Zeki Müren'in Kore Şehitlerimiz İçin Kendi Parasıyla Bastırdığı Madalyaların Gurur Verici Hikayesi

Bazı hikayeler okunur, unutur, tarihin tozlu sayfalarına karışır... Bazı hikayeler de öğrenildiği zaman insanın yüreğindeki en derin yerlere dokunur, gururdan gözleri doldurur. Şimdi size yüreği vatan sevgisi ve minnettarlıkla dolu bir Zeki Müren anlatacağız...

Sene 1963. Toplumsal ayrışmaların başlatılıp, Kıbrıs Türklerine saldırıların düzenlendiği, ortalığın derin bir acıya boğulduğu yıllar.

Bu çatışmalar sonucu yüzlerce Kıbrıs'ı Türk'ü öldürüldü. Aynı zamanda Kıbrıs'da yaşayan Rumlardan da kayıplar oldu.

Bu esnada ABD başkanı Johnson, tarihe "skandal mektup" olarak geçen adeta ultimatom niteliğine bir mektubu Türk Hükümeti'ne gönderdi.

Mektup özet olarak, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olan Yunanistan ile arasında gerilim yarattığı takdirde, SSCB'nin Türkiye'ye yönelik olası bir işgali karşısında, NATO'nun bu işgale müdahalede çekimser davranabileceğini anlatıyordu. Ayrıca, böyle bir girişimde Amerikan silahlarının kullanılamayacağı da belirtiliyordu.

Mektubun kamuoyunda duyulmasından sonra Birleşmiş Milletler'in çağrısı ile gözünü kırpmadan Kore'de savaşan gazilerimiz ise madalyaları iade etmek için hareke geçmişlerdi.

Kore Gazilerimiz, bir an bile tereddüt etmeden canlarını hiçe sayarak kazandıkları bu madalyaları, ABD'nin tutumu karşısında üstlerinde daha fazla taşımak istemeyip iade ettiler.

Dönemin Milli Türk Talebe Birliği ise gazilerimizin bu asil davranışı karşısında siper edilen göğüsleri boş bırakmak istemedi ve yeni bir madalya yaptırmaya karar verdi. Ancak...

Niyet çok yüceydi fakat para yoktu, bütçe çıkmıyordu...

Tam da böyle bir anda Sanat Güneşi Zeki Müren, bu yüce çabadan haberdar oldu. Yüreğindeki vatan sevgisi ile gazilerimize basılacak yeni madalyaların masrafını bizzat üstlendi. Ancak tek şartı vardı!

Madalyaların gazilerimize ulaşmasını gönülden istiyordu Zeki Müren fakat istediği tek şey şu oldu: 'Adım gizli kalsın'

18 ayar altından yapılan yeni madalyaların bir yüzünde Milli Türk Talebe Birliği logosu ile "Kore Gazileri Milli Hizmet Armağanı" ifadesi yer alıyor. Diğer yüzünde ise tüm Kıbrıs Adası'nın haritası ile Milli Türk Talebe Birliği yazısı bulunuyordu.

Kore Gazilerimizin göğsünde gururla taşıdığı bu madalyalar, daha sonra 'Zeki Müren Madalyası' olarak anılmaya başlandı.

Onun vatan sevgisi o kadar büyüktü ki, 1996 yılında aramızdan ayrıldıktan sonra mal varlığının yarısını Türk Eğitim Vakfı'na, yarısını da Mehmetçik Vakfı'na bağışlanmasını vasiyet ettiği ortaya çıktı.

Güzel gönüllü Sanat Güneşimizi bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz... Minnettarız...

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri
MasterChef'te Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Yaptığı İmza Tabak Dalga Konusu Oldu!
YORUMLAR
25.09.2018

Az önce Neşet Ertaş'ı okudum Şimdi Zeki Müren'i. İçim burkuldu okurken. Ama çok değil 1-2 saat sonra demet, kerimcan gibi boş tenekelerin yaptıklarına bakacağız. Merak ettiğim bu ülkeye ne oldu da Neşet Ertaşlardan, Zeki Mürenlerden, Sadri Alışıklardan, Aşık Veysellerden, Adile Naşitlerden daha isimini sayamadığım nur içinde yatmasını dilediğim insanlardan bu hallere geldik? Bu iyi yürekli insanları okuyup, şimdiki şımarıkları gördükçe küfrediyorum bunları yücelten insanlara

25.09.2018

Biz de kendimize vatansever diyoruz işte. Allah'ım inşallah Zeki MÜREN'i cennetine kabul etmiştir.

25.09.2018

ismi gizli kalmamış. neden?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ