Haberleşme grubunda yüzde 1,47’lik artışın manşet enflasyona etkisi 0.05 puan. Kur artışı cep telefonlarına yüzde 5 fiyat artışı yarattı. Eğlence ve kültür grubunda yüzde 0,72’lik artışla 0,02 puanlık etki var. Bu grupta gümrük vergilerinin artırılmasıyla ithal ürünlerdeki fiyat hareketleri etkili oldu. Oyun konsolunda yüzde 25 zam var, bilgisayar yüzde 3 zamlanmış.
Çeşitli mal ve hizmet grubunda yüzde 1,92 artış yaşandı. Bu grupta dikkat çeken ürün bir ayda yüzde 25 zam yaşanan kolonya. Pandemi döneminde en fazla talebin yaşandığı kolonyada fiyat durdurulamamış. Normalleşmenin ilk adımı olarak devreye giren berberlerde de fiyatlara yüzde 9,78 zam yaptı.
Mayısta üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) da, nisana göre yüzde 1,54, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,53 artış gösterdi.
Zammın yeni adı; Normalleşme. Alım gücü günden güne eridiği halde fiyat artışlarını "normal" karşılayan vatandaş için gayet "normal" içerik.
Asgari ücretli vatandaş sene sonuna kadar zam almadan enflasyonu yaşayacak. Devletin, asgari ücret vergisinden kısıp maaşa ekleme yapması şart.
Neye zam yok ki ? Geçen ay da evdeydik 280 lira elektrik geldi bu ay 408 lira. Ne yapmışız 408 liralık aklım almıyor. Ütü yok ,kurutma makinesi çalıştırmıyorum bile ... Ben yemedim sen ye haram olsun ..