Yurt Dışına Çıkmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Anahtar Kalıp

Diyelim ki yurt dışına dil öğrenimine gideceksiniz ve şu anda konuştuğunuz İngilizce seviyesi, gittiğiniz ülkede derdinizi anlatmaya yetecek seviyede değil. Peki ne yapmalısınız? İlk olarak kesinlikle kormayın veya çekinmeyin. Orada kaldığınız müddette yavaş yavaş İngilizceyi söktüğünüzü fark edeceksiniz. 

Fakat ilk gittiğinizde işinizi ve hayatınızı zora sokmamak adına belli soru ve konuşma kalıplarını öğrenmenizde yine de fayda var. 

Gittiğiniz ülkenin anadili İngilizce olmasa bile özellikle Avrupa’da pek çok ülkenin nüfusu ikinci dil olarak İngilizce bilmektedir. İşte yabancı bir ülkeye gittiğinizde İngilizceyi tamamen öğrenene kadar hayatınızı kolaylaştıracak bazı kalıplar.

1 – Do you speak English?

Eğer anadili İngilizce olmayan bir ülkeye gidiyorsanız konuşmaya bu soruyu sorarak başlamanız size olağanüstü zaman kazandıracaktır. Hem boşu boşuna bir sürü cümle kurduktan sonra karşınızdakinin sizi aslında anlamadığını fark etmenin hayal kırıklığından kurtulacak hem de karşınızdaki kişiye de sizin ana dilinizin İngilizce olmadığını belli etmiş olacaksınız.

2 – Hello, Goodbye

Bu karşılama ve vedalaşma sözcüklerinin pek çok değişik versiyonu olsa da (good morning, goodnight, hi, take care v.b..) bu en temel hallerini kullanarak günün her saatinde merhaba ve hoşçakalın diyebilirsiniz.

3 – Please, Thank You, I’m Sorry

Bu üç temel kalıp ile herkese karşı daha kibar, ılımlı ve saygılı yaklaşabilirsiniz. Saygılı olmak hangi ülkede olursanız olun işinize çok yarayacaktır.

4 – Excuse Me

Her ne kadar I’m Sorry ve Please de aynı bağlamda iş görür gibi gözükse de bu kalıp ile hitap etmek istediğiniz kişinin dikkatini çekebilir ve sizin ona bir şey sormak veya söylemek istediğinizi belli edebilirsiniz.

5 – 1’den 10’a rakamlar (Fazlası da zarar vermeyecektir.)

Gittiğiniz yerde rakamları kullanmadan hesap, ücret ödemek veya birine adres tarif etmek istediğinizi bir düşünün... Evet, bizce de zor olacaktır. En az 1’den 10’a kadar olan rakamların nasıl söylendiğini öğrenmeniz aklınıza gelen hemen her alanda işinize çok yarayacaktır.

6 – How much is this?

Hangi ülkeye ve ne amaçla giderseniz gidin bir noktada mutlaka alışveriş yapmanız gerekecektir. İşte bu kalıp, yabancı bir ülkede alışveriş yaparken fiyatları önden öğrenmenizi sağlayacak ve bütçenize en uygun olan seçenekleri tercih edebilmenize yarayacaktır.

7 – My name is ... / I’m from ... :

Bu ikili aslında İngilizceyle ilk tanıştığınızda öğrendiğiniz kelimelerdir. Fakat aslında ne kadar hayati önem taşıdıklarını yabancı bir ülkeye gidene kadar fark etmezsiniz. Gittiğiniz ülkede biriyle sohbet etmeye çalışırken adınızı ve nereden geldiğinizi söylemek her alanda daha üretken diyaloglar kurmanızı sağlayacaktır.

8 – Where is the restroom?

Tartışmasız en hayati soru kalıplarından biri! Aslında genel olarak “Where is ... ?” kalıbını kullanmak gittiğiniz ülkede aradığınız herhangi bir şeyi (lokasyon, market içinde bir reyon v.b.) bulmanızı sağlayacak ve işinizi sandığınızdan daha çok kolaylaştıracaktır. Buna ek olarak right, left, east, west gibi yön göstermede kullanılan sözcükleri de öğrenmenizi tavsiye ederiz. Sonuçta karşınızdaki kişinin sizi yönlendirdiği yeri de anlamanız gerekir değil mi?

9 – Water

İlk başta basit bir sözcük gibi görünse de bulunduğunuz ve dilini hiç bilmediğiniz bir ülkede yalnızca water (su) demeniz, sizi hayatta tutacak en önemli unsurlardan birine ulaşabilmeniz manasına geliyor. Bununla birlikte, çeşme suyu içilemeyen bir ülkeye gidiyorsanız bu kalıbı “bottled water” (şişe su) olarak belirtmenizde fayda var.

10 – I would like to ...

Özellikle bir restoran veya kafede işinize yarayabilecek bu kalıp önünüzdeki listeden veya bulunduğunuz yerden ne almak istediğinizi karşınızdakine anlatmanızı sağlayacak.

11 – I don’t understand

Eğer gittiğiniz ülkede karşınızdakinin ne dediğini anlamıyorsanız bu kalıbı kullanmaktan utanmayın, çekinmeyin. Bu sayede hem kendinizi ve karşınızdakini vakit kaybından kurtarabilir hem de karşınızdakinin sizi anlatmak istediği şeyi başka yollardan veya birinin yardımı vasıtasıyla iletmesini sağlayabilirsiniz. Kısacası anlamadığınızı belirtmek, karşınızdakinin bir şeyi size anlatmak için farklı bir yol bulmasını sağlayacaktır.

Yukarıdaki genel kalıplar size günlük hayatta çok yardımcı olacak olsa da acil veya müdahale gerektiren bir durumda bulunduğunuzu belirten önemli kalıpları da bilmeniz gerekir.

- Help!

- Emergency!

- Please call a doctor

- Please call the police

- I’m at ... ( bu sizin acil durum hattındaki kişiye nerede bulunduğunuzu belirteceğinden dolayı son derece önemlidir.)

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
28.06.2016

heheh param yok

Pasif Kullanıcı
28.06.2016

Neyse ki hepsini biliyorum..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ