'Yüzde 70 Daha Hızlı Yayılıyor': İngiltere'de Ortaya Çıkan Koronavirüs Mutasyonu Ne Kadar Tehlikeli?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başkent Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünden kaynaklandığını açıkladı. Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğunu da belirtti.

Koronavirüsün mutasyona uğradığının saptanması, hastalığın tedavisinin zorlaşabileceğine dair endişeleri de artırdı. Ancak uzmanlar paniğe kapılmaya gerek olmadığı görüşünde.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre kabine toplantısının ardından açıklama yapan Johnson, ülkede daha hızlı yayılan koronavirüsün mutasyonunun ortaya çıkmasının ardından Londra ve çevresinde kısıtlamaların daha sıkılaştırılmasına ve Noel'de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurdu. 

Başbakan Johnson, yeni türün daha ölümcül olduğuna dair bir bilgi bulunmasa da diğer türden yüzde 70 daha hızlı yayıldığının belirtildiğini bildirdi. 

Aşıların bu türe karşı daha az etkili olabileceğine dair de bir veri bulunmadığını aktaran Johnson, bu konudaki araştırmaların Dünya Sağlık Örgütüne iletildiğini söyledi.

3 Avrupa ülkesi İngiltere ile ulaşımı kısıtladı

Gelişme sonrası Hollanda, Belçika ve İtalya, İngiltere'ye havayolu ulaşımını durdurdu. 

Belçika ayrıca iki ülke arasındaki demir yolu ulaşımını da en az 24 saat askıya alacaklarını açıkladı.

İngiltere hükümetinin Sağlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty, mutasyon sonucu ortaya çıkan yeni türün "daha hızlı yayılabildiği' uyarısını yapmıştı. 👇

İngiltere'den Mutasyona Uğrayan Yeni Koronavirüs Türü 'Daha Hızlı Yayılıyor' Uyarısı

Peki koronavirüs mutasyonu ne kadar tehlikeli?

DW Türkçe'nin haberine göre İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, mutasyona uğramış virüsün otomatik olarak daha tehlikeli olduğu anlamına gelmediğini belirtti.

Böyle bir mutasyonun keşfedilmesi aslında pek de alışılmadık bir durum değil. 

Örneğin, pandeminin ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin'de, patojenin yeni bir varyantı altı ay önce çoktan dolaşımdaydı. İspanya'da görülen diğer bir varyant da yaz aylarında Avrupa'nın neredeyse yarısına hızla yayıldı. 

Uzmanlar, virüslerin sürekli olarak mutasyona uğradığını ve bunun olumsuz etkilerinin ya sıfır ya da çok sınırlı olduğunu hatırlatıyor.

Vücut mutasyona nasıl tepki verir?

Normalde insan vücudu, kendini virüslere karşı savunabiliyor. Virüs saldırılarına karşı koruyan ve patojene karşı bağışıklık kazandıran antikorlar üretiyor. 

Bununla birlikte, patojen zaten mutasyona uğramışsa ve oluşan antikorlar, patojenin daha eski bir versiyonu için programlanmışsa, bu durumda bu antikorların etkisi bariz şekilde azalabiliyor.

Örneğin düzenli olarak nezle olmamızın sebebi de bu. Vücudumuz, önceki nezle döneminde uygun antikorları zaten üretiyor. Ancak mutasyona uğramış patojen için henüz yeni antikorlar üretilmediği için tekrar nezle oluyoruz.

Ancak uzmanlara göre, paniğe kapılmak için ortada bir neden yok. Çünkü bir virüs mutasyon yoluyla ille de daha tehlikeli hale gelmez. Hatta bazı mutasyonlar, virüsü önemli ölçüde zayıflatabilir.

Mutasyon nasıl oluşur?

İnsan vücudu bir virüse karşı antikor geliştirdiğinde ve böylece bir hastalığı engellediğinde, virüsün antikorlar ve bağışıklık hücreleri tarafından tanınmaması için hücre zarının değişmesi gerekir. Tabiri caizse virüs, kılık değiştirerek bünyemize sızmaya çalışır. Bir virüs, hayatta kalabilmek için dış proteinlerini değiştirmek ve yeni türler geliştirmek zorunda. 

Virüsler çoğalmak için bir 'konak hücre' kullanır. Böyle bir hücreye saldırdıklarında, genetik bilgiyi, çekirdeklerinden enfekte olmuş hücreye kaçırırlar. Bunun sonucunda vücut hücreleri, bu virüsün milyonlarca kopyasını üretir. Ancak bu çoğaltmaların her birinde küçük kopyalama hataları meydana gelir ve bu hataların her biri, virüsün genetik kodunu değiştirir. Böylece virüs, mutasyona uğramış olur.

Yeni varyant neden daha hızlı yayılabilir?

Tüm koronavirüsler gibi, Kovid19'un da ana kaynağı olan SARS-CoV-2 virüsü, neredeyse ayda bir mutasyon geçiren bir RNA (ribonükleik asit) virüsüdür. 

Birbirinden değişik varyantlar ayrıca, bir patojenin neden dünyanın belirli bölgelerinde farklı şiddette enfeksiyon dalgalarını tetiklediğini ve enfeksiyonların neden bazı insanlarda daha farklı seyrettiğini de açıklıyor.

İngiltere’de görülen yeni varyant, koronavirüsün 'spike proteininde' çok sayıda farklı mutasyon barındırıyor. Moleküler biyolojide 'silinme' diye tabir edilen etki nedeniyle, hücrelerde iki amino asitin eksik olduğu anlaşıldı.

Bu da virüsün , tanınmadan ve farkedilmeden yayılmasını daha kolay hale getirebilir. Benzer bir silinme işlemi, yaz aylarında Doğu Asya'da da görüldü. Ancak orada, mutasyona uğramış SARS-CoV-2 varyantı, koronavirüsü zayıflattığı için daha hafif enfeksiyonlara neden oldu.

Yeni aşı mutasyona karşı etkisiz mi?

İngiltere, yeni koronavirüs aşısına 'acil durum onayı' veren ve geniş çaplı bir aşı kampanyası başlatan ilk Batı Avrupa ülkesi. Peki ülkede ortaya çıkan Kovid-19 mutasyonu, yeni aşıları etkisiz hale getirebilir mi? 

Uzmanların ve yetkililerin bu soruya cevabı çok net: Hayır. Zira yeni geliştirilen aşıların tümü, koronavirüs spike proteinine dair bilgileri, mutasyona rağmen bağışıklık sistemimizi uyaracak şekilde kodlamak üzere tasarlandı.

Bir virüsün proteinlerini, bağışıklık sistemimizi aşabilecek şekilde değiştirmesi için birkaç mutasyondan fazlası gerekiyor. Yine de örneğin gripten biliyoruz ki, virüsler çok hızlı bir şekilde mutasyona uğruyor ve aşıların etkili olmaya devam etmesi için, her grip mevsiminde mutasyonlara karşı yeniden uyarlanması gerekiyor.

Aynı şekilde koronavirüs aşılarının da muhtemelen bu mutasyonlara daha sık uyarlanması gerekecek. Halihazırdaki korona salgını sürecinde toplanan bilgiler, edinilen deneyimler ve oluşturulan yeni üretim kapasiteleri sayesinde, gelecekte çok daha hızlı bir şekilde ucuz ve etkili aşı tedariğini sağlamak mümkün olacak.

Daha Önce de Benzer Yangınlar Çıkmış: 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Patlama Hakkında Bakanlık 1 Gün Önce Uyarmış
Bakan Koca Açıkladı: Gaziantep'teki Patlamada Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 10'a Yükseldi
'Erdoğan'a Hakaret Eden Şahsın Yüzüne Tükürdüğü' İçin Sınır Dışı Edildiği Öne Sürülen Adam ve Ailesi Gündemde

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
20.12.2020

Belki de iyi olmuştur. Genelde daha yayılmacı virüslerin daha az öldürücü olduğunu söyleyebiliriz. İlla öyle olmak durumunda değil. Öldürücülüğü artan virüsün de genelde bulaşıcılığı çok düşer çünkü başkasına bulaşamadan genelde hostunu öldürüp kendi de geberebilir. SARS çok daha ciddi riskleri olan bir virüstü, kendi kendine yok oldu mutasyonla. Bu virüs kendini yok etmekten ziyade insanlarla yaşamayı öğrenebilecek bir virüse daha yakın gibi. Belki de birkaç yıl sonra bu virüs herkeste olan ve pek de etkilemeyen bir virüs olacak ki şuan bile bazı insanlarda dediğm gibi davranıyor.

20.12.2020

Can sen ilk çıktığınta tehlikeli değil gribe benziyor diyordun kardeşim bak seni dinledik sonuç ortada yine yanılıyor olmayasın bak

20.12.2020

insanlığın sonu yaklaşıyor dünya islamı seçmediği için yaratan yok edecek yeni insanlar yaratarak tek din islam olacak falan filan

20.12.2020

Devlet başa.

20.12.2020

Oğlum o adamın tipi ne yaa? 😂

TÜM YORUMLARI OKU (10)