Yeni haritalara göre Güney Ameika sahil şeridi ve Amazon Nehri yakınları virüs için elverişli iklim şartlarına sahip.
ABD'de ise Florida ve Texas eyaletlerinde havaların ısınmasıyla birlikte virüsün hayatta kalması için gerekli şartların oluşmuş olacağı ifade ediliyor.
Dr Brady,taşıyıcı sivrisineklerin Zika virüsünün yayılmasında rol oynayan sadece bir etken olduğunu ifade ediyor ve virüsün tehdit oluşturabilmesi için başka şartların da gerekli olduğunu vurgulayarak 'Virüsün sivrisineğin bünyesinde hayatta kalabilmesi için havanın yeterince sıcak olması gerekiyor. Aynı zamanda yeterince kalabalık insan nüfusunun da söz konusu bölgede olması gerekiyor' diyor.
Asya ve Afrika'da belirsizlik
Araştırma sonuçları hem Afrika'da hem de Asya'da virüsün geniş alanlara yayılabileceğini gösteriyor.
Ancak bu bölgelerde neden Zika vakalarına rastlanmadığına dair bir açıklama yok.
Getirilen açıklamalardan birisi, Asya ve Afrika'nın uzun yıllardır Zika virüsünün etkin olduğu bölgeler olması ve bu kıtalardaki nüfusun virüse karşı bağışıklık geliştirmiş olabileceği tahmini.
Bir diğer tahminse, yalnış tanı olasılığı. Zika virüsüne yakalanan kişilere sıtma ya da deng humması teşhislerinin konulmuş olabileceği düşünülüyor.
Şu ana kadar yürütülen çalışmalar Avrupa kıtasının virüsten etkilenmediğini gösteriyor.
BBC Türkçe
Bence zika herkesi ziksin. Bu iş bitsin
Üzücü birşey gibi görünüyor ama aslında dünyada insanların bir süreliğine azalması iyi birşey olabilir dünyada en rezil dönemi yaşıyoruz zaten
Gel amk sende gel bi sen eksiktin bunca olayın içinde