Zatürre Teşhisi Konuldu, Selanik'te Doğduğu Ev Satın Alındı; Atatürk'ün Günlükleri: 6-12 Şubat

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, 6-12 Şubat arasında neler yapmıştı?

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

6 Şubat 1933

Gazi Paşa, Bursa'da bazı kişilerin ezan ve kametin Türkçe okunması nedeniyle 1 Şubat'ta çıkardıkları olay hakkında Anadolu Ajansı aracılığıyla o gün şöyle bir resmî bildiri yayımlar: 

'...Olaya dikkatimizi bilhassa çevirmemizin sebebi, dini siyaset ve herhangi bir tahrike vesile etmeye asla müsamaha etmeyeceğimizin bir daha anlaşılmasıdır. Meselenin mahiyeti esasen din değil, dildir. Kesin olarak bilinmelidir ki,Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında hâkim ve esas kalacaktır!'

7 Şubat 1938

Atatürk, o akşam  öksürük ve  göğüs  ağrısı   çeker ve gece Dr. Nihat Reşat Belger Dolmabahçe Sarayı'na çağrılır. Paşa, Belger tarafından muayene edilir ve kendisine zatürree (pnömoni) teşhisi konur. (Atatürk, bu teşhis üzerine 10 gün kadar tedavi altına alınmıştır.)

8 Şubat 1935

O gün milletvekili seçimleri yapılır ve Atatürk, milletvekili seçimlerini takiben akşam, millete hitaben şöyle bir bildirge yayımlar: '...Ulusça gösterilen birlik, ülküye bağlılık bütügözleri yeniden yurdumuza çekmiştir. Öz dileğimiz yurdun yüceliği, yurttaşın genliğidir.' Ayrıca Paşa, gece Pera Palas'ta düzenlenen Halkevi Balosu'nu şereflendirir.

9 Şubat 1920

Gazi Paşa, Heyet-i Temsiliye bildirilerinin en uzak köylere kadar ulaştırılması hakkında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubelerine o gün şöyle bir telgraf çeker: '...Memleketin hayat ve devamlılığının söz konusu olduğu bugünlerde Heyet-i Temsiliye tarafından yayımlanan her türlü bildirinin Merkez Heyetleri tarafından köylere kadar yayılması bir vatan vazifesi olduğundan buna son derece önem verilmesi özellikle tavsiye olunur.'

10 Şubat 1914

Mustafa Kemal o tarihlerde Sofya'da askeri ateşedir. Ve o gün Harbiye Nezareti'ne bir yazı yazarak şikayetini bildirir: 'Sofya'ya gelişim gününden bugüne kadar ödeneklerimin düzensiz ödenmesi yüzünden, her bakımdan büyük güçlükler içinde kaldım.'

11 Şubat 1932

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa, o gün akşam İstanbul Darülbedayii'nde Faruk Nafiz (Çamlıbel)'in yazdığı 'Akın' piyesini seyreder.

12 Şubat 1937

Atatürk, o gün,   Dolmabahçe  Sarayı'nda  Başbakan   İsmet İnönü, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Araş ve Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam'ı kabul eder. Ayrıca o gün, Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin, sahibinden satın alındığını ve kendi emirlerine verilmesinin kararlaştırıldığını bildiren Selanik Belediye Başkanı Marcuriu'ye bir teşekkür telgrafı yazar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bursa'da Merinos Fabrikası'nı Açtı, Hatay'ın Bağımsızlığını Kutladı, Atatürk'ün Günlükleri: 30 Ocak- 5 Şubat

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Latife Hanım'ın da Katıldığı Törenle Paşamız 100 Yıl Önce Bu Hafta Evlendi, Atatürk'ün Günlükleri: 23-29 Ocak
Asım Us İmzasıyla Gazeteye Yazdı ve Hatay'la İlgili Gözdağı Verdi; Atatürk'ün Günlükleri: 16-22 Ocak
Kurmay Yüzbaşı Olarak Mezun Oldu, Annesini Kaybetti; Atatürk'ün Günlükleri: 9-15 Ocak
İzmir'in Yunanistan'a Dahil Edilmesi, Çerkez Ethem İsyanı; Atatürk'ün Günlükleri: 2-8 Ocak

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi