BBC’nin haberine göre, fidye yazılımı saldırısı 2024 yılının Haziran ayında gerçekleşti. KNP Logistics’in sistemlerine, Akira isimli siber suç örgütü tarafından erişim sağlandı. Hackerlar, bir çalışanın zayıf parolasını kullanarak şirketin iç ağlarına sızdı. Erişim sağlandıktan sonra sistemdeki tüm veriler şifrelenerek operasyonlar durma noktasına geldi. Fidye talebinin yaklaşık 5 milyon sterlin olduğu belirtildi.
KNP Logistics, fidye talebini karşılayamadığı için verilerine tekrar erişim sağlayamadı. Finansal kayıtlar, operasyonel bilgiler ve şirket içi sistemler tamamen devre dışı kaldı. Şirket, kısa süre içerisinde iflas sürecine girdi. 700’den fazla çalışanın işine son verildi. Şirket yöneticisi Paul Abbott, olayın sorumluluğunu taşıyan çalışana bilgi verilmediğini açıkladı.
üzüldüm ama maalesef ki bu büyük şirketlerin suçu,her çalışan için sürekli şifre değiştirmek ayrı bir zulüm oluyor.Dogal olaraktan da çalışan kişi/ ler de genellikle akılda kalır bir kaç ezberlik şifre ile dönüşüm sağlıyorlar.Maalesef optik ve PC kaynaklı daha fazla güvenliği olan ama kişiye özel olmasına dikkat edilip bunu yoğunlaşmak gerek.🤔👍 bak şimdi ben bile unuttum şifrem neydi ya 🤣😂👎
Bu sebepten son çalıştığım kurumsal firmada, şifre olarak büyük, küçük harf, sayı, noktalama işareti ve en az 8 karakterli olma zorunluluğu vardı. Şifre değişikliklerinde daha önceden kullandığım bi şifreyi kullanamıyordum. Teline mail'i yüklüyorsan telefonda şifreli olacak, yoksa mail açılmıyordu. yani her şeye sızabilirler... adamlar çok daha sıkı güvenliğe sahip banklara, devlet sistemlerine sızıyorlar. Birazda firmanın hatası var, teknolojiye ayak uyduracaksın dostum..