Yüzyıllardır dünyanın dibinde bulunan 'sahte ay' hiç kimse tarafından fark edilmemişti. Dünya ile aynı rotayı takip ederek güneşin etrafında dönen bu gök cisminin sırlarını gelin beraber keşfedelim.
Yüzyıllardır dünyanın dibinde bulunan 'sahte ay' hiç kimse tarafından fark edilmemişti. Dünya ile aynı rotayı takip ederek güneşin etrafında dönen bu gök cisminin sırlarını gelin beraber keşfedelim.
Gözlerimizi göğe çevirdiğimizde, sonsuz görünen bir uzayla karşılaşırız; yıldızlar, galaksiler, kara delikler ve daha pek çok bilinmeyenle dolu bir evren! Böylece, evrenin bu muazzam büyüklüğü karşısında ne yapabiliriz sorularıyla baş başa kalırız.
Evrenin derinliklerinden gelen bu gizemli taşlar, güneş sisteminin en eski kalıntılarından bazılarını içerir ve bunlar, geçmişimizin ve evrenin oluşumunun sırlarını içerir. Böylece sadece dünyamızı değil, aynı zamanda uzayın en ücra köşelerini de keşfetme olasılığını barındırırlar.
Bu göktaşı, Dünya'nın küçük ve geçici bir uydusu ve böylece 'sahte ay' ismini alıyor. Bu yazıda, bu ilginç ve nadir göktaşının özelliklerini, nasıl oluştuğunu ve ondan neler öğrenebileceğimizi inceleyeceğiz.
Bilim insanları ilk önce bu göktaşının, Dünya'nın etrafında döndüğünü düşünseler de daha sonraki gözlemler sonucunda aslında Güneş'in etrafında dönen ve bir asteroit olduğu onaylandı. Space & Sky Telescope adlı uzay haberleri yayınlayan bir web sitesine göre, Dünya'nın bu asteroitin hareketi veya yörüngesi üzerinde herhangi bir etkisi yok ve sadece Güneş'in etrafında Dünya ile çok benzer bir hızda dönen bir asteroit.
Peki, bu sahte ayı özel yapan nedir?
Ancak 2023 FW13 olarak adlandırılan bu sahte ay oldukça farklı. Astronomlar tarafından toplanan verilere göre, 2023 FW13 yaklaşık olarak 2 bin yılı aşkın bir süredir Güneş'in etrafında dönmekte.
Uluslararası Astronomi Birliği'ndeki Minor Planet Center gibi birkaç gözlemevinin yaptığı ölçümlere göre, 2023 FW13 yaklaşık 20 metre uzunluğundadır. Bu da neredeyse bir tır boyutunda olduğu anlamına geliyor.
Raporlara göre, 2023 FW13 Dünya'ya 9 milyon mil yakınlığında. Karşılaştırma yapacak olursak, Ay Dünya'ya 223 bin 693 mil yakınlığındadır.
Sky & Telescope'da çalışan David Chandler'a göre, 2023 FW13, yaklaşık 3700 yılına kadar Dünya'nın sahte ayı olmaya devam edecek. Eğer bu doğruysa, 2023 FW13 şimdiye kadar keşfedilen en düzenli sahte uydulardan birisi.
Bu asteroitin Dünya'nın yüzeyine ulaşabilmesi için 20 metreden çok daha büyük olması gerekiyor. Yani aniden Dünya'ya çarparak her şeyi sona erdirmesine imkan yok.
Niye sapık mı 2000 yıldır takip ediyor
tam işsiz