Yurt Dışına Para Gönderirken Yapmanız Gereken İşlemleri Adım Adım Anlatıyoruz!

Yurt dışına para göndermek, pek çok kişi tarafından uzun süren ve zahmetli bir iş olarak biliniyor. Geçmiş yıllarda yaşanan prosedürlerin çokluğu ve teknik aksaklıklar, bu inanışın hâlen devam etmesine yol açıyor. 

Peki yurt dışına para gönderirken yapmanız gerekenler neler?

 Buyurun içeriğimize! 

1. Yabancı para transferlerinde yurt içinden, yurt dışına para gönderme ya da yurt içindeki bir hesaba yurt dışından yapılan işlemler, sadece yurt içinde TL cinsinden yapılan para transferinden farklılık gösteriyor.

Yurt dışına para gönderme sürecinde, gönderimin yapıldığı banka, gönderimin yapılabilmesi için yurt dışındaki anlaşmalı olduğu aracı banka ile iletişime geçiyor.

2. Bu işlemler sırasında aktarım SWIFT sistemi üzerinden gerçekleştiği ve işlem sonuçlanıncaya kadar birçok operasyona ihtiyaç duyulduğu için alıcı ve gönderici bankaya işlem maliyetleri yansıtılıyor.

Bu nedenle yurt dışına para gönderirken ya da yurt dışından hesaba para gelirken işlem maliyetleri müşteriye yansıtılıyor.

3. Yurt dışına para gönderme işlemi, göndericinin ve alıcının bulunduğu ülkelerdeki bankaların SWIFT sistemi üzerinden haberleşmesiyle gerçekleşiyor.

tr.islamiforex.co

SWIFT sistemi üzerinden yapılan yazışmalar nedeniyle oluşan maliyetler alıcı ve gönderici bankalara yansıtıldığından, yurt dışı para gönderme işlemlerinde müşterilere ücretler yansıtılıyor.

4. Yurt dışına para gönderirken genellikle işlem başına ücretlendirme yapılıyor. İşlem ücretleri, alıcı ve gönderici bankanın fiyat politikalarına bağlı olarak değişiyor.

WIFT transferi yapmadan önce, işlem ücretleri hakkında bilgi edinmek önem taşıyor. İşlem maliyetinin yanı sıra, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de alındığından, işlem ücreti artabiliyor. Alıcı bankalar ya da işlem sırasında aracı görevi yapan bankalar, oluşan masrafları müşterilere yansıtıyor.

5. Uluslararası para transferi işlemlerinde, gönderici ve alıcı bilgilerinin dışında SWIFT ve BIC kodları kullanılıyor.

Para transferi gerçekleştirilirken bankaların SWIFT ya da BIC kodları olmadan işlemin gerçekleşmesi mümkün olmuyor. BIC numaraları, bankanın resmi adı ve hizmet verdiği şehre göre belirleniyor.

6. Uluslararası para transferi işlemlerinde SWIFT ve BIC kodlarının doğru girilmesine dikkat etmek oldukça önem taşıyor.

SWIFT işlemleri genellikle birkaç gün içerisinde gerçekleşiyor. Yurt dışı para transferi için bankaya mesai saatleri içerisinde talimat verildikten sonra ortalama 2 gün içerisinde işlem tamamlanıyor.

7. SWIFT işlemleri için talep edilen işlem ücretleri bankadan bankaya göre farklılık gösterir. Para transferi sırasında hem gönderici hem de alıcı banka tarafında bazı masraflar oluştuğundan, işlem ücreti hem göndericiden hem de alıcıdan talep edilir.

Gönderici ve alıcı bankanın fiyat politikalarının farklılaşması sebebiyle, alınan işlem ücreti de değişebiliyor. SWIFT işlemlerinde, işlemin alıcı tarafından ödenmesi talimatı verilebiliyor. Ancak, bu talimatın verildiği durumlarda dahi, göndericiden belli bir işlem ücreti alınabiliyor. İşlem ücreti istenen durumlarda, belirtilen tutar transfer edilecek olan ücret içerisinden kesilerek de gönderilebiliyor.

8. EFT, havale ya da cebe para gönderme gibi işlemlerde olduğu gibi SWIFT transferlerinde de işlemin yapıldığı kanallar ücretlerin değişmesine neden olabiliyor.

Hesaba gelen yabancı para için alınan işlem ücreti de işlem kanalına göre farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte yabancı para transferlerinde o günkü döviz satış kuru kullanılıyor. Yabancı para transferi işlem ücretlerine çoğunlukla BSMV ücreti de ekleniyor.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!