Yutkunma Güçlüğüne Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Tıpta disfaji olarak da adlandırılan yutkunma güçlüğü, kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler. Genellik bu durum çok hızlı yemek yiyen ya da yemekleri yeterince çiğnemeyen kişilerde görülür. Her yaşta görülen bir sorun olsa da yaşlılarda daha sık rastlanır. Yutkunma güçlüğü çeşitli sağlık problemlerinde dolayı da oluşabilir. Düzenli yaşanan yutkunma güçlükleri, kanser gibi ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bazen yutkunma güçlüğünün yanında ağrı, acı, öksürme veya tıkanma gibi belirtilerde görülür. Bu nedenle yutkunma güçlüğü yaşayan kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Peki yutkunma güçlüğüne hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Çeşitli kas ve sinirlerin düzenli bir şekilde çalışması ile yutma işlemi gerçekleştirilir. Bu yapılardaki herhangi bir sorun yutmada zorluk yaratır. Yutma güçlüğü, etkilenen bölgeye göre farklı tiplere ayrılır. Bunlardan ilki, ağızdan kaynaklanan yutma güçlüğüdür. Genellikle nörolojik problemlerden dolayı meydana gelir. Kişide dil zayıflığı, çiğneme sorunları görülür. Bir diğer yutma güçlüğü ise boğazlardaki sorunlardan dolayı meydana gelir. Bu duruma sinirlerin etkilemesinden sonra oluşur. Yemek borusundaki hasarlarda yutkunma da güçlük yaratır. Yutkunma güçlüğü ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Yutkunma Güçlüğünün Nedenleri

Yutmada zorluk yaşamanın birçok sebebi bulunur. Kişilerde yutma güçlüğüne yol açan bazı sorunlar şunlardır.

  • Bazen yiyecekler veya başka maddeler boğaza ve yemek borusuna takılır. Bu durum kısmi tıkanıklığa sebep olduğundan dolayı yutmada zorluk yaşanır. Genellikle protez dişleri olan kişilerde veya küçük çocuklarda yaşanır.

  • Yemek borusunun alt kısmındaki kasların gevşemesi sonucunda akalazya adı verilen sağlık sorunu görülür. En yaygın belirtilerinden biri yutma güçlüğüdür.

  • Romatolojik hastalıklardan biri olan skleroderma hastalığı, dokularda sertleşmeye yol açar. Bu hastalık ile yemek borusunun alt ucunda zayıflama yaşanır.

  • İnme, kafaya alınan darbeler, çeşitli travmalar, demans gibi durumlar sinir sistemini etkileyerek yutmada güçlük yaşanır.

  • Bir çeşit otoimmün hastalıklardan olan myastenia gravis hastalığı en çok yutma ile ilgili olan kasları etkiler.

  • Reflü hastalığı, mide asidinin yemek borusundan geri sızmasına neden olur. Bu nedenle yemek borusunda çeşitli darlıklar yaşanır.

  • Ağızda, yemek borusunda görülen kanser de yutma güçlüğü yaratır. Aynı zamanda kanser tedavisinde kişinin baş, boyun bölgesine uygulan radyoterapi de bu duruma yol açabilir.

Yutkunma Güçlüğüne Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Yutkunma güçlüğüne hastanelerde bulunan gastroenteroloji bölümü bakmaktadır. Bu duruma sebep olan hastalıkların teşhisi için gastroskopi, sineradyografi, üst endoskopi, manometri, reflü testi gibi çeşitli teknikler kullanılır. Eğer gerek görülürse hasta başka bölümlere de sevk edilebilir. Altta yatan hastalığa göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. En sık kullanılan tedavi yöntemleri terapi, diyet, tüpten beslenme, botoks enjeksiyonları, dilatasyon işlemleridir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yemek Borusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Boğaz Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Dudak Morarmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Göz Kapağındaki Yağ Bezelerine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Ali Atay'dan Türkiye'deki Linç Kültürüne Tepki: "Bu Ülkenin Seliyle, Yangınıyla Ben Niye Mücadele Ediyorum"
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı