Yüzde 3 Zamla Üç Çocuğa Bakılır mı?

Asgari ücretle geçinemedikerini ve ek iş yapmak zorunda olduklarını söyleyen Taşeron işçiler, hükümetin yüzde 3+3 zam öngörmesine tepkililer.

Asgari ücret görüşmelerinde Hükümetin yüzde 3+3’lük teklifine işçiler tepki gösteriyor. Açıklanan rakamlara göre asgari ücret 2015’in ilk altı ayında 922, ikinci altı ayında ise 947 TL olacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan taşeron işçiler, yüzde 3’lük zam açıklamasına tepki göstererek, “Elektriğe, suya, doğal gaza daha fazla zam yapıldı” diyor.

Asuman Durak 9 yıldır acil serviste çalışıyor. 900 lira ile geçinemediği için ek işe gidiyor. Çalışma koşullarının sağlıklı olmadığını belirten Durak, hakkını arayıp konuşanlar üzerinde psikolojik baskı uygulandığını anlatıyor. Durak, “Bu işçinin derdini kim dinledi bu zamana kadar. Artık bizi de duysunlar. O kadar emek veriyoruz. Emeğimizin karşılığını versinler” diyor. ‘Üç çocuk yapın’ söylemini hatırlatan Durak, çocuk başına aylık 10 lira verildiğini belirterek, “Bu kadar parayla mı bakacağım bu kadar çocuğa. Her an kapıya konulma korkusuyla yaşıyorum. Kim düşünüyor bizim çocuklarımızı” diye soruyor.

Ünal Ertek ortopedi servisinde ve 891 lira ücret alıyor. Üç çocuğundan ikisi okuyor, “400 lira kira veriyorum. Kalanla da geçinmeye çalışıyorum. Devletin bize verdiği yüzde 3 zam sadece elektrik faturasına gidiyor. Bu maaşla yaşamak çok zor. Devlet bize üç yılda verdiği zammı elektriğe yaptığı bir zamla geri alıyor” diyor.

‘ARTIK YETER’

Serpil Altınçelep 16 yıldır taşeron olarak asgari ücretle çalışıyor. “Biz bu parayla ev mi geçindirelim, kira mı verelim, ihtiyaçlarımızı mı karşılayalım, çocuklarımızı üniversiteye mi gönderelim, bizim çocuklarımız okumasın mı?” diye peş peşe sorular soruyor. Ne yapılması gerektiğini sorduğumuzda, “Bütün işçiler birleşmeli. Bu ilk hedefimiz olmalı. Hepimiz bu ülke topraklarında yaşıyoruz Türk, Kürt, Alevi, Sünni hepimiz birleşmeliyiz. Onların dalaverelerine gelmemeliyiz. Onları biz getirdiysek aşağı indirmesini de bilmeliyiz. Korkup, sinip kaçmamalıyız” diyor.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Beş yıldır taşeron firmada çalışan iki çocuk annesi Meryem Özaydın, aldığı maaşla iki çocuğuna baktığını, evini geçindirdiğini söyleyerek, “Baştakilerin bir ay bu parayı alıp kendilerini denemelerini isterim bakalım onlar geçinebiliyor mu?” diyor.

TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAMI BİLE VERMİYORLAR

Yıldız Mete: Bütçe görüşmelerinde işçiden yana bir tutum yoktu. Geçimimizi daha rahat sağlayabileceğimiz bir zam istiyoruz.

Gülcan Aydındoğmuş: Haftanın altı günü günde 9 saat çalışıyorum. Çok çalışıyoruz, maaşımız az, sosyal hayatımız yok. ‘Taşerona çözüm bulacağız, gelir eşitliğini sağlayacağız’ söylemleri inandırıcı değil. Söylenenlere değil sonuç ve neticeye bakılması gerek.

Şahsi Aydoğmuş: Sendikal çalışmalarımızın önüne bürokratik engeller çıkarılıyor. Bütçe ve asgari ücret görüşmelerinde devlet ve işveren temsilcileri bildiğini okuyor. Mecliste işçi temsilcileri çok az olduğu için sözü geçmiyor orada işçilerin. Devlet kendi belirlediği TÜİK’in açıkladığı açlık sınırını bile vermiyor. Yüzde 3’ü daha cebimize koymadan zaten götürdü.

Eda Aktaş - Çetin Kelleci, Evrensel

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!