Zatürre Nedir, Belirtileri Nelerdir? Zatürre Tedavisi…

Her yaşta görülebilen zatürre; yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar, bebek ve çocuklar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Rahatsızlık özellikle kış aylarında sık görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Zaten hastalık başlı başına üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzerlik gösterdiğinden genellikle grip, soğuk algınlığı hatta koronavirüs ile karıştırılabiliyor. Çeşitli sebeplere bağlı olarak aniden ortaya çıkabilen zatürrede kişiler erken tedavi ile hızla iyileşebiliyor. Peki, zatürre nedir, belirtileri nelerdir? İşte zatürre tanı ve tedavisi…

Pnömoni, diğer bir ifade ile zatürre, genel olarak vücut direncinin düşmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Hastalıkta en önemli rol oynayan etken Streptococus Pneumoniae adı verilen bir bakteri çeşididir. Bakterilerin yanı sıra mantar ve virüsler zatürrenin gelişmesine neden olan önemli etkenler arasında yer alır. Özellikle zatürre solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı geliştiğinde bulaşıcılığı son derece yüksektir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşı olmaktan geçer. Peki, zatürre nedir, belirtileri nelerdir? İşte zatürre tanı ve tedavisi…

Zatürre Nedir?

Ciddi bir hastalık olan zatürre, akciğerlerin birinde veya her ikisinde yer alan hava keselerinin iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Diğer bir tanım ile Akciğerin uç kısımları yani havadaki oksijenin vücuda girdiği bölgede bulunan hava keseciklerinin iltihaplanması zatürre olarak tanımlanabilir. Ağız, boğaz ve sindirim kanalında yer alan mikropların akciğere taşınması zatürre oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Daha da önemlisi normalde zararlı olmayan bu mikroplar zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle zatürreye yol açmaktadır.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre başlangıçta üşüme, titreme, ateş, öksürük ve sarı yeşil ya da pas rengini andıran koyu kıvamlı bir balgama neden olur. Eğer ciğerler durumdan etkilenmişse nefes darlığı ve yan ağrılar görülebilir. Zatürrede yaygın görülen diğer semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

- Göğüs ağrısı

- Nefes darlığı

- Nefes almada artış

- Mide bulantısı, kusma

- Halsizlik

- Eklem ve kas ağrıları

- Bilinç kaybı

- Tansiyon düşüklüğü

Zatürre Tanısı

Zatürre vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tanı sırasında doktorunuz ilk olarak genel şikayetlerinizi dinleyecektir. Bunun yanı sıra akciğer muayenesi, kan testleri ve balgam kültürü gibi çeşitli testler hastalığın teşhisi için önemli rol oynamaktadır.

Zatürre Tedavisi

Zatürre; enfeksiyona sebep olan mikroplar, kişinin yaşı, genel sağlığı gibi faktörlere göre hafiften şiddetliye göre değişebilir. Hastalığa yakalanan kişiler rahatsızlığın şiddetine göre ayakta ya da hastaneye yatarak tedavi olurlar. Bu süreçte hastalar antiviral ilaçlar, antibiyotikler, ağrı kesici ya da ateş düşürücü kullanmak durumunda kalabilir. Ancak virüs yolu ile ortaya çıkan zatürrede genellikle antibiyotikler etki etmeyecektir. Bu durumda hastaların dinlenmeleri ve bol sıvı almaları gerekir. zatürre tedavisinde alınan tüm ilaçlar, hastanede yatış süresi ya da verilebilecek tavsiyeler tamamen doktorun kararına göre işler. Hastalar doktorunun uygun gördüğü tedavinin dışına kesinlikle çıkmamalıdırlar.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Zatürre İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?
Doğduğumuz Günden İtibaren Yaptırması Zorunlu Olan ve Tavsiye Edilen Aşılar

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler