Yüzyıllardır Dünya'nın Dibinde Bulunan Gizemli "Sahte Ay" İlk Kez 2023 Yılında Tespit Edildi!

Yüzyıllardır dünyanın dibinde bulunan 'sahte ay' hiç kimse tarafından fark edilmemişti. Dünya ile aynı rotayı takip ederek güneşin etrafında dönen bu gök cisminin sırlarını gelin beraber keşfedelim.

İnsanlık tarihi boyunca, evrenin büyüklüğü ve içinde barındırdığı gizemler, bizleri derinden etkileyen, merakımızı ve hayranlığımızı sürekli çeken bir nokta olmuştur.

Gözlerimizi göğe çevirdiğimizde, sonsuz görünen bir uzayla karşılaşırız; yıldızlar, galaksiler, kara delikler ve daha pek çok bilinmeyenle dolu bir evren! Böylece, evrenin bu muazzam büyüklüğü karşısında ne yapabiliriz sorularıyla baş başa kalırız.

Gökyüzüne dair merakımızı sürekli canlı tutan olağanüstü fenomenlerden biri de şüphesiz ki göktaşlarıdır.

Evrenin derinliklerinden gelen bu gizemli taşlar, güneş sisteminin en eski kalıntılarından bazılarını içerir ve bunlar, geçmişimizin ve evrenin oluşumunun sırlarını içerir. Böylece sadece dünyamızı değil, aynı zamanda uzayın en ücra köşelerini de keşfetme olasılığını barındırırlar.

"Sahte ay" olarak isimlendirilen bir göktaşı ise bilim dünyasının en yeni sırlarından birisi!

Bu göktaşı, Dünya'nın küçük ve geçici bir uydusu ve böylece  'sahte ay' ismini alıyor. Bu yazıda, bu ilginç ve nadir göktaşının özelliklerini, nasıl oluştuğunu ve ondan neler öğrenebileceğimizi inceleyeceğiz.

Bir grup astronom, bu yılın Mart ayında Hawaii'deki Pan-STARRS gözlemevini kullanarak Dünya'nın etrafında dönen bir göktaşı keşfetti.

Bilim insanları ilk önce bu göktaşının, Dünya'nın etrafında döndüğünü düşünseler de daha sonraki gözlemler sonucunda aslında Güneş'in etrafında dönen ve bir asteroit olduğu onaylandı. Space & Sky Telescope adlı uzay haberleri yayınlayan bir web sitesine göre, Dünya'nın bu asteroitin hareketi veya yörüngesi üzerinde herhangi bir etkisi yok ve sadece Güneş'in etrafında Dünya ile çok benzer bir hızda dönen bir asteroit.

Uzay Bilimleri Enstitüsü'ndeki Dünya'ya yakın objeler konusunda uzman olan bilim insanı Alan Harris, Sky & Telescope ile yaptığı konuşmada, yeni bulunan asteroitin teknik olarak bir "quasi moon" yani "sahte ay" olarak adlandırıldığını belirtti.

Peki, bu sahte ayı özel yapan nedir?

Genellikle, sahte ay olarak adlandırılan bu asteroitler birkaç yıl boyunca gezegenleri takip eder ve sonra uzayın derinliklerinde kaybolurlar.

Ancak 2023 FW13 olarak adlandırılan bu sahte ay oldukça farklı. Astronomlar tarafından toplanan verilere göre, 2023 FW13 yaklaşık olarak 2 bin yılı aşkın bir süredir Güneş'in etrafında dönmekte.

Yani neredeyse Julius Caesar'ın doğduğu yıldan itibaren bu sahte ay, Dünya ile aynı rotayı takip ediyor!

Uluslararası Astronomi Birliği'ndeki Minor Planet Center gibi birkaç gözlemevinin yaptığı ölçümlere göre, 2023 FW13 yaklaşık 20 metre uzunluğundadır. Bu da neredeyse bir tır boyutunda olduğu anlamına geliyor.

Dünya'ya olan yakınlığına rağmen, gezegenimizin ona minimal bir etkisi var.

Raporlara göre, 2023 FW13 Dünya'ya 9 milyon mil yakınlığında. Karşılaştırma yapacak olursak, Ay Dünya'ya 223 bin 693 mil yakınlığındadır.

Astronomlar, 2023 FW13 üzerine arşiv verilerini incelediler ve asteroitin 2013 yılına kadar görüntülerini buldular.

Sky & Telescope'da çalışan David Chandler'a göre, 2023 FW13, yaklaşık 3700 yılına kadar Dünya'nın sahte ayı olmaya devam edecek. Eğer bu doğruysa, 2023 FW13 şimdiye kadar keşfedilen en düzenli sahte uydulardan birisi.

Endişelenmenize gerek yok! Çünkü 2023 FW13 Dünya'ya karşı bir tehdit değil.

Bu asteroitin Dünya'nın yüzeyine ulaşabilmesi için 20 metreden çok daha büyük olması gerekiyor. Yani aniden Dünya'ya çarparak her şeyi sona erdirmesine imkan yok.

İlginizi çekebilir:

Eski İstihbarat Yetkilisinin ABD Hükümeti ve İnsan Dışı Varlıklar Hakkında Söyledikleri Kan Dondurdu
Jeff Bezos 42 Milyon Dolar Yatırım Yaptığı Teksas’taki Dev Saat ile Geleceği Düşünmeyi Amaçlıyor
Elon Musk İnsanlık için Kulağa Ürkütücü Gelen Yeni Planında Çalışmalara Çoktan Başladı!

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR

Niye sapık mı 2000 yıldır takip ediyor

16.06.2023

tam işsiz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ