‘Yüzde 70 Olan Yargıya Güven, Şimdi Yüzde 30'lara Düştü’

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, geçmişte yüzde 70 olan yargıya güven oranının, şimdi yüzde 30'lara düştüğünü söyledi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre İstanbul'da Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu'nun açılış programında konuşma yapan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye'de daha kaliteli bir yargı sistemini oluşturmak bir çok çalışmanın yapıldığını bunların başında da arabuluculuk müessesinin geldiğini söyledi.

Yargıtay dairelerindeki iş yükünün fazlalığına vurgu yapan Başkan Cirit, iyi işleyen arabuluculuk müessesinin bu iş yükünü hafifleteceğini belirtti ve şunları söyledi:

'Bizim ceza hukukunda arabuluculuk, uzlaştırma sistemimiz var ama uygulaması yok'

'Arabuluculuk müessesinin 2 buçuk yıllık bir geçmişi var. Arabuluculuk yöntemiyle çözülen ihtilaf sayısı 2 bin 400'dür. Bir sistemin iyi işleyebilmesi için bu sistemi ya cazip hale getireceğiz ya da zorunlu hale getireceğiz. Başka türlü o sistem işlevsel olmuyor. Bizim ceza hukukunda arabuluculuk, uzlaştırma sistemimiz var ama uygulaması yok. Ölü doğmuş. İşlevsel değil. Bunları işler hale getirdiğimizde Türk yargısı daha kaliteli bir yargı ve güven endeksine kavuşacaktır. 

Şunu da ifade etmek istiyorum; geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30'lara düştü. Bizde ihtiyadi olarak tahkim müesseseleri var ancak buna rağmen vatandaşlarımız yargıya geliyorlar. Yani burada tezat var gibime geliyor. Çünkü güvenmedikleri bir yapıyı orada bir seçenek var; arabuluculuk müessesesi var, ihtişadii tahkim müessesesi var. Ancak gitmiyorlar, yargı içerisine geliyorlar, yargıya güvenmektedirler.'

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
29.04.2016

Yargıya güvenmiyorlar ama geliyorlar nedir yav? Ne yapalım, düello falan mı yapalım, bilek güneşi mi yapalım gelmeyelim de?

29.04.2016

Aslında orada demek istediği bu değil. Sosyolojik imajinasyon yapmak lazım (ne alaka lan demeden, bağlantıyı kurmak gerek). Baas rejimi altındaki Suriyeli Kürtler ülkesinden kaçıyor, devlet terörü var diye. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nde aynı iddia var, ülkeden kaçan kürt yok, bu, meselenin özünü anlamak ve anlatmak için kusursuz bir örnek. Yargıya güven düşüyor ancak yargıyı terk eden kimse yok. Yargı hala seviliyor. Bu güven oylamasını anlamak için sadece medyaya yansıyan davalara bakılmaması gerek. Böyle bakıldığında, evet. Ben de güvenmiyorum, dolayısıyla %30 sayısı karşıma çıkıyor. Ancak bir hukuk öğrencisi olarak ve bir çok adliyede bulunmuş bir "insan" olarak şunu diyebilirim, ülkede, "temelde" hukuk var ve insanlar bu hukuka, sorun yaşadıkları konulardaki hukuka güveniyorlar.

29.04.2016

akpli vekil ''yasama, yürütme, yargı.hepsi bizim elimizde'' demedi mi?daha nasıl güvenelim o yargıya..

Pasif Kullanıcı
29.04.2016

Yargıyı paçavraya çevirenler bile yargıya güvenmiyo artık. Ah %50 ne hale getirdiniz be ülkemi...

TÜM YORUMLARI OKU (23)