Yurtdışında Ucuz Seyahat Etmenin 25 Yolu

Özellikle gençler arasında yurtdışına gitmek ve gezmek fikri çok tutulur ancak nedense inanılmaz maliyetli ve ancak zenginlerin yapabileceği bir eylem olarak görülür. Oysa bu fikir tamamen yanlış hatta bazen günlük hayatta harcadığınızdan daha az masrafınız olabiliyor. Bunun için yola çıkmadan önce lükse dair her şeyi kafanızdan çıkartıp küçük bir sırt çantasıyla yola koyulmalısınız.

1. Erken rezervasyon şart!

Ucuz seyahat için yapılması gerekenler listesinin başında, erken uçak bileti rezervasyonu var. Uçak biletini ne kadar erken alırsanız o kadar ucuz olur. Özellikle Avrupa destinasyonlarında zaman zaman tadından yenmeyen fiyatlarda yer bulabilirsiniz. Gerekirse 8-9 ay önceden alın kenara koyun :)

2. Hostel gibisi yok arkadaş!

Ucuz konaklama denilince akla gelen ilk şeylerden biri de hostellerdir. Bu yerlerde ucuz konaklamanın yanı sıra kolay arkadaş edinebiliyorsunuz zira zaman zaman 12 kişi aynı odada kalabiliyorsunuz :)

Hostelworld.com

3. Hayat sokakta!

Efem yerli halka ayak uydurun, onlar nereden yiyip içiyorsa, nereden alışveriş yapıyorsa siz de oraları tercih edin. Bir dolardan az paralara karnınızı doyurabilirsiniz.

4. Düşük sezona hoşgeldiniz!

Düşük sezonda seyahat etmek bütçenize fazlasıyla faydalı olacağı gibi gereksiz kalabalıktan, müzeler vs. gibi yerlerde ki uzun kuyruklardan da sizi kurtaracaktır. Sakin sakin, kafanız rahat, bütçeniz rahat..mis.

5. Market alışverişi candır!

Marketleri seviniz! Alacağınız taze peynir ve ekmekle kendinize harika sandviçler hazırlayıp sırt çantanıza atabilirsiniz, suyunuzu veya meşrubatınızı da alıp çantaya attıktan sonra restoranlara cep yakan paralar ödemezsiniz. 

Not: Nutellalı sandviç bi harika dostum!

6. Kendin pişir kendin ye!

Mangalı alıp güzel bir park bul demeyeceğim tabii :) gerçi bazı hostellerin bahçesinde barbekü yapabiliyorsunuz ama bütün hostellerin mutfağı var ve çanak çömleğe kadar her şeyi düşünmüşler bizim için, yapmamız gereken tek şey marketten aldığımız malzemelerle yemek yapmak. Başka ülkelerden gelen kişilerle yemeği paylaşmak hoş oluyor ve sizde farklı lezzetler deneyebiliyorsunuz. Daha ne olsun?!

7. Düşük maliyetli havayollarını kullan!

Bu havayolları bazı giderlerini kısarak oldukça uygun fiyatlarda bilet satıyor, tabii ikram ve servis beklentilerini de unutacaksınız. Artık dünyanın bir çok yerinde bu havayolları mevcut ve kimi zaman 15$ kadar düşmüş fiyatlarla karşılaşmak mümkün.

Bu havayollarının listesini buyrun efem;

List of Low Cost Airlines

8. "Mil" kullan!

Havayollarından aldığınız kartla biriktirdiğiniz miller ciddi anlamda fayda sağlıyor ve deniz aşırı ülkelere bile ücretsiz uçma şansı elde ediyorsunuz.

9. Egzersiz iyi gelir!

Bir şehri tanımanın en iyi yolu yürümektir... Tabii bir de bütçenin en iyi dostu :) Adım adım gezin şehri üstelik ofis hayatından sonra bu egzersiz bedeninize yaptığınız büyük bir iyilik olacak.

10. Yoruldun mu? Toplu taşıma kullan!

Evet insanız sonuçta yürü yürü nereye kadar, hemen bir taksi çevirin! İşte bunu asla yapmıyoruz, bu seyahatte taksiler bizim düşmanımız, kullandığımız her taksi bir sonraki seyahatimizin bütçesini yok ediyor. Bu nedenle yerli halkın kullandığı ucuz toplu taşımayı kullanıyoruz biz de.

11. Esnek ol ve anı yaşa!

Seyahate çıkmadan önce her şeyi planlamayın, aksilikler olabilir ve seçenekler değişebilir. Farklı seçeneklere, yollara açık olmalısınız ve bu seçenekler bütçenize fayda sağlayabilir. Kafa nereye siz oraya misali :)

12. Pazarlık olmazsa olmaz!

Pazarlık genlerimize işlemiş bir kere :) Bizden iyi kim pazarlık yapabilir ki?! Kalacağımız hostele, bineceğimiz otobüse, yapacağımız alışverişe kadar her yerde bu yeteneğimizi göstermeliyiz.

13. Fazlalıklardan kurtul!

Gereksiz şeyleri çantamıza koymuyoruz. Azla yetinmeyi öğrenmeliyiz. 'Acaba bunu giyer miyim?' dediğin şeyi kesinlikle yanına alma çünkü ikimizde biliyoruz, giymeyeceksin! Havayollarına bagaj için para vermekten kurtulmanın tek yolu bu...

14. Peşin öde!

Yurt dışında kart kullanmak pek mantıklı olmuyor çünkü sevgili bankamız bunun için kullanım başına ekstra para alıyor. Ayrıca peşin para kullandıkça elindeki paranın hesabını daha iyi yapıyorsun arkadaş...

15. Para bozdurmak için de banka kullan!

Kesinlikle havalimanlarında para bozdurmayın çünkü buradaki döviz büroları komisyonla çalışıyor ve bu sizin cebinizden çıkıyor ayrıca şehir içinde bulunan döviz büroları farklı oranlarla paranızı alabiliyor. En temizi banka, bankaya gidiyorsunuz ve kafanız rahat bir şekilde paranızı bozdurabiliyorsunuz.

16. Alternatif yolları dene!

Ulaşım için aklımıza ilk uçak gelir, tabii hızlı ve rahat yolculuk yapmayı kim istemez ki?! Ama farklı ulaşım araçlarını da unutmamak gerek, tren, otobüs, deniz ulaşımı da acelemiz yoksa oldukça ekonomik oluyor ayrıca macerayı sevenler için de otostop kesinlikle iyi bir alternatif oluyor, üstelik beleş :)

17. Eğlence şart!

Lüks bir gece kulübüne gidip, bir şişe votka açtırıp, eğlenemiyoruz elbette. Paramız kısıtlı malum ama eğlenmek de istiyoruz. Bunun için gece çıkmadan önce içkilerimizi marketten alıyoruz, içiyoruz bi güzel. Öncesinde araştırdığımız girişi ücretsiz eğlence kulüplerinden birini seçip istediğimiz kadar eğleniyoruz :)

18. E tabii kültür de şart!

Seyahate çıkmadan önce gidilecek ülkenin müzelerini ve etkinliklerini araştırıp takip etmek gerekiyor, bazı tarihlerde ücretsiz müze girişinden veya etkinliklerden faydalanabiliyorsun. 

Müzeye girdikten sonra da kalabalık bir grup bulunca, bedava rehber eşliğinde müzeyi geziyorsun :)

19. Oo ücretsiz tur, alırım bi dal!

Ücretsiz yürüyüş turları son zamanlarda oldukça popülerleşti ve artık neredeyse büyük şehirlerin çoğunda bulmak çok kolay. Hem sosyalleşmek için hem de rehber eşliğinde şehri keşfetmek için harika bir seçenek!

20. Arada çalışmak lazım ama..

Bu madde daha çok uzun soluklu seyahat yapmak isteyenleri ilgilendiriyor. Seyahat sırasında katılabileceğimiz gönüllü programların yanında para kazanabileceğimiz geçici işlerde çalışmak her zaman faydalı oluyor. Bunlardan bazıları; 

  • Au pair (çocuk bakılıcılığı)

  • Bartender (barmen&barmaid)

  • Hostel worker (hostel personeli)

  • Waitress/waiter (garsonluk)

  • Farm worker (çiftçilik) Avustralya ve Yeni Zelanda'da oldukça popüler.

  • Tour guide (tur rehberi)

21. Hayat müşterek!

Aynı yöne giden ve masraflarını azaltmak isteyen insanların ortak araç kiralamasına 'carpool' deniyor. 

İnternette bizimle aynı rotaya gidecek kişileri bulmak oldukça kolay. Masraflarımızı paylaşabileceğimiz birilerini buldukça bütçemiz o kadar rahat ediyor. 

Carpooling.com

22. Couch surf!

Couchsurfing.com gibi sitelere üye olup hem arkadaş edinip hem de gideceğimiz ülkede ücretsiz kalacak yer bulabiliyoruz!

23. Çadır kur!

Kalacak yer seyahatte en büyük giderlerden biri demiştik. Bunu yok etmek elimizde, 3 kiloluk bi çadır alıyoruz ve artık her yer evimiz!

24. Havalimanı uyumak için çok güvenli!

En sevdiğim madde :) Çadırı taşıyamam, hava da sıcak/soğuk diyorsan, havalimanına gel arkadaş. Hem güvenli hem rahat hem de ulaşım her yere kolay ve tertemiz, ballı kaymak yani :) Üstelik havalimanında konaklayanlar için hazırlanmış bir site bile mevcut; Yes!!!

The Guide to Sleeping in Airports

25. Tabana kuvvet!!

Okyanus aşırı seyahat etmeyeceksen kullanacağın ve oldukça ucuz iki ayağın olduğun inkar edilemez!

Haydi bakalım!

Yolun açık olsun :)

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı