Zamlar Yeniden Hızlanırken Bim'den Migros'a Şok'tan Carrefour'a Marketler Çok mu Kar Ediyor?

Hayatımızın temel güdüsü beslenmek ve dünyada artan bir enflasyon var. Dünyada artan enflasyonun etkileri Türkiye'de bir miktar daha fazla hissedildiğinden, alım gücündeki düşüşle gözler binlerce şubesi olan büyük marketlere çevrildi. Son günlerde BİM ile başlayan bir marketler gündemi var. Ekonomi ve siyaset otoritelerinin söylemleri sertleşerek marketlere yükleniyor. Marketler, fiyatlarının ve kazançlarının 'fahiş' olmasıyla suçlanıyor. Bilançolara bakalım gerçekten öyle mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen haftalarda gündeme getirdiği market konusuna ertesi günlerde MHP Lideri Devlet Bahçeli sert söylemlerle destek vermişti.

Devlet Bahçeli, market yöneticilerini FETÖ'cülükle suçlarken, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç'ın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Bir etkinlikte Aykaç'ın kendilerine toplu şekilde eleştiri yağdıran belli bir kesim medya üyelerine yönelik "bre ahlaksızlar, bre densizler" şeklinde çıkışı da gündem olurken, iktidara yakınlığı bilinen yazarların "gereğini yaparak" marketlere yüklendiği gözlerden kaçmadı.

MHP Liderinin yüklendiği marketlere bir açıklama da Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın'dan geldi: 'Yıllardır halkın sırtına kene gibi yapıştıkları vatandaşın kanını emen asalaklar, bundan böyle MHP’yi karşılarında bulacaklar.'

İktidara yakın görüşleriyle ekranlara çıkan kanaat önderlerinin de sosyal medyada marketlere boykot önerileri dikkat çekti.

Hürriyet'te Hande Fırat ve Ahmet Hakan bugün bu konuya değinirken, Sabah yazarı Melih Altınok da marketlerin fiyatları nedeniyle yazısında Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a çağrı yaptığı görüldü.

Yakın zamanda yine benzer yazılar da görülmüştü.

Marketlerle Savaş Kızışıyor! Sabah'ın 'Ekonomi' Yazarı Narh Sistemini Yeniden Gündeme Getirdi

Borsa'nın gözde yatırım aracı olduğu son günlerde marketlerin bazıları halka açık şirketler yani BİST'te işlem görüyorlar.

BİM'in (BIMAS) filli dolaşımdaki pay oranı yüzde 67,90 olurken, 

Migros'ta (MGROS) bu oran yüzde 50,77,

Şok Marketler'de (SOKM) yüzde 45,74, 

Carrefoursa'da (CRFSA) yüzde 10,70 oranında oluyor.

A101, halka açık bir şirket değil.

Peki bu şirketler söylendiği kadar kar ediyor mu? Şirketler 3 ayda bir çeyreklik dönemlerde finansal tablolar düzenleyerek halka açık olduklarından bunları yayımlarlar.

Şirketlerin finansal bilgilerine hakim olabiliyoruz. 

Bu bilgilerde şirketlerin karını, zararını, satışlarını, borcunu, sermayesini görebiliyoruz.

Uzman isimlerden Erol Taşdelen, rakamlar üzerinden gidiyor.

twitter.com

Bilançoları vererek,

"Net kar" karşılaştırması yapıyor.

Şirketlerin karları son 1 yıldır yükselişte bildiğiniz gibi. Çünkü enflasyonla yükselişte olan bir rakamsal durum var.

Son olarak 3. çeyrek verilerini gördüğümüz 3 şirketin son 3 yıldaki 3. çeyrek bilançolarındaki 'net kar/zararına' baktığımızda durum ortada. 

Peki bu tablolar kar için her şey mi? Hayır değil!

Net kar marjı daha aydınlık bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor; Net Kar ve Net Satışların oranıyla şirketin gerçek anlamda her sattığı ürüne oranla ne kadar kar ettiği görülüyor. Bunun yüksek olması yüksek karlılık demek oluyor.

twitter.com

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Atilla Çifter, 4 şirketin net kar marjını hesaplayarak grafikte gösteriyor. .

pbs.twimg.com

Dünyada perakendenin evrimine uyum sağladığımızı biliyoruz. Denetleme ve kontrol mekanizmaları doğru ve düzenli çalıştığı müddetçe piyasa da doğru işler.

Enflasyon gibi ekonomik koşullarda dengeyi bozan dönemlerde kötü niyet, fırsatçılık da artar. Tüm dünyada sistem ve insan bu şekilde çalışır. 

Bu sistemin bozulmasında da marketler mi suçlu onu anlamak gerekir belki de.

Rakamlar veriyi sunar, analiz etmek ise uzmanların işidir. Kısaca 2000'lerin hemen öncesinde kurulan bu şirketlerin, 2000'li yıllarda büyüdüğünü biliyoruz.

Ekonomide son 1 yılda ekonomistler, emlakçılar, ev sahipleri, ihracatçılar, sanayiciler, galericiler, oto bayileri, bankalar, borsa yatırımcıları, altın yatırımcıları, döviz yatırımcıları ve son olarak marketler suçlandı. 

Adeta, herkes sektör işbirliği yaptı ve enflasyon yükseltilerek alım gücü düşürüldü.

Yakın zamanda asgari ücrete artış bekleyen çalışanlar da muhtemelen yılbaşı sonrasında zam istediği ve aldığı için enflasyonu yükseltmekle suçlanabilir. Ne dersiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.👇

Dolar, Benzin Artmazken Marketlerde Fiyatlar Nasıl Yükseliyor?
Türkiye'de Tahminleri Alalım: 17 Yılda Dünyada Bir Ailenin Haftalık Gıda Alışverişi Ne Kadar Artmış Olabilir?
Geçen Yıl Yapılan Market Alışverişini Bu Yıl Yaptık Fiyat Farkına Birlikte Ağlayalım mı?
Petrol Yılbaşına Göre Aynı Seviyeye Geldi: Benzin ve Motorin Geçen Yılın İki Katı!

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR

Peki aynı ürün nasıl oluyor da Carrefour ve migrosta daha pahalı olabiliyor ? Grafikler yalanı söylüyor. Market içinden bakılması lazım

02.12.2022

Haftalardır söylediğim bir konuydu bu. Adamlar piyasayı ele geçirmiş olmalarına rağmen oligopol şirketler gibi davranmayıp resmen halka sadaka verir gibi düşük fiyattan ürün veriyolar. Salak salak tepki gösteriyorsunuz ama bu marketlerin satış fiyatı diğer küçük esnafın toplu alış fiyatının bile altında. Yani adamlar istese zaten enflasyon yükseltir, hem iyilik yapıp hem tepki görüyolar.

02.12.2022

Hayatında BİM'deki alternatif ürünleri alma gereği duymayan zengin çocukları BİM'i protesto ediyor. Haliyle bu talebiniz karşılık görmeyecek.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ