Zamanlar Arası Yolculuk Mümkün mü? Kendinizi 'Dark'ta Hissedeceğiniz 'Blok Evren Teorisi'ni Açıklıyoruz!

Zaman dediğimiz kavram birçoğumuz için çözümlemesi güç olabilir.  Zamanı oluşturan geçmiş, günümüz ve gelecek de birbirinden bağımsız zaman kavramları olarak görünse de aslında hepsi blok şeklinde bir bütünün parçasıdır.

Peki öyleyse zamanda yolculuk yapmamız mümkün mü? Gelin, cevabına birlikte bakalım...👇

Doğumunuz, ölümünüz, hayatınızın her anı 'uzay-zamanda' bir yerlerdedir.

'Blok evren teorisine' göre evren, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde olan her şeyin dev bir bloğudur. Bu görüşe göre geçmiş, şu an ve gelecek vardır ve eşit derecede gerçektir. Peki nasıl?

Bu bloğun dört boyutu vardır: üç uzamsal boyut (uzunluk, yükseklik, genişlik diyelim) ve dördüncü bir zamansal boyut ya da zaman. Bu blok modeli, üç boyutlu bir dikdörtgen ya da küboid olarak da düşünebiliriz. 

Küpoidin boyutlarından ikisi (diyelim ki yükseklik ve genişlik), evrenin üç uzamsal/uzaysal boyutundan ikisini temsil eder.

Üçüncü uzamsal/uzaysal boyut (küboid uzunluğu) dışarıda bırakılır ve zamanla değiştirilir. Küboidin bir ucunda büyük patlama yani başlangıç vardır. Diğeri ise evrenin son anıdır, belki de büyük bir kırılmadır.

Küboid, meydana gelen olaylarla doludur. Bu olayların küboid içinde bulunduğu yer, uzay-zamandaki konumlarını temsil eder. Doğumunuz ve ölümünüz de dahil olmak üzere tüm olaylar ve bu kelimeleri okurkenki 'şu anınız' blokta bir yerlerde mevcuttur.

Çoğu zaman, 'bugün' şu anımız, 'dün' geçmiş ve 'yarın' gelecekmiş gibi görünür. Yani bizim bakış açımızdan, zaman akıyor ya da geçiyor gibi görünüyor. Ancak blok evren modelinde zaman akmaz.

Diğer bir deyişle, bir blok evrende belirli bir şimdiki an yoktur ve 'geçmiş' ve 'gelecek' anlar ise görecelidir.

'Burada' olma fikrini düşünün. Siz, bunu okurken, sizin 'burası' kavramınız farklı olsa bile, siz de gerçekten 'burada'sınızdır.

Blok evren modelinde, 'şimdiki zaman' ya da 'şimdi' hakkında konuşmak, tıpkı 'burada' hakkında konuşmak gibidir.

Geçen hafta kahve içmeye geç gelen arkadaşınıza 'sonunda buradasın' dediğinizi hatırlayın; ya da uzun zaman önce Sezar, 'Şimdi köprüyü geçiyorum' dediğinde ikisi de anlamsal olarak doğrudur. Çünkü şimdiki zaman ya da şimdi hakkında konuşmanın tek anlamının, zamanda bulunduğunuz yer hakkında konuşmak olmasıdır.

Her zaman nerede olursak olalım, tıpkı 'burası' dediğimiz yerde bulunmamız gibi, şimdiki zamandayızdır.

Blok evren görüşüne göre, 'daha önce' ve 'daha sonra' gibi zamanlar veya zamansal ilişkileri mevcuttur. Bu ilişkiler, herhangi birinin nerede bulunduğundan bağımsız olarak devam eder.

Dinozorların, kedinizden ya da köpeğinizden daha erken dönemlerde var olduğu fikrini düşünelim. Aralarındaki bu ilişki, ister dinozorlardan önce, ister evcil hayvanlarınızdan sonra bulunalım, hep geçerlidir.

Yani bu bağlantı ve zaman dediğimiz kavram, uzaysal boyutlara çok benzeyen başka bir boyutsa bu, zamanda yolculuk yapabileceğimiz anlamına mı geliyor?

Kısa cevap evet, ancak tabii ki işler bundan çok daha karmaşık. Zamanda yolculuk yapmak, uzayda yolculuk yapmaktan çok daha zor ve maliyetlidir. Bu yüzden, belki de şimdilik, pratikte yapabileceğimiz bir şey değildir. Ancak kesinlikle mümkündür.

Çok hızlı seyahat etmenin zaman genişlemesine yol açacağını zaten biliyoruz, dolayısıyla sadece çok hızlı seyahat ederek geleceğe seyahat etmenin mümkün olduğunu da...

Işık hızının makul bir yüzdesinde seyahat edebilirsek, geleceğe oldukça uzun bir yolculuk yapabiliriz. Geçmişe yolculuk yapmayı da biliyoruz. Bunu, uzay-zamanda kısa yollar olan 'solucan deliklerini' kullanarak yapabiliriz.

Peki geçmişi bu sayede değiştirebilir miyiz? Bir çelişki yarattığı için bu mümkün değildir. Çünkü blok evrende, geçmişin gelecekten veya bugünden hiçbir farkı yoktur. Her şey görecelidir: senin için geçmiş olan, başkasının geleceği olabilir.

Yani geçmişe yolculuk yaparsak, bir başkasının geleceğine yolculuk etmiş oluruz. Bu, geçmişin şu andan (nitelik açısından) farklı olmayacağı anlamına gelir.

Geçmişe yolculuk yaparsak şu anda nasıl davranıyorsak öyle davranacağız. Ama geçmişi değiştirmeyeceğiz.

Başınıza ağrılar girdiyse bir özet geçelim: 

Bloktaki olaylar her zaman oradadır: değişmezler. Yani, bir zaman yolcusu olarak, geçmiş bir zamanda aniden ortaya çıkmış gibi değiliz. O geçmiş zamanda bulunduğumuz durum hep böyle olmuştur.

Bir zaman yolcusunun yaptığı hiçbir şey bloktaki hiçbir şeyi değiştirmez. Bunun yerine, yolcunun herhangi bir zamanda yaptıkları, o zamanda ve sonraki zamanlarda olması gerektiği gibidir.

Bir zaman yolcusunun yaptığı hiçbir şey bloktaki hiçbir şeyi değiştirmez. Bunun yerine, yolcunun herhangi bir zamanda yaptıkları, o zamanda ve sonraki zamanlarda olması gerektiği gibidir.

Bu, geçmişte yapmaya çalıştığımız bazı şeylerin başarısız olduğunu bildiğimiz anlamına gelir. Hitler'in 1930'larda iktidara geldiğini biliyoruz, dolayısıyla zamanda yolculuk yapan gelecekteki benliklerimiz bunun olmasını engellemeye çalışırsa başarısız olacaktır.

Ancak bu, zamanda yolculuk yapan benliklerimizin geçmişte pek çok şey yapmayı başaramadığını göstermez.

Hepimizin bildiği gibi, geçmişin böyle olmasının nedeni bir noktada zaman yolcularının varlığından kaynaklanır. 

Bize kalırsa, siz yine de filmlerin ve dizilerin büyüsüne pek kapılmayın ve zihninizin derinliklerindeki zaman dilimlerinde kaybolmayın çok 👀

Bilime dair daha fazla içerik için...👇

Dünyanın Çekirdeği Aniden Dursaydı Neler Olurdu?
Rolls Royce Şirketi Yeni Nükleer Motor Projesiyle Uzay Keşiflerinde Tarihe Damgasını Vuracak!
Cevabını Düşünürken Beyninizi Yakacak Bilim İnsanlarının Bile Açıklayamadığı 13 Basit Soru

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı