Zeus'un Kızları Olarak Bilinen Yunan Mitolojisinin Perileri Nympheler Hakkında İlginç Gerçekler

Nypmha peri anlamına gelir ve Yunan mitolojisindeki periler için kullanılır. Aynı zamanda nymphalar zarif ve güzel giyinen genç kızlar olarak da bilinirler. Bu küçük tanrıçalar ölümsüz değillerdir ancak çok uzun süreler boyunca yaşarlar. Gelin bu küçük perileri daha yakından inceleyelim!

Yunan mitolojisinde gördüğümüz nymphalar Homeros'a göre Zeus'un kızları olarak bilinir.

Bu perilerin isimlerine özel sunak ya da tapınaklar da olmaz ama yine de insanlar bu periler için dua ederler. Bu dualar ve ibadetler yapılırken mağaralara süt, bal ya da yağ dökülür.

Nymphalar yaşadıkları doğayı korurlar ve o alanları tılsımlı hale getirirler. Aynı zamanda bu periler kendilerine zarar verilen kişilere karşı acımasız da olabilirler.

Mitolojinin küçük tanrıçaları Zeus'un kızı olan Artemis'i takip ederler. Bu nedenle de tıpkı Artemis gibi hepsi bekaretini korur. Periler, eserlerde çoğu zaman kalabalık gruplar olarak anlatılır.

Nymphalar yaşadıkları yerlere göre 4 farklı gruba ayrılırlar;

  • Kara perileri: Artemis’in yanında bulunan, kibar ve nazik perilerdir. Kısa elbiseler giyen güzel periler olarak bilinirler.

  • Su perileri: İnsanlar çeşme ya da dere kenarına gittiklerinde bu perilerin fısıltısını duyarlar. İnsanlar bu perilerin sesleri gibi güzel olduklarına inanırlar.

  • Orman (ağaç) perileri: Bu periler bağlı oldukları özel ağacın ayırt edici özelliklerini taşırlar ve ağacı korumak ile görevlendirilirler.

  • Yeraltı dünyası perileri: Lampadeler.

Mitolojik kaynaklarda birçok nymphaya yer verilir. Ancak bu nymphalar arasında en önemli olanları Daphne, Ekho ve Thetis’tir.

En önemli perilerden biri olan Thetis, deniz tanrısı Nereus'un kızıdır ve Zeus'un Thetis hakkında bir kehaneti vardır. Zeus'a göre eğer Thetis bir tanrıdan çocuk sahibi olursa Zeus güçlerini kaybedecek ve onun yerine de doğacak olan bu bebek geçecektir.

Gücünü kaybetmek isteyemeyen Zeus, Poseidon ile bir plan yapar ve Thetis'i ölümlü olan Peleus ile evlendirmeye çalışırlar.

Ancak Thetis bu teklifi kabul etmez ve Peleus ona bir tuzak kurmaya karar verir. Peleus, Thetis deniz kenarında otururken kıyafetlerini değiştirir ve ona yaklaşır. Başarılı olamayan Peleus, Thetis'e sahip olur ve onu evlenmeye mecbur bırakır.

Peleus ve Thetis birlikteliğinden bir çocuk doğar. Bu çocuk ileride karşımıza kahraman olarak çıkacak olan Akhilles'tir.

Akhilles'in annesi onu topuğundan tutar ve Styx Nehri'ne sokar. Bu şekilde Akhilles artık sadece topuklarından zarar görebilecek bir hale gelir.

Akhilles'in ölümü ise aşil tendonundan ok ile vurularak gerçekleşir. Bu durum günümüzdeki aşil teriminin ortaya çıkışına da kaynaklık eder.

Gelelim bir başka periye. Yani Daphne'ye. Zeus'un oğlu ışık tanrısıdır ve adı da Apollo'dur. Apollo, Daphne'yi bir ırmağın kenarında görür ve ona aşık olur. Onunla konuşmak isteyen Apollo yanına gider ancak Daphne ondan kaçar.

Bu kovalamacının sonunda Daphne, Apollo'nun nefesini saçlarında hisseder ve Toprak Ana'dan yardım istemeye karar verir.

Daphne, Toprak Ana'ya 'Ey Toprak Ana beni ört, beni sakla, kurtar.' der. Toprak Ana ise Daphne'nin yardım çığlıklarını duyar ve onu bir defne ağacına çevirir.

Daphne'nin arkasından ağlayan Apollo'nun yaşları ise bir şelale gibi akmaya başlar. Bu yaşananlar sonucunda eserlerde Apollo tasvir edilirken başında defne yapraklarından bir taç olduğu söylenir. Aynı zamanda o dönemde gerçekleşen spor yarışmalarında kazanan kişilere de defne yaprağı verildiği bilinir.

Peki siz Zeus'un kızı olarak da bilinen nymphaları daha önce hiç duymuş muydunuz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğrenince Size Küçük Çaplı Şok Geçirtecek Daha Önce Hiç Duymadığınız 15 İlginç Bilgi
Köle Olarak Kullanılan Siyahi Kadınlar Üzerinde Korkunç Deneyler Gerçekleştiren Jinekolog: James Marion Sims
Öğrendiğiniz Andan İtibaren Bilgi Şöleninde Boğulacağınız Birbirinden İlginç Kültürel Gerçekler

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı