Etkilenmemek Mümkün Değil! Değişimin Ne Kadar Şaşırtıcı Olabileceğini Gösteren 15 Karşılaştırma

Bundan belki de birkaç yıl öncesine döndüğümüzde insanlar diz üstü bilgisayarları ya da tuşsuz telefonları hayal bile edemiyorlardı. Çünkü ilk bilgisayar çıktığında bir odayı kaplayacak büyüklüğe sahipti. Hatta telefonların çok farklı bir cazibesi vardı diyebiliriz. İlk telefonlar çıktığında onları yalnızca zengin insanların ellerinde görebiliyorduk. 

Şimdi sizleri küçük bir zaman makinesine bindireceğiz. Bu fotoğraflardaki icatların ilk halleri ile şimdiki halleri arasındaki farka çok şaşıracaksınız!

Işınlanma için hazır olun. Başlıyoruz!

1. Yaza damgasını vuran ve modanın üzerinde en çok durduğu kıyafet; Mayolar!

İlk kadın mayosunun ortaya çıkışı 18. yüzyıla dayanmaktadır. O zamanlar tabii ki 'bikini' diye bir şey yoktu. Tasarımlar genellikle, paçalı, dalgalı ve boneli olacak şekilde dizayn ediliyordu. İşte buna da 'mayo' diyorlardı. Yani sizin denize gireceğiniz kıyafet bu şekildeydi. Bu parçaların ortadan kaybolması 20. yüzyılı buldu. Daha sonraları bu mayolar örgü işlemeleriyle değiştirilmeye başlandı ve hepimizin çok iyi bildiği hatta çok sevdiği bikiniler ilk olarak 1946 yılında kullanılmaya başlandı.

2. Hepimizin aklına geldikçe üşendiği ve yapmak istemediği bir ev işinden bahsediyorum. Tabii ki de, ütü!

Şaşıracaksınız belki ama ilk ütünün ortaya çıkışı taa Antik Yunanlılara dayanıyor. Yani buna ütü demek biraz garip kaçabilir, ütü demeyelim de demir çubuk diyelim en iyisi biz buna. 

Ütü olarak nitelendirmemiz gerekirse, ilk olarak Avrupa'da 18. yüzyılda karşımıza çıkmış. İnsanlar ütüyü çalıştırmak için, içine kömür koyup kızana kadar ısınmasını beklemek zorundalarmış. Bu ütülerin ağırlığı ise 11 kilo civarındaymış!

3. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan sinema!

Yeşil ekran ve bilgisayar grafikleri sağ olsun, Roma'da ya da Mars'ta film çekiyormuş gibi görünme fırsatınız oluyor. Sinema filmi çekecek bir ekip en az 100 kişiden oluşuyor

Ortaya çıkan ilk sinema filmi bayağı ilkel desek yanlış olmaz. 'Neye göre ilkel?' derseniz eğer söyleyelim. Tek bir ışıkla birlikte, kamera hareketi, ışık olmadan ve düzenlenmeden yapılmıştır. Yani kameraman hem oynuyor, hem film çekiyor, hem editör, hem de ışıkçı oluyor. Aman Allah'ım ne zor iş!

4. Beyler bu başlık sizinle alakalı. Tıraş makinesi nasıl bir değişime uğradı?

Mağara duvarlarında olan resimler ilk tıraş makinelerinin (jilet ya da ustura da diyebiliriz) tarih öncesinden geldiğini kulağımıza fısıldamaktadır. Keskinleştirilmiş hayvan dişleri ya da kabuklar bu iş için tercih edilen aletlerdi. Daha sonraları değişime uğrayarak bunların yerini bıçaklar aldı.

İlk milenyum çağında, ilk olarak demir makineler ortaya çıktı. İnsanlar 19. yüzyıla kadar bu makineleri kullandılar. Şaşıracaksınız belki ama, şu an kullanılan makinelerin ortaya çıkışı çok uzak bir tarih değil. 1970'li yıllarda kapılarımızı çalan bu makineler, şu an da hayatımızda 😊

5. "O kadar bilgiyi nereye saklayacaklar?" sorusunun güzide cevabı, Veri Depolama!

Modern hard diskler belki de milyonlarca veriyi depolayabiliyor. İlk veri tabanın ortaya çıkmasıyla, manyetik ve delikli kartlar bu görevi üstlendiler. Tabii ki de, verileri saklamanın en popüler yollarından biri de flopi disklerle olmuştur. Flopi diskler yalnızca birkaç fotoğrafı içlerinde barındırıyordu. 🙃

6. LOL'cüler, CS:GO'cular ve diğer tüm oyun sevdalılar toplanın! Bilgisayar oyunlarının çıkışını öğrendik!

Tarihler 1940'ları gösterdiğinde 'Nimatron' isimli atari makinesi icat edildi. Fiili grafikler bulunmamakla birlikte yalnızca bir ampule sahipti. 20 yıl sonra, 1961 yılında 'Spacewar' adlı oyunla yenilendi ve değişime uğradı. 

Gökyüzünde olan iki uzay gemisini savaşının görüntüsü vardı. Zaman içinde oyunda olan modellerin yüzleri gerçek insanlardan esinlenerek yapılmaya başlandı. Örneğin, Max Payne, senaryo yazarı Sam Lake'dan yola çıkılarak oyuna konulmuş bir karakterdir.

7. USBler tarihin hangi yollarından geçti acaba?

Verileri depolamanın en uygun yolu şu anda USBlerdir desek yanlış olmaz. Bir Flash Disk ile tüm fotoğraflarınız ya da bilgileriniz elinizin altında! Bundan daha güzel ve kolay bir yol olabilir mi? 

İlk ortaya çıktığında sevimli derecede büyüktü. Arkasında bir kamera olmakla birlikte özel metal bir kasetle şarj olma özelliği vardı. Kamera fazlaca büyüktü ve ellerinizde tutmanız pek de kolay değildi.

8. Muzlar da değişimden geçti.

Muzlar çok uzun zaman önce değişime uğradı. İlk muzlar, 7,000 yıl önce ekildi. Bu Musa Aküminat (sivri yaprak) türüydü. Daha sonraları değişime uğrayarak günümüzde hepimizin bildiği çizgileri olan muz özelliğini kazandı. 

Belki üzücü olacak ama biz orijinal muzları göremedik, diğer bir yandan da bizim bildiğimiz günümüzdeki parlak meyveler, eski meyvelere göre inanın daha lezzetlidir.

9. Günümüzün kurtarıcılarından biri, bebek arabaları!

Bebek arabaları, 18. yüzyılın ortalarında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmıştır. Tabii ki de, bizim bildiğimizden farklı bir haldeydi. 

Bu arabalar yetişkinlerin bindiği arabaların küçük halleriydi ve önünde olan at ya da eşek sayesinde hareket ediyordu. Çocuklar sadece arkaya yerleştiriliyordu ve araba harekete hazır hale geliyordu!

10. Askeri kamuflajlar nasıl ortaya çıktı merak ediyor musunuz?

İlk askeri kamuflajlar 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında da kullanılmıştır. Sadece insanları saklamak için değil, aynı zamanda gemileri de gizlemek için kullanılıyordu. Modern kamuflajlar eskisine göre farklı renklerde ve ülkelerin kendi ordularınca kullandığı desenlere bağlı kalmaktadır.

11. En sadık dostlarımız, köpekler... Peki ya onlar ne gibi değişimlere uğradılar?

Yüzyıllar içinde köpeklerin soyu da değişime uğramıştır. Örneğin, Alman çoban köpekleri 30 kilodan daha hafif ve orta bedenli köpeklerdi. Maalesef ki, bu köpeklerin zaman içinde soyları değişime uğradı, bunun sorumlusu da sağlık problemleri olarak gösterildi. Örnek olarak, Alman çoban köpeklerinin kalça problemleri olduğu gösterilmektedir.

12. Teknolojinin hızlı nimeti! Diz üstü bilgisayarlar!

İlk katlanabilir bilgisayar 1981'de ortaya çıkmıştır. 25 kilo civarında olan bu bilgisayar, 2.000 dolara satışa sunulmuştur. Yalnızca 64 kb RAM'e sahip, 3 bağlantı noktası (bir tanesi modern iletişim için) ve 5 inçlik tek renkli resim özelliği vardı.

13. Alışkanlıklarımızın değişimi, dokunmatik ekran!

Dokunmatik ekran ilk olarak 1942 yılında Birleşik Devletlerde sahneye çıktı. 16x16 bloktan oluşan bir grup kızılötesi ışından oluşuyordu. Kesinliği düşük olmakla birlikte, kullanıcının doğru cevap alabilmesi için ekranda bulunan noktalara baskı yapması gerekiyordu. 

Bundan 10 yıl önce, Elographics firması dokunmatik ekranı bizlere bir TV programında sundu. Maalesef, dokunmatik ekranlar, önceleri yaygın bir şekilde kullanılmıyordu. Yalnızca medikal sektöründe ve endüstri sektöründe kullanılıyordu.

14. Tüm kadınlar güzeldir. Güzelliğine güzellik katmak isteyen kadınların zorlu yolculuğuna çıkalım.

Gördüğünüz fotoğraf bir işkence cihazı değil. Son yüzyıla kadar gelen kozmetik süreçlerinden bir tanesi. Tabii sizin işkence aleti olarak görmeniz muhtemel ama bunlar maske ve çil soğutucu 😋 

Modern kozmetik, geçmişteki korkunç makinelerden sonra ileriye doğru büyük bir adım atmıştır. Hatta artık bazı ürünleri evde uygulamanız bile mümkün!

15. Hani bu "terbiyeli tavuk" muhabbeti var ya, hah işte onun çıkış noktasına gidiyoruz!

Tavuklar geçmişten günümüze kadar bayağı bir değişime uğramıştır. Özellikle bacakları ve göğüsleri oldukça değişmiştir. Hormonlarından ve yedikleri besinlerden dolayı ortaya çıkan steroidlerden doğan bir değişimden bahsediyoruz. 

Çiftçilerin iddialarına göre bu durum tavukların modern koşullar altında beslenmesinden ve yavrulamasından ortaya çıkmıştır. Bu modern koşullar tavukların sağlığını etkileyen önemli bir unsurdur.

Sizi hangi değişim daha çok etkiledi? Çok merak ediyoruz :)

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
15.05.2018

Daha yeni endüstriyel tavuklar hakkında belgesel izledim. Bu Burger King mcdonalds gibi fast food markalarının tavuk çiftliklerinde yetişen tavukları gösteriyordu. Normalde tavuklar 2.5-3 ayda yetişkinliğe ulaşıryorken burda verdikleri besinler sayesinde 25-30 günde yetişkin oluyormuş ve vucüdu tam olarak gelişemediği için ayakları tavuğun ağırlığını taşıyamıyormuş. İzlediğimde çok şaşırmıştım tavuk ayakta durmaktan bile acizdi.

Aga muz nasılmış öyle yaaa. Resmen estetik müdahale var. Deniz akkayanın öncesi ve sonrası gibi😀

14.05.2018

Zaten bildiğim şeylerdi ama üstünden geçmiş oldum. Beni en çok şaşırtan şey diyeyim eskiden depolama birimlerinin kilobayt ile çalışması yani 64 kb bir bilgisayara şuan sadece bir text yani yazı dosyası kaydedebilirsiniz.Şu anki kamera kalitelerine baktığımız zaman 2300 kb yani 2.3 mb bir fotoğraf boyutu çok garip değil mi? Eskiden oyunlar 1-2 gb gibi yer kaplarken şuanki oyunlar 15-30 gb alan kaplıyor.Eskiden 16 gb bellekler 50-60 tl gibi fiyatlara satılıyordu.Fakat teknolojiyle artık 16 gb bellek 15 tl fiyat etiketiyle satılıyor.Teknolojinin gelişmesi çok güzel böylece fiyat olarak o kadar yüksek meblalar ödemek zorunda kalmıyoruz. :D :D :D

TÜM YORUMLARI OKU (6)