Zamanında İngiltere'nin Dünyanın Süper Gücüne Dönüşmesine Ön Ayak Olan Sanayi Devrimi Nasıl Başladı?

18. yüzyılda İngiltere'yi herkesten üç beş adım ileri taşımayı başaran Sanayi Devrimi onca ülke içerisinden neden ilk burada ortaya çıktı dersiniz?

Sanayi Devrimi ilk olarak 1700'lerde İngiltere'de başladı, ardından bir kasırga gibi tüm dünyaya yayılıverdi. Biz de bunun nedenlerini düşünmeden edemedik elbette...

Sanayi Devrimi, buhar ve yerine göre de insan gücüyle işleyen makineleşme süreci. Şimdiki gibi düşünmeyin o zamanlar bu makineleşme olayı yeni yeni çıkıyor ve pazar ortamı için büyük bir avantaj sağlayacak nitelikte bir adım.

Tabii bir de şöyle bir ülke düşünün. Ülke şartlarını her zaman ileriye taşımayı ilke edinen, bunun için de elinden geleni ardına koymayan, inanılmaz kararlı bir ülke...

Nasıl gözünüzde canlandı mı? İşte İngiltere 18. yy.'da tam da bu vasıflar doğrultusunda ilerleyerek Sanayi Devrimi'ne en erken teşvik eden ülke oldu. Peki neden İngiltere?

Tarihçiler tarafından, Tarım Devrimi'nin de Sanayi Devrimi'nin İngiltere'de başlaması açısından büyük bir önemi olduğu vurgulanmakta.

Gıda üretimi, yenilikler ve icatlar nedeniyle artış gösterdi o dönemde. Charles Townshend tarafından ürün rotasyonunun keşfi ve Jethro Tull tarafından tohum ekme makinesinin icadı büyük bir katkıyı da beraberinde getirdi.

Britanya nüfusunun çoğalmasıyla artan gıda üretimi de Sanayi Devrimi'ne elverişli bir ortam sundu. Artan nüfus sayesinde fabrikalar ve madenler için işçi bulmak oldukça kolay hale geldi. Nüfusun fazla olması pazar ortamı yarattı, haliyle bu da fabrika sahiplerine yaradı.

İngiltere'nin ilk sanayileşen ülke olmasının bir sonraki nedeni, ülkede bulunan büyük kömür yataklarıydı.

Kömür, trenlerde, gemilerde ve diğer tüm makinelerde kullanılan buhar motorlarının enerji kaynağı olduğu için endüstriyel alanda önem sahibiydi. Britanya için kömür rezervlerinin çok olması büyük bir avantajdı ve bunu iyi değerlendirebildiler.

Diğer Avrupa ülkelerinin aksine, Britanya'daki kömür kaynakları çıkarması daha kolay haldeydi. Bu nedenle madencilerin onu bulup çıkarması hiç zor olmuyordu. Kömür madenciliği, Thomas Newcomen'in buhar motorunu icat etmesiyle, maden işleri kolaylaştı.

Bir diğer etken de coğrafyasının Sanayi Devrimi'ne olanak sağlayan faktörlere sahip olmasıydı.

Erken sanayileşmenin kolay olmasının bir diğer nedeni de ürünlerin ve kaynakların ülke çapında kolayca taşımayı sağlayan coğrafi koşullardı. Ürünleri kâr elde ederek satılabilmek için ucuz ve güvenilir bir şekilde pazara ulaştırılmak önemliydi. 

Britanya, malları ve kaynakları kolay yolla ve uygun fiyatla taşımak için elverişli nehirlere sahipti. Gemi yapımındaki gelişmeler, İngiltere'nin bu alanda işine yaradı. Sanayi Devrimi'yle girişimciler, İngiltere'nin ulaşım sistemi için kanallar inşa etti.

Britanya'nın o dönemki hükümetinin istikrarlı ve güçlü olması da büyük bir öneme sahipti, böylece yenilikler sırasında hiçbir karşıtlık söz konusu olmadı.

İngiliz hükümeti, komşu ülkeleriyle üretimdeki malların pazara sürülmesi için serbest ticaret politikaları geliştirdi. Küçük çiftçilerin iş aramaya kasabalara ve şehirlere gitmeleri için hareketlenmeyi sağlamak amacıyla tarım sahasına kısıtlamalar getirdi.

Girişimcilerin fabrika ve maden işleterek zenginleşmeleri için kapitalizmi destekledi. Sanayi Devrimi'nin ilk yıllarında, hükümet çocuk işçilere izin verdi ve işçi hakları için işverenlere yaptırım uygulamadı. İnsanların kolayca şirket kurmalarına müsaade etti.

İngiltere'nin sanayileşen ilk ülke olmasına, en büyük etkiyi şüphesiz ki geniş sömürge imparatorluğuyla alakalıydı.

Avrupa uluslarının dünyadaki geniş toprakları keşfettiğini ve ele geçirme yarışına girdiği Emperyalizm Çağı'nın ortasındaydı. İngiltere'yse, Emperyalizm Çağına katılan ülkelerin içindeki en büyük imparatorluğun sahibiydi. 

1700'lü yıllarda İngiltere, Kuzey Amerika, Güney Afrika, Mısır, Hindistan ve Avustralya topraklarında güç sahibiydi.Bu toprakların önemi, fabrikalarda kullanılabilecek çok miktarda doğal kaynağa erişimi kolaylaştırmasından kaynaklıydı.

Bu nedenlerin hepsi Britanya'nın sanayileşmesi için gerekli olan koşullara sahip olmasını sağlamak için birleşti de diyebiliriz.

Zaten İngiltere'ye 'üzerinde güneş batmayan imparatorluk' diye boşa denmiyor değil mi?!

Sizin de bu konudaki fikirlerinizi yorumlarda görmek isteriz...

Popüler İçerikler

İddialar Doğruymuş: Kızılcık Şerbeti'nde Nilay Öldü!
“Yine Sıfırdan Başlayacağız!” ABD’deki Yangın Felaketinde Survivor Turabi’nin de Evi ve Arabası Yandı
Midemiz Bulandı! Yalı Çapkını'nda Yayınlanan Tecavüz Sahnesi İzleyenleri Çileden Çıkardı!
YORUMLAR
06.02.2020

"Ülke şartlarını her zaman ileriye taşımayı ilke edinen, bunun için de elinden geleni ardına koymayan, inanılmaz kararlı bir ülke..." o kadar kararlıydılar ki dünyanın içinden geçtiler. amerika, afrika, asya, avustralya sömürülmedik yer bırakmadılar. keşfettikleri termodinamiğin dediği gibi nasıl ki enerji yoktan var olamıyorsa zenginlikte başkalarından çalmadan olmaz. sen iyi bir hayat yaşamak istiyorsan dünyada birileri açlıktan ölmeli.

06.02.2020

üstüne kitaplar yazılan binlerce yılın toplamında oluşan bi süreci ancak bu kadar kötü anlatılabilirdi bu anlattıklarınız olayın sadece %10 u termodinamiği keşfetmeselerdi sence buharlı makinelerin çalışabileceğine inanılır mıydı detaysız saçma bir yazı olmuş bence siz hangi buharlı makinesin testi falan yapın mq

önemli bilim adamları yetiştirmişler kesinlikle başarılı bi ülke arkadaş sömürge de zeki adamların işidir demek ki o zaman herkesten zeki ve kurnazdılar osmanlı gibi zaten zenginiz padişahlarla övünüp teknolojiye sırtımızı dönelim demediler hep ilerlediler osmanlı kendi kendini bitirdi geride kaldılar hep birinci olup dünya onlara hükmedecek sandılar yanıldılar

Bilinmeyen bir şey varsa sanayileşme harketi Osmanlıda başltılmak istendi ancak halk Zanaatin ölüceğinden korkarak bunu redetti.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ