Habitat Derneği’nin hazırladığı ‘Gençliğin İyi Olma Hali Raporu’nun beşincisi yayınlandı. Rapora göre yaşamından memnun olan gençlerin oranı yüzde 46’ya geriledi.
Habitat Derneği’nin hazırladığı ‘Gençliğin İyi Olma Hali Raporu’nun beşincisi yayınlandı. Rapora göre yaşamından memnun olan gençlerin oranı yüzde 46’ya geriledi.
Raporun en önemli bulgularından biri, yaşamdan memnuniyet ve geleceğe dair umutların, büyük oranda istihdam koşullarından etkilendiğini gösterdi.
2017’de yaşamdan memnun olan gençlerin oranı yüzde 70,8 kaydedilirken, bu yılki araştırmada bu oran yüzde 45,6 ölçüldü.
Gelecekten umutlu olduklarını belirten gençlerin oranıysa yüzde 43,7’ye geriledi. 2017’de bu oran yüzde 66,6 ölçülmüştü.
Rapor, 18-24 yaş grubunda yer alan ve çeşitli nedenlerle ne eğitimde ne de istihdamda olan gençleri ifade eden ‘ev genci’ kavramını literatüre kazandırmıştı. Ev gençlerinin memnuniyet oranı bu yıl yüzde 46,4 olarak tespit edildi.
Çalışan gençlerin yaşamdan memnuniyet oranı yüzde 47,1, öğrencilerin yüzde 51,8’ken, yaşam memnuniyeti en düşük olan grubun iş arayan gençler olduğu tespit edildi.
İş arayan gençlerin yalnızca yüzde 28’i hayatlarından memnun olduğunu belirtti.
Gençlerin maddi durumlarından memnun olma durumları da raporun ilk yayımlandığı 2017’den bu yana düşüş eğilimi gösterdi.
Bu yıl maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı yüzde 38,3 olarak ölçülürken, gençlerin yüzde 35,8’inin aylık kişisel gelirinin 3 bin lira ve altında olduğu görüldü.
2017’de beş gençten birinin maddi durumunu kötü olarak tanımladığı bilinirken, bu oran 2023’te yüzde 36,7’ye çıktı.
Gençlere göre karşılaştıkları en önemli sorun enflasyon ve hayat pahalılığı, ikinci sıradaysa işsizlik ve iş bulamamak geliyor. Üçüncü sırada kiraların yüksek olması, dördüncü sırada da sokaklardaki şiddet ön plana çıkıyor. Bu sorunlar arasında oy verirken en fazla dikkate alacakları sorunun enflasyon ve hayat pahalılığı olduğu da araştırma çalışmasında ortaya çıkan sonuçlardan biri. İkinci sırada işsizlik ve istediği gibi bir iş bulamamak geliyor.
Gençlerin oy verirken en fazla dikkate alacakları sorunlar siyasi tercihlerine göre farklılık gösteriyor. Cumhur İttifakı’na oy verecek gençler kiraların yüksekliği ve terör saldırılarını diğer ittifaklara göre daha yüksek oranda belirtmişken, Millet İttifakı seçmenleri arasında ise enflasyon ve hayat pahalılığı, eğitimini yarıda bırakmak ve üniversite eğitiminin niteliksizliği yine diğer ittifaklara göre daha yüksek.
Ailesinden ya da başka birinden yardım almayan, iyi bir maaşa sahip bile olsa kendi imkanlarıyla hiçbir genç bir ev, hatta araba bile alamaz hale geldi. Bundan 15, 20 yıl önce aynı şartlara sahip olan bir genç en azından orta kalite bir arabayı KENDİ İMKANLARIYLA alabiliyordu. Birkaç yıla ölecek bencil ve cahil yaşlılar yüzünden evlenmeyi düşünemiyorum. Çocuk dahi istemiyorum
Yüzde 46 iyiymiş amk. Hangi mallar onlar
bazen yaşamak bile istemezsin...