Zam Yerine Müdürlük Verelim! Özel Sektörde Asgari Ücretli 'Manager'ların Dramı

Yeni yıl itibarıyla enflasyonun da desteğiyle güçlü zamlar bekleyen beyaz yakalılar, hem fiyat etiketleri hem de asgari ücret karşısında eziliyor. İş arayışlarında artışların gözlendiğini söyleyen uzmanlar maaş artışlarından memnun olmayan çalışanların başka şirketlere geçerek gelirlerini artırmayı planladıklarını belirtiyor. Şirketler de memnun oldukları çalışanları ellerinde tutmaya çalışıyorlar. Yer yer zam yer yer de unvanla bu sorun çözülmeye çalışıyor.

İş dünyası hızlı değişimlerle birçok alanda genişlemeye ve yeniliklere devam ediyor.

Havalı 'title'lar verilen yeni kuşak çalışanlar reel ücretlerindeki erimeyi hesapladıklarındaysa adeta yüksekten çakılıyorlar. Peki bu unvanlar kişilere değer katıyor mu yoksa şirketler çalışanlarını ellerinde tutmak amacıyla bu title'ları kullanıyor mu?

Verilen "havalı title"ların çalışanların aidiyetini sağlaması konusunda tartışan uzmanlar tatmin olmayan çalışan eninde sonunda başka bir arayışa girdiğini belirtiyor.

Haber Global'de derlenen 'Zammı mı, unvan mı?' sorgulamasında, İK danışmanı Ayşe Topaktaş, şirketlerde layık görülen 'kıdemli' unvanların sebat eden çalışanlara verilmesini savunurken, bunun aslen bir unvan olmadığını da vurguluyor.

Şirketlerin yetki yerine sadece kıdem, unvan gibi bir miktar maaş artışı eşliğinde verdiği tavizlerin çalışanı elinde tutmak amacıyla olduğu belirtilirken, yeni mezun 'manager'ların da bir enflasyon yarattığı konuşuluyor.

Tabi burada en büyük tartışma da bu müdür-yönetici arasındaki unvanın görev bazında biz karşılığı olmaması oluyor. Çünkü bu yöneticinin yöneteceği bir ekibi ya da astı olmuyor. 

Bankacılık gibi yapılarda daha sık karşılaşılan bu unvan meseleleri, Z kuşağını zorlarken, beklemek yerine şirket değişikliğiyle bunu çözmeye çalışıyorlar.

Tabi bir yandan da amaç title olunca son yıllarda zamlarda asgari ücrete de yenilen beyaz yakalarda asgari ücretten hallice maaş alan müdürler, uzmanlar havalarda uçuşuyor.

Şirket büyüklüklerine göre de unvanlar değişirken, az çalışanın olduğu KOBİ'lerde yükselmenin daha hızlı olabileceği de konuşuluyor. Kurumsal şirketlerde bu süreçleri yöneten bir İK ve İK politikası bulunması 'yükselmenin' süresini de uzatabiliyor.

Türkiye'deki unvanların karşılıkları da yazılım sektörü başta olmak üzere yurt dışına gitmeyi planlayan ve bu alanda önü açık olan mesleklerde dışarıda aynı karşılığı da bulamayabiliyor.

Kim sektörlerdeyse bu unvanlar çok daha kolay edilebiliyor. Bazen unvan almak istemenin sebebi daha iyi şirketlere daha iyi pozisyonda ve maaşla geçmek de olabiliyor.

Bazı alanlarda çalışanlar maaş ile unvan arasında da kalabiliyor. Kimilerinin uzman olarak aldığı maaşı, bazı şirketlerde "senior manager"lar alıyor.

Ancak çoğu kişi unvanı bir 'sınıf' göstergesi olarak kabul ediyor. Özellikle formal dünyada tanıştığınız kişilerle maaş paylaşmadığınızı ancak unvanlarınızı konuştuğunuz göz önüne alındığında bunlar da direkt olarak imajınız etkiliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Örgütsüz Özel Sektör Patronun İki Dudağının Arasından Çıkacak Zam Oranını Bekliyor!
Türkiye de Listede: Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi ve Ülkelerde İşsizlik Oranları İlişkisi

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
27.01.2023

Valla istedigim maasi veren firmaya asistan bile giderim. Yemisim "mudur".

Sayın Z kuşağı ya da plaza çalışanı editör. Yani normalde çok takılmam da bir kere title Türkçeye Fransızca karşılığı olan "Titre"den titr olarak geçmiştir. Yani madem illa kullanacaksınız titr yazmanız lazım. Yoksa tabi Arapçadan geçen unvan da var. Yani inatla plaza çalışanı gibi title yazmanıza gerek yok. Sevgiler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ