Yüreğimizi Yakan Depremlerden Sonra Tekrar Gündeme Geldi: Deprem Sigortası DASK Hakkında Her Şey Burada

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ili etkileyen doğal afet felaketinden sonra zorunlu deprem sigortası yaptırmanın önemi bir kez daha kanıtlanmış oldu. Peki hakkında bu kadar çok şeyin yazılıp çizildiği DASK nedir, ne işe yarar ve neden hepimiz deprem sigortası yaptırmalıyız?

Bütün cevapları bu içerikte derledik!

👇👇👇

DASK deprem teminat sistemini düzenleyen bir kurumdur.

DASK, ülkemizde 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos depreminden sonra gündeme gelen ve 2000 yılı itibariyle faaliyet göstermeye başlayan bir kurumdur. Başlıca görevi sigorta şirketleri ile işbirliği yaparak deprem teminat sistemini düzenleme olan DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu olarak da bilinir. Bu kurumun en popüler ürünü ise zorunlu deprem sigortasıdır.

DASK deprem sigortası bütün mülk sahiplerine mecburidir.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle ülkemizde DASK tarafından sunulan deprem sigortası, bütün mülk sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortası yaptırmamak çeşitli cezai yaptırımlara tabiidir.

Zorunlu deprem sigortasının temel amacı depremdeki maddi zararların karşılanmasıdır.

Diğer konut sigortalarıyla tamamlayıcı özellik gösteren DASK deprem sigortası, depremden kaynaklanan maddi hasarların karşılanmasını sağlar. Böylece afet sonrasında bireyin günlük hayata daha çabuk dönmesini ve toplumun daha kısa sürede iyileşmesini amaçlar. Ayrıca deprem nedeniyle oluşan zararların birey üzerinde ekstra ekonomik yükümlülük yaratmamasına yardımcı olur.

DASK poliçesi ile deprem ve deprem kaynaklı problemlerin tümü ele alınır.

DASK poliçesi sadece depremden değil, deprem kaynaklı yangın, sel, yer kayması gibi problemlerden doğan hasarları da karşılar. Dolayısıyla genel anlamda maddi kayıpların minimumda tutulmasına yardımcı olur. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigorta türünde primler DASK tarafından ilan edilir ve bölgesel olarak hesaplanır.

Deprem gerçeğiyle yaşadığımız bir coğrafyada DASK ile pek çok fayda sağlanabilir.

Kısmi olarak hasar gören veya tamamen yaşanamaz hale gelen yapılardaki maddi hasarları karşılayan DASK poliçesi, ek olarak şu faydaları sağlar:

  • Yapıları depreme karşı güvence altına alır.

  • Deprem hasarlarını sermaye piyasalarına dağıtır.

  • Yurt içi riskleri paylaşır ve birey üzerindeki yükümlülükleri hafifletir.

  • Sağlıklı yapı üretimi konusunda bilinç kazandırır.

  • Bütçe korumasına yardımcı olur.

  • Sosyal dayanışma bilincini geliştirir.

Ne yazık ki her konut DASK kapsamına girmez.

Bir yapının poliçe kapsamında değerlendirilebilmesi için bazı şartlar vardır. Yapının yıkılması veya deprem kaynaklı yangın, yer kayması gibi afetler nedeniyle hasar alması önemli bir kriterdir. Genel olarak yapının temelinde, duvarlarında, merdivenlerinde ve diğer alanlarında yaşanan maddi hasarları karşılar. Ayrıca diğer yapılarla olan çevresel ilişkileri de değerlendirir.

Kişisel mal varlıkları ve ziynet eşyaları DASK kapsamında değerlendirilmez.

Bununla birlikte DASK poliçesi, depremde yaşanan eşya ve değerli varlık kayıplarını karşılamaz. Sadece yapıya ve yapının çevresine verdiği zararlarla ilgilenir. Mülkteki mal varlıklarını, eşyaları ve diğer değerleri korumak için konut sigortasının yaptırılması gerekir. Konut sigortası; mülkteki kira gelirlerinden gelen kayıpları, manevi tazminat taleplerini ve enkaz kaldırma masraflarını da karşılar.

DASK'ın diğer koruyucu sigortalarla birlikte yaptırılması en doğrusudur.

Genel olarak depremden korunmak için en büyük önlem sağlıklı konut olmakla birlikte, mevcut yapıya dair zorunlu deprem sigortasının yaptırılması da oldukça önemlidir. Ayrıca konut sigortası gibi diğer koruyucu sigortalarla birlikte güncellenen DASK poliçesi, depremden kaynaklanan maddi ve manevi kayıpların önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle bu tür sigortaların düzenli olarak yenilenmesi önerilir. Bunun içinse banka teklifleri ve anlaşmalı kurum sözleşmeleri incelenebilir.

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
01.03.2023

Şimdiki değeri bir buçuk iki milyon olan ve depremde ağır hasar alıp yıkılacak olan evimize 280 bin, aynı muhitte ve benzer özellikte başka eve 450 bin sigorta geri ödemesi çıkaran DASK????

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ