Bu kavram, “yüksek terzilik” anlamını taşır ve günümüzde kişiye özel olarak tasarlanmış giysiler için de kullanılır. Onun 'şapka devrimi' de, yalnızca bir moda değişikliği değil, aynı zamanda zihniyet değişikliğinin sembolüdür. Kafayı değiştirmek, zihniyeti yenilemek; Atatürk’ün şapka devrimiyle başlattığı bu süreç, toplumun modernleşme sürecinde büyük bir adım olmuştur.
Bugün yıldönümü kutladığımız 30 Ağustos zaferine de imzasını atan Başkumandanımız Mustafa Kemal, dış görünüşün önemimin farkında bir lider olarak, Türk ordusunun üniformalarını ünlü Fransız moda tasarımcısı Coco Chanel’e tasarlattırmıştır. Ve ordumuz 1945’e kadar Coco Chanel tasarım üniformalarını giymiştir. Atatürk’ün giyim tarzı ve anlayışı, bir duruş ve bir yaşam felsefesidir. Atatürk modayı ve giyimi, vizyonunu ve değerlerini aktaran bir araç olarak, Türk ordusu da dahil olmak üzere, toplumun her kesiminde ustaca kullanmıştır.
Sonuç olarak, liderlik ve yüksek giyim arasındaki ilişki, hem psikolojik hem de sosyokültürel boyutları olan, derin bir bağa sahiptir. Moda psikolojisinin özellikle incelediği, bu ilişkinin en güçlü örneklerinden biri olarak Atatürk, moda tarihine de adını altın harflerle yazdırmıştır.
Mutlu Barış
@psikologmutlubaris