Bir düşünsenize, insanoğlu tüm işlerini tek parmakla yapıyor olsa idi, o zaman 10 parmakla donatılmış olarak doğmazdık. Eğer beyin hücrelerimizin sadece %10’u mutlu, seviyeli bir yaşantı sürdürmeye yetse idi, kafamız tam 10 katı daha fazla hücre ile dolu olmazdı. Aslında, insanoğlu dünyada beyin kapasitesinin % 100’ünü kullanmayan tek varlıktır. İnsanoğlu ayni zamanda, beraber yasadığı diğer canlılar ile sürekli uyumsuzluk halindeki tek varlıktır. Yunuslar da benzer bir beyin ile donatılmışlardır, ancak onlar beyin kapasitelerinin tümünü kullanarak yaşamlarını akıllı, eğlence sever, çevreleri ile uyumlu varlıklar olarak devam ettirmektedirler. İnsanların da daha fazla beyin kapasitesinin kullanımı ile daha mutlu, daha uyumlu bir yasam sürebileceğini söylemek yanlış olmaz. Siz hiç, beyninin % 100’ünü kullanan birisinin suç, savaş, açlık, salgın hastalık, ön yargı ve çevre katliamı ortamlarında olabileceğini düşünebiliyor musunuz?
Başka bir deyişle, bizler de ayni diğer canlılar gibi mükemmel yaratılmışız; ancak, onlar gibi tüm potansiyelimizi kullanamıyoruz. Neden? Belki, bizler diğer canlılar gibi enerji kaynağına nasıl bağlanacağımızı artık bilemiyoruz ya da kendi özgür irademizi kullanma konusu umurumuzda değil. Belki de özgür irade, sadece bedeninin tepkilerine cevap veren % 10 kullanımlı insanlar için çok karmaşık bir ifade.
Türkiye'de yaşayıpta ulusal anlamda dahi olarak nitelendirilen birisi var mı? Yok. Çünkü burada yaşasaydı hergün 10-12 saat mesai yapmaktan anası ağlar, kira faturaya nasıl yetiştiricem tasasında olurdu. Kafa başka şeyle meşgul olmaya fırsat bulamazdı. Türkiye'de geçerli tek şey var maslesef;para... İnsanları başka şeye inanmaktan ve hayatın başka yönlerini keşfetmekten alıkoymak adına, hayatlarını hep daha fazla PARA KAZANMAK uğruna hiç etmeleri için dayatılan bir yaşam tarzı.
Yazıda pek çok noktada hatalı ifade var. Beynimizin tamamı ile düşündüğümüz olayı doğru olamaz çünkü pek çok bölümü doğrudan duyu organlarından gelen verileri işlemekle yükümlü. Eğer bu tür işlere de beynin çalışması dersek beynimizin yüzde yüzü çoğu zaman çalışır durumda. Birlikte yaşadığımız canlılarla uyumsuzluktan kasıt tam olarak belli değil. Hem sosyal hem de iş bölümü anlamında bütün canlılardan çok daha öndeyiz. Düşünebilme kapasitesi yüksek olan insanların daha düşük olanlara kıyasla daha mutsuz olduğuna dair yüzlerce araştırma var. Katıldığım tek nokta, günlük tekdüzeliği bozmanın beyni daha aktif yaptığı. Yazı bence olmamış.
okurken acıdım. neyse bir şey demeyeceğim. bir yandan mit yalanlarken diğer yandan yanlış bilgiler.. beyin motor değil arkadaşlar. yüzde bilmem kaç modundan çıkın artık. beynin daha fazlasını kullanmak diye bir şey de yok. kullandığınız neyse odur.