Yunanistan Yardım Başvurusu Yaptı

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) yardım alabilmek için başvuruda bulunduğunu söyledi. Başbakan, konuşmasında Yunan halkını savundu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Parlamentosu'nda Yunanistan krizinin ele alındığı oturumdaki konuşmasında Euro Grubu ortaklarının uygulanmasını talep ettiği reform programını bir kez daha eleştirdi. 

Çipras, “Yunan halkının taleplere uygun davranmak için büyük çaba sarf ettiği hususunda sizi temin ederim, ancak biz de gücümüzün sınırına dayandık” dedi.

Hiçbir yerde Yunanistan'daki kadar uzun ve ağır bir tasarruf programı uygulanmadığını savunan Çipras, “Ülkemin son beş yıl içinde tasarruf politikaları açısından bir deney laboratuvarı olarak kullanıldığını söylersem sanırım abartmış olmam” diye konuştu.

Başbakan, Yunanistan'ın Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) yardım alabilmek için resmi olarak başvuruda bulunduğunu da duyurdu. “ESM'ye bugün bir dilekçe verdik” diye konuşan Başbakan, yeni yardım programının amacının yükün halk arasında daha adil bir şekilde dağıtılması olduğunu belirtti. Çipras, “Çalışanlar ve emekliler daha fazla yükü kaldıramaz” dedi. Şu ana kadar uygulanan programların bankaların kurtarılmasına hizmet ettiğini belirten Çipras, “Yardımlar halka ulaşmadı” diye konuştu.

Yeni Maliye Bakanı'ndan ESM'e mektup

Yeni Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması için ESM'ye mektup yazdı. Mektupta istenilen acil kredinin Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sisteminin istikrarını garantiye almak için istendiği yazıldı.

ESM üst yöneticisi Klaus Regling'e gönderilen mektupta orta ve uzun vadeli programla tutarlı olarak Yunanistan'ın kapsamlı bir reform yapmaya kararlı olduğu, finansal istikrar, mali sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme alanlarında bir dizi önlemler uygulanacağı belirtildi.

Tsakalotos’un mektubunda şu ifadeler yer aldı:

'Bu program kapsamında vergi ve emeklilik reformlarıyla önlemler dahil olmak üzere gelecek hafta başında bir dizi tedbirler almayı öneriyoruz. Yunan hükümeti en geç perşembe günü kapsamlı ve spesifik reform ajandasını sunacak. Biz ayrıca bu program kapsamına ekonominin daha da güçlendirilmesi ve modernize edilmesi için ek eylem planlarını da bu programa dahil edeceğiz.

Yunanistan bütün kreditörlere karşı tüm mali yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeye kararlıdır. Borçlarımızı temizlemek bankacılık sisteminin sıkıntılarını çözmek, likidite sorununu aşmak ve yaklaşan yükümlülüklerimizi yerine getirmek için biz Euro Bölgesi devletlerinden kredi talebimizin aciliyetini taktirlerine sunuyoruz. Biz Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması kararlılığımızı yineliyor, bir üye devleti olarak Euro Bölgesi'nin kurallar ve düzenlemelerine saygı duyuyoruz. Biz, acil kredi isteğimizin olumlu olarak kısa sürede karşılanmasını dört gözle bekliyoruz.'

Son tarih pazar

Yunanistan'ın son uyguladığı yardım programının süresi 30 Haziran'da dolmuştu. Pazar günü yapılacak Euro Grubu liderler zirvesinde yardım programı konusunda uzlaşma sağlanabilmesi için, Yunanistan'ın Euro Bölgesi ülkelerine en geç cuma sabahına kadar reform önerilerini sunması gerekiyor.

Başbakan Çipras inandırıcı reformlar ve kalıcı bir çözüm için yeni somut reform önerilerinin perşembe günü iletileceğini açıkladı. Çipras, iki-üç gün içerisinde alacaklılar ile Yunanistan arasında uzlaşma sağlanması konusunda iyimser olduğunu belirtti.

'Yunanistan Euro Bölgesi'ne güven vermeli'

Slovenya Başbakanı Miroslav Cerar ile Elysee Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin Yunanistan'ın durumuyla ilgili sorularını yanıtlayan Hollande,

''Yunanistan, tekrar Euro Bölgesi üyelerinin güvenini kazanabilmek için kesin ve özlü bir ekonomik plan sunmalı. Fransa, bu konuda Yunanistan'a gerekli yardımı yapmaya hazırdır. Euro Bölgesi tavrını belirleyebilmesi için Yunanistan'ın, mutlaka özlü ve kesin ekonomik plan sunmalıdır'' ifadesini kullandı.

Hollande, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasından yana olduklarını yineleyerek, bu konudaki en önemli sorumluluğun Yunanlılarda olduğu uyarısında bulundu.

DW ve AA

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!