Yurt Dışına Mal veya Hizmet İhraç Edenlerin Aşina Oldukları 10 İhracatçı Terimi

İhracatın birçok kısaltması vardır. Uluslararası terimlerde kullanılan bu sözcükleri yurt dışına mal ve hizmet ihraç eden kişiler yakından bilir. İşte, mal ve hizmet ihraç edenlerin aşina olduğu o kelimeler.

1. Free Carrier (FCA)

Free Carrier (FCA), taşıyıcıya teslim demektir. Bu terim ile teslim yükümlülüğü malların ihraç gümrüğünden geçirilmesi ile başlar. Daha sonra alıcı tarafından belirlenmiş olan yer ve noktaya teslimi ile son bulur. Alıcı tarafından kesin bir teslim yeri belirtilmemişse, satıcı taşıyanın malları teslim alacağı yer civarlarında bir nokta belirleyebilir. Teslim gerçekleşene kadar tüm risk ve masraflar satıcıya aittir.

2. Konşimento

Konşimento ya da taşınma senedi olarak bilinmektedir. Üzerinde alıcı, yükleyici gibi bilgiler yer alır. Gemiye yüklenilen bir malın teslim alındığını gösterir. Gönderenin ve alıcının adları bu belge üzerinde yazılıdır. Bir malın taşınması için zorunlu olan belgelerden biridir. Mallar için makbuz işlevi görür. Konşimento ciro edilebilir. Ciro edilmesiyle konşimentoda belirtilen mal el değiştiriyor.

3. CoC- Uygunluk Belgesi

Dünyada çoğu ülke vatandaşlarının sağlığını ve güvenliğini standart dışı mallardan korumak için katı gereksinimleri olan belgedir. Uygunluk sertifikası (CoC- Certificate of Conformity) satın alınan ve tedarik edilen malların uluslararası standartları karşıladığını göstermek için ihracat ve ithalatçılara verilen belgedir. Alıcı tarafından üretilen ürünün test edildiğinden ve belirlenen kriterler dahilinde hem teknik hem güvenlik gerekliliklerini karşıladığından emin olmak için istenebilir.

4. Bimetalizm

Bimetalizm, bir para birimi değerinin belirli miktarda altın ve belirli miktarda gümüş ile ifade edilebildiği standarttır. İki metal arasındaki oran ise kanun ile sabitlenmiştir. Bimetalizm para arzını arttırmayı, fiyatları dengelemeyi, döviz kurlarını ayarlamayı amaçlar.

5. Ex Works (EXW)- Ticari İşletmede Teslim

Ex Works, satıcının malları fabrika, depo gibi işletmelerinde alıcı emrine hazır tutmakla teslim yükümlülüğünü yerine getirmesi demektir. Alıcı tarafından sağlanan araca yüklenmesinden veya malların ihraç gümrüğünden geçirilmesinden satıcı sorumlu değildir. Alıcı ürünün varış yerine değin, malın gider ve risklerinden sorumludur. Teslim tarihinden itibaren her türlü nakliye, boşaltma ve sigorta masraflarını alıcı karşılar.

6. Navlun

Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan mal için taşıma hizmeti karşılığında ödenen ücret demektir. Navlun bedeli sözleşmeye veya resmî bir tarifeye göre belirlenir. Ücreti teslim şekline göre alıcı veya satıcı karşılar. Bazen bu ücret peşin ödenebilirken, bazen de varış limanında ödenir. Navlun bedeli malın bedeline dahil edilebilir.

7. Bono- Bond

Bono, alacaklı adına düzenlenen emre muharrer senettir. Üzerindeki yazılı paranın, kayıtsız şartsız ödeneceğine dair taahhüdü içeren kambiyo senedidir. Vadesi bir yıldan uzundur. Şirketler ya da devlet tarafından alınabilmektedir.

8. Dökme eşya- Bulk items

Dökme eşya, maden cevheri, mineral, hububat, hayvan yemi, küspe, çimento, ponza, suni gübre, kömür gibi ambalajlanmamış ve genellikle yüklemesi, boşaltılması vasıta gerektiren maddeleri ifade eder. Dökme eşyanın kendine özgü hususiyetleri vardır.

9. Factoring

İhracatçıların ihracattan alacakları sözleşme kapsamında satın alınır. Daha sonra ihracatçının riski düşürülür. İşletme teslim ettiği bir malın ödemesini 4 ay beklemektedir. Böylece ihracat yapan kişilerin nakit akışı dengelemelerine yardımcı olur.

10. Global teminat- General Security

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Gümrük Müsteşarlığı arasındaki protokol uyarınca C2 belgesi kapsamında alınan teminattır. Karayolu taşımacılığında eşyaların gümrük vergi ve resimleri toplamı için her yıl yeniden belirlenen tutarlarda alınır.

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu