Zamanı Doğru Yönetin! Girişimcilerin Doğru Zaman Yönetimi Yapması İçin 10 Öneri

Güne erken başla!

'Erken kalkan yol alır' sözü, herkesten çok girişimciler için geçerli! Günü normalden daha erken saatte başlatmaya çalışmak, zaman kazanmanı sağlar. Normalde sabah saat 8'de kalkıyorsan bunu 6'ya çekmeyi deneyebilirsin. Kazanacağın 2 saatte ne kadar verimli olduğunu görmek seni şaşırtacak!

Ne yediğine dikkat et!

Yediğin şeylerin performansını etkilemediğini düşünüyorsan, bir daha düşün. Nasıl beslendiğin, performansını ve hayat kaliteni direkt olarak etkiler. Kahvaltıyı atlarsan öğle saatlerinde şekerinin düşmesiyle gelecek baş dönmesi veye aşırı açlık seni yapacağın işlerden alıkoyabilir; veya akşam yemeğini fazla kaçırırsan günün geri kalanında uyku mahmurluğuyla mücadele etmek zorunda kalabilirsin.

Farkındalık meditasyonlarına yönel.

Gerçekten düşündüğün kadar sıkıcı değil! Farkındalık meditasyonlarını günlük rutininin bir parçası haline getirdiğinde odaklanma kabiliyetin, hafızan ve baskı altında çalışma yeteneklerin güçlenecek. Daha mantıklı ve daha anın içinde hissedecek, daha iyi kararlar alabileceksin. Yogayı, derin nefes alıp vermeyi, yürüyüşleri deneyebilirsin.

Zaman sınırı koy!

Vaktini daha iyi değerlendirmek için bir gün içinde yapman gereken şeyleri önceden belirlemeye çalış. Gününü ve haftanı birkaç kısma bölüp her bir kısmı spesifik birer göreve ayırmak, işine yarayacaktır. Bir işi başladığın ve bitirdiğin saatler belli olsun ve onlara uymaya çalış. Her bir işe ne kadar vakit ayıracağını önceden belirle ve bu programa uymak için elinden geleni yap. Başlarda harfiyen uyamasan da zamanla ilerleme kat ettiğini göreceksin!

Ertelemeyi bırak!

Tembellik ile işleri sürekli ertelemek (procrastination) birbirinden farklı şeylerdir. Eğer görevlerinin farkında olmana rağmen onları sürekli erteliyorsan, işlerini son ana bırakıyorsan, birikip duran işlerden şikayetçiysen sen de 'usta erteleyicilerden' biri olabilirsin. Girişimci olarak başarı kazanmak istiyorsan, ilk önce kendini disipline etmen gerektiğini unutma. Erteleme alışkanlığını ortadan kaldırmak için neler yapabileceğini araştır ve bunları profesyonel hayatında da uygulamaya çalış. Ancak bu değişiklikleri tek günde yapamayacağını, bu değişimin bir yolculuk olduğunu da unutma!

'Altı Hedef Egzersizi'ni uygula!

'Altı Hedef Egzersizi', oldukça basit kurallardan oluşuyor:

  • Gününü planlarken o gün yapman gereken altı şeyi listele. 

  • Bu altı görevi önem sırasına göre numaralandır.

  • Güne başlarken ilk görevi düşün ve yap. Hiçbir zaman bir sonraki ya da önceki görevi düşünme. Her görevi sadece vakti geldiğinde düşün. 

  • Altı görevi tamamladığında gününü bitir ve ertesi günün planını hazırla.

Meşgul olma, üretken ol.

Sürekli olarak meşgul olduklarından şikayet eden insanların büyük kısmı, işlerini tamamlayamıyor! Sorun, üretken olmayı meşgul olmakla karıştırmaları. Gün içinde karşılaştığımız bazı durumlar, verimliliğimizi yavaş yavaş öldürüyor. Her türlü alışkanlığımız, kişisel duygu değişimlerimiz, yaşadığımız gereksiz çatışmalar ve kendimize sakinleşmek için zaman ayırmamamız üretken olmamıza engel oluyor, sadece meşgul oluyoruz.

Hayır demeyi öğren.

Evet demeyi sev, hayır demeyi öğren! Yeni bir iş kurarken sık sık lafının kesildiğini, kelli felli insanlara kendini dinletmekte zorlandığını, kendini ifade ederken birçok engelle karşılaştığını göreceksin. Bu durumları kabullenmene gerek yok. 'Hayır' demenin gücünü küçümseme! Warren Buffett'ın dediği gibi; 'Başarılı insanlarla çok başarılı insanların en büyük farkı, çok başarılı insanların neredeyse her şeye hayır diyebilmesidir'. Temel olmayan, zamanını boşuna harcayacağını düşündüğün ve gerçekten istemediğin her şeye hayır diyebilirsin!

''İki Dakika Kuralı''nı dene.

Yapmaya uğraştığın işin karmaşıklığı ve senin ilgisizliğin yavaş hareket etmene sebep oluyor olabilir. İki dakika kuralını hayata geçirerek bu sorunun önüne geçebilirsin. Burada esas olan, iş hakkında düşünmeden onu yapmaya direkt başlaman... Bir işe başlayıp o işe iki dakika ayırırsan, otomatik olarak kendini o işi yaparken bulacaksın ve daha hızlı bitirebildiğini fark edeceksin.

Vaktini denetle.

Vaktini denetlediğinde, zamanının çoğunu hangi işlere ayırdığını ve bu işlerin senin için gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulayabilirsin. Bu sayede daha iyi stratejiler geliştirebilir, yapman gereken diğer işlerde pozitif bir değişim yaratabilirsin. Gün sonunda o gün yaptığın ve yapmadığın işleri denetleyip kendine yüklenmeden neleri iyileştirebileceğini düşünmen, büyük fark yaratmanı sağlayacaktır.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı