırım yapmak gerekiyor. Biz yaptık, diğer arkadaşları da davet ediyoruz.'
Cumhuriyet