Zihin ve Beden Rahatlığı Sağlayan Eşsiz Bir Aktivite: Saunanın Faydaları

Sauna, içerisinde sıcak ve kuru bir havanın bulunduğu bir çeşit banyodur. İçeride sıcaklık genelde 40 derece ile 90 derece arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde ise 100 dereceyi bulabilir. Birçok faydayı beraberinde getiren sauna, günümüzde hamam ile karıştırılsa da aslında mantıkları oldukça farklı.

Bu içeriğimizde sauna hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sauna Nedir?

Sauna, bir çeşit sıcak hava banyosudur. İçerisinde sıcak ve kuru hava vardır ve hava 40 derece ila 90 derece arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 dereceyi bulabilen sauna sıcaklığı, belli durumlara göre belirlenir.

Sauna, insanların rahatça oturabileceği ve yatabileceği bir genişliğe sahiptir. Saunada %5-10 arasında nemin bulunması insanların bu sıcaklığa dayanmasına yardımcı olur. 

Saunanın kimse için herhangi bir tedavi hedefi yoktur ancak stresin giderilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtilir. Bunun dışında saunanın insan vücuduna sağladığı bazı faydalar vardır.

Saunanın Faydaları Nelerdir?

Sauna insan sağlığı için önemli bir aktivite. Hiçbir hastalık için doğrudan tedavi yöntemi olarak kullanılmasa da sağlıklı bir yaşam için uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kasların gevşemesi ve dinlenmesine katkı sunan saunanın bilinen en önemli diğer faydaları şu şekilde:

  • Cilt bakımına katkı sunar. Gözeneklerin açılmasını sağlayarak hücre yenilenmesine etki eder. Kılcal damarlar üzerinde dolaşımı arttıran sauna, daha pürüzsüz ve bakımlı bir cildin kapılarını aralar.

  • Yüksek ısıda uygulanan sauna kasların güçlenmesine olanak tanır. Yağ yakımına katkıda bulunarak direkt olarak kasların yoğunluğu üzerinde fayda sağlar.

  • Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Kalp atış hızınızı doğrudan arttırır.  

  • İyi antremanlı sporcularda yapılan nabız karşılaştırmalarında 90 derece sıcaklığındaki bir saunada 15 dakika kalmak nabız ölçümlerinde 3000 m. koşuya denk gelmiştir.

  • Kalp atışını arttırması kalori yakmaya olanak tanır.

  • Vücudu nezle, grip veya bronşit gibi bağışıklık sistemini baz alan hastalıklara karşı koruyarak direnci arttırır.

  • Saunanın stres üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. Vücuttaki kaslar saunada gevşer ve vücudun stres oranı böylece azaltılır.

Sauna Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir otelde oldukça lüks saunalar bulunuyor. Burada saunanın nasıl kullanıldığı bilmek de önem taşıyor. Oldukça sıcak ve nemli bir ortam olan saunalara kuru girmek çok önemli. Aksi takdirde üzerinizdeki su kuruyana kadar içerinizde fazladan vakit geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Saunaya girerken üzerinizdeki tüm kıyafetlerden de kurtulmanız önemli. Vücudunuzu bir havlu ile sararak rahat edebilirsiniz. Isı ile hassaslaşan kıyafetler cildinizi rahatsız edebilir.

Saunaya girerken aksesuarlarınızı da çıkarmanız önemli. Değerli eşyalarınız içeride ısınarak size zarar verebilir. Plastik materyallerde de erimeler meydana gelebilir.

Sauna Seansları Nasıl Belirlenir?

Saunaya girerken seanslarınızı doğru belirlemeniz büyük önem kazanıyor. İlk kullanımlarınızda 5 dakikalık seanslar oldukça yeterli olacaktır. 5 dakika seanstan sonra 5 dakika mola vermeniz sıcaktan daha az etkilenmenize yardımcı olacaktır.

Sonraki kullanımlarda 10 dakika seans 5 dakika mola şeklinde devam edebilirsiniz. Sauna kullanımlarında tek seferde geçirilmesi gereken en uzun süre 20 dakikadır.

Sauna seansı sonrasında cildinizi nemlendirmeniz de gerekiyor. Cilt yapınıza uygun besleyici yağlar ile rahatsızlık hissinizi azaltabilirsiniz.

Sauna Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı yaşam için kullanılan pek çok sauna türü vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Fin Saunası: Sosyal amaçlı tercih edilen saunadır.

  • Ozon Saunası: Kas esnekliği açısından fayda sağlayan saunadır.

  • Rus Saunası: Geniş odalar içerisinde yapılır. Rusya'da yetişen ağaç yaprakları bu sauna esnasında vücuda vurulur. Böylece vücudun terlemesi sağlanır.

Ev Tipi Sauna Nasıl Yapılır?

Ev tipi sauna, genelde lüks evlerde bulunur. Bu saunalar infrared veya elektrikli ısıtma olarak tasarlanır. Bu aşamada saunanın kurulacağı alan belirlenir. Genelde banyoların boş bölümlerine veya boş odalara sauna yapılır. 

Ev tipi saunalarda genelde maliyetler düşük tutulur. Böylece elektrik tasarrufu sağlanması da amaçlanır.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman