"Yüzlerini Gizleyen Gizemli Topluluk" Tuareg Kabilesinin Ağzınızı Açık Bırakacak Türden Gelenekleri

Tarih boyunca birçok toplum ataerkil düzeni tercih etmişken bazıları ise anaerkil bir sistem üzerine kurulu. Tuareg kabilesi ise ataerkil bir düzene sahip olan Arap coğrafyasında yaşamasına rağmen anaerkil ve eşitlikçi bir yaşam biçimini seçmiş olan bir topluluk. Evlilik ve boşanma gibi konularda alışılanın dışında kurallara sahipler. Örneğin boşandıktan sonra erkek annesinin evine dönüyor. Gelin bu ilginç kabilenin kurallarına ve hayatlarına bir göz atalım. 👇

Tuareg kabilesi Sahra Çölü'nde yaşayan liberal ve yarı göçebe bir topluluk.

Çevrelerinde yaşayan müslüman kabilelerce bu ismi almışlar. Zira kendilerinin hayat tarzları Arabistan ve çevresinde yaşayan diğer topluluklarla pek uyuşmuyor. 

Kadınların çadırları ve sığırları olduğu gibi, erkek-kadın giyim kuşamı konusunda da kabile içerisinde eşitlik mevcut. Sıcak hava şartlarından dolayı erkekler de yüzünü peçeyle örtüyor. Evlilik öncesinde cinsel ilişki yaşamak bir tabu değil ve boşanmak yaygın bir durum olarak görülüyor.

Kabile kadınlar tarafından yönetiliyor.

Başta Libya, Mali, Nijer, Cezayir ve Burkina Faso olmak üzere kuzey Afrika'nın Sahra ve Sahelya bölgelerinde yarı göçebe olarak yaşıyorlar. Tuareg kabilesi çölü deve sırtında geziyor, gelenekleri ve yaşam tarzları, ataerkil normlara meydan okuyor.

Müslüman geleneklerine uymalarına karşın, kabilede çok eşlilik mevcut.

Kabilede kadınlar erkeklerle eşit bir statüdeler. Kurallara ve kabilenin geleneklerine uygun olarak yapıldığı sürece kadın erkek fark etmeksizin herkesin istediği kadar partnere sahip olmalarına izin veriliyor. Mahremiyet oldukça önemli. Ahşap bir çerçeve monte edilmiş dokuma paspas ve geleneksel kumaşlardan yapılmış çadırlarda kalıyorlar.

Erkekler sadece gece vakti genç bir kadının çadırına gelebiliyor.

Yan girişe gizlice girip geceyi birlikte geçirirken, devesi dışarıda sahibini bekliyor. Çadırdaki genç kadının ailesi ise olayları kibarca görmezden geliyor. 

2001 yılında kabileyi ziyaret edip bir süre onlarla yaşayan fotoğrafçı Henrietta Butler 'Gözlerini kapatıyorlar. Genç kadınlar, erkeklerle aynı büyük özgürlüklere sahipler. Kabile kurallarını göz önünde bulundurarak, erkek gün doğmadan çadırdan ayrılmalıdır. Ve ertesi gece, kadın çadırına başka birini davet etmekte özgürdür.' demişti.

Mevsimsel olarak göçüp ardından ana topraklarına geri dönüyorlar.

Arapça'da Tanrı tarafından terk edilmek anlamına gelen Tuareg adı diğer kabilelerin onların liberal yaşam tarzı hakkında düşündüklerinin adeta bir özeti. Onlar ise kendilerine özgür insanlar anlamına gelen İmohag diyorlar. 

Kuzey Afrikalı kabile Berberilerin torunları olduğu varsayılıyor. Onlarla aynı dili kullanıyorlar.

Berberi kabilesinden bu içeriğimizde bahsetmiştik👇

Tarihin Bilinen İlk Toplumlarından Biri! Arap Yarımadasında Araplardan Önce Yaşayan Kadim Kabile Berberiler

Yüzlerine örttükleri peçelerin renklerinden dolayı 'mavi giyen gizemli Sahra'lılar' lakabını almışlar.

Kabile kuralları gereğince erkeklerin yüzünü örtmesi zorunlu iken kadınlar isteklerine göre örtünüyorlar. Marabout olarak bilinen özel bir ritüelde gerçekleştirilen ilk örtünme töreni, Tuareg erkekleri için ergenliğe girmeleri ile birlikte yapılıyor. Bu, yetişkin olduklarını ve evlenmeye hazır olduklarını simgeleyen bir tören. Ayrıca peçenin onları kötü ruhlardan koruduğu düşünülüyor. Cemaatin yaşlıları ve kadınlarının önünde giyilen bu örtü erkek kimliğinin bir sembolü.

Aynı zamanda şairleri ile de ünlüler.

Kiminle evlenmek istediklerini seçen kadınlara kur yapma çabasıyla Tuareg topluluğunun erkekleri aynı zamanda birer şairler. Kadınlar da erkekleri öven ve yüksek dozda romantizm içeren şiirler yazıyorlar. 

Kadınların miras hakkı ile birlikte siyasi tartışmalarda kadınların da söz hakkı var. Toplum anaerkil, yani soy ağaçları erkeklerden ziyade kadınlardan geçiyor.

Boşandıktan sonra boşanma partisi düzenliyorlar.

Evlendikten sonra da kadınlar güçlerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Çadırlarına ve sığırlarına sahip olmaya devam ederler. Boşanma olacaksa eğer, aileler kızları için ‘boşanma partileri’ düzenler. Böylece uygun taliplerine bir kez daha müsait olduğu mesajını vermiş oluyor.

Boşandıktan sonra erkek annesinin evine geri dönüyor.

Sömürgeciliğin yaygınlaştığı 20. yüzyıla kadar deve kervanı ticaretinde çok önemli bir rol oynayan Tuareg kabilesi, dünya çapındaki antropologlar tarafından ilerici kadın merkezli uygulamalarıyla tanınıyor. Kuzey Afrika'nın farklı bölgelerine dağılmış tahmini bir milyonluk bir nüfusa sahip olan Tuareg kabilesinin gelenekleri, liberal ideolojilere ve pratikte olumlu kadın haklarına sahip farklı bir kültür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Ölüme İnanmıyorlar! Savaşçı Bir Toplum Yetiştirmek Uğruna Çocuklarını Kurban Eden Shuar Kabilesi
Sadece Nehirde Yaşıyorlar! Kendilerine 'Suyun Efendileri' Adını Veren Mohana Kabilesinin Tuhaf Hayatı
Frozen Filmine İlham Vermiş Olan Kabile! Elsa'nın Güçleri Sami Kültüründen Geliyor Olabilir mi?

Popüler İçerikler

Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
Rasim Ozan Kütahyalı'dan 'Yatırım Tavsiyesi Olmayan' Açıklama: "Araba ve Konut Almayın. Fiyatlar Düşecek"
Tüyler Diken Diken: Sertab Erener 21 Yıl Sonra Yine İlk Gün Gibi Eurovision'u İnletti!
YORUMLAR
30.06.2023

Darısı dünyanın başına" ANAERKİL toplum"

30.06.2023

Amin inşallah

Orp ve pznklerin kabilesi

02.07.2023

konu sülalen değil ki rasim

02.07.2023

afrika gene bi Respkt i hakediyor, kadim kültür kökleri çok derinde ya.. bir fikir var orda.. anadolu, doğu vb bölge kadını gibi üstüne zorla giydiydiği türbanın altına haşortman çekebilmeyi, mücadele sanıyor. Burada "hibrid" "adaptasyon" "kamufle olmak" dönülü, işteş, pasif yapılı fiiler bir yana ; "uyarlamak" etken, özne merkezli, çok daha cesaret, dürüstlük, sebat gerektiren, herkesin altından kalkamayacağı, zaten de zorunda olmadığı bir yükümlülük içerir. helal olsun, ben bu Tuaregleri çöl blues soundu nedeniyle bilirim, islamı tüm halk benimsediklerini bilmiyordum

Okurken yoruldum.

TÜM YORUMLARI OKU (16)