Yüzlerce Çocuk Öldü: 19. Yüzyılda Süt Satarken Kâr Sağlamak Adına Yapılan Mide Bulandırıcı İşlemler

Sütün beyaz rengini alması ve tadını yoğunlaştırmak için yapılan bu işlemler zamanında yüzlerce çocuğun ölümüne sebep olmuş... Bir şişe sütün içerisinde ne tür bakteriler sığabileceğini öğrendiğinizde şok olacaksınız. Buyurun içeriğe. 👇

Bugün gönül rahatlığıyla tükettiğimiz süt, 19. yüzyıl Amerika'sında oldukça mide bulandıran işlemlere maruz kalıyordu.

1850'li yıllarda New York'ta satılan süt şişeleri sağlıktan ziyade tehlike arz ediyordu. İçindekiler kısmı da pek güven vermeyen içeriklerden oluşuyordu. Yerel bir gazeteci polislerin niçin sütçülere bir şey demediğini merak etmiş. 1880'de New Jersey'de bir şişe süte yapılan analiz sonucunda içeriğinin sıvı bakterilerden oluştuğu ortaya çıktı. Öyle ki, araştırmacılar bakteri sayısını bir süre sonra saymayı bıraktılar...

Ancak 19. yüzyıldaki sütün niçin güvenilmez olduğuna dair başka sebepler de var. Bunlardan biri de sütçülerin kar sağlayabilmek adına yaptıkları hileler.

Amerika'nın tüm eyaletlerinde süt üreticileri sütü su ile koyulaştırıyordu, bazen içeriğine biraz da jelatin katıyorlardı. Elde ettikleri gri suyu renklendirmek için beyaz tebeşir ve sıva tozu kullanıyorlardı.

Süt kremasını ise püre haline getirilmiş inek beyni ile sahte bir şekilde yapıyorlardı.

Amerika'nın Indiana eyaletinde eski bir sağlık departmanı çalışanı 'Garip bir şekilde gerçekten kremayı andırıyordu fakat kahve ile temas ettiğinde pıhtılaşıyordu.' demiş. 😲

Süt ekşimeye başladığı zaman sütçüler, genelde cenaze sektörünün bozulmayı ve çürümeyi önlemek için kullandığı formaldehiti ekliyordu.

Ayrıca biraz tatlı bir tat da katıyordu. 1890'ların sonuna doğru formaldehit, süt ve kasap sektöründe yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ta ki hastalıklar ortaya çıkana dek...

"Mumyalanmış et ve süt" skandalları çok ses getirdi. Amerika'da sütün ne kadar tehlikeli olduğunu kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

Bir aile satın aldıkları süt şişesinin içinde bir şey kıpırdadığını söylemiş. Ve yapılan inceleme sonucunda içinde kurtçukların bulunduğu görülmüş. Yerel sütçü, sütü durgun su ile seyrekleştiriyormuş...

Ardından yapılan araştırmalarda sütlerin içinde daha neler bulunduğuna inanamayacaksınız...

Saç, böcekler, kan, irin... 😨 Ayrıca sütlerde yaygın olarak gübre de kullanılıyormuş. Indiana'da yaşayan yerel halkın yılda ne kadar gübre tükettiğini hayal edin.

O zamanlarda artışa geçen çocuk ölümlerinin sebebi uzun bir süre anlaşılamadı.

Mide bulantısı ve ishal şikayeti, o sıralarda yaz mevsiminin bir getirisi olduğu düşünülerek 'yaz şikayeti' adı altında geçiştirildi. Ancak düzenli kirli süt tüketiminin oluşturduğu bir hastalıktı.

Tüm bunlara rağmen Amerika'da pastörizasyon 1930'lara dek standart bir prosedür haline getirilmedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Şarapçılara İyi Biracılara Kötü Haber: Bilim İnsanları İçkilerin Koronavirüse Karşı Etkisini Araştırdı!
Her İcat İhtiyaçtan mı Doğar! Hiç Ummadığınız Ülkelerden Çıkan Birbirinden İlginç 25 Ürün
Cinsellik Hakkında Halk Arasında Yıllardır Kulaktan Dolma Bilgilerle Doğru Zannettiğimiz 14 Yanlış

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
YORUMLAR
26.01.2022

Türkiye'de de durum farklı değildi. Kapımıza gelen sütçülerden alınan sütlerin içerisinde neler olabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Gıda Mühendisliği bölümünü kazanıp 1.yılımda süt teknolojisi dersinde bunları görünce, evde anneme pastörize edilmemiş süt almayı yasakladım. Tv deki sabah programlarına çıkan bazı şarlatan doktor bozuntuları hani pastörize sütleri öcü ilan etmişti ya. Doğal olanı tüketin diyerek. Evinin bahçesinde inek besleyecek ve onu bizzat sağacak durumun yoksa o organik diye dışardan aldığın sütler süt değil, onu bilin! Gıda sektöründeki teknolojik gelişmelere ve işini hakkıyla yapan mühendislere güvenmek gerekiyor. Yine de UHT ve pastörize günlük sütlerde de bilinen, güvenilir markaları tercih etmek çok önemli.

26.01.2022

20 yıl önce bizde de mandıra yoğurdu meşhurdu. Tepsiyle alınırdı. İçinde jelatin ve daha kimbilir neler neler vardı. Tepsinin dibinde böyle sümük gibi birikirdi onlar. Bakalım 20 yıl sonra bugünün ürünlerini nasıl anacağız.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ