Yunanistan İtirazını Geri Çekti: NATO'nun Türkiye'ye Hava Desteği İçin Engel Kalmadı

İdlib saldırısının ardından Türkiye'nin isteği üzerine toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NATO), Türkiye'nin ihtiyati tedbir çerçevesinde hava savunma sisteminin güçlendirilmesi yönünde karar aldı. Yunanistan, bu karara Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı göçmen anlaşmasına sadık kalması koşulunun eklenmesini talep etti. Tüm müttefiklerin karşı çıkması üzerine Yunanistan bu talebini geri çekti. Böylece Türkiye'ye hava desteği verilmesinin önündeki engel kalkmış oldu.

Gelişmenin ayrıntılarını NTV Brüksel Temsilcisi aktardı. 🎥

Esad rejiminin saldırısı sonucu 36 askerimizin şehit edilmesinin ardından Türkiye'ye yapılması planlanan NATO desteğiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

NTV'nin haberine göre İdlib saldırısının ardından Türkiye'nin isteği üzerine toplanan NATO, Türkiye'nin ihtiyati tedbir çerçevesinde hava savunma sisteminin güçlendirilmesi yönünde karar aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Türkiye'ye desteğini artırma kararı aldığını açıklarken NATO üyeleri de Türkiye'ye yönelik destek deklarasyonu yayınlama kararı aldı. 

Ancak Atina, yayınlanacak olan açıklamaya Türkiye'nin AB ile imzalamış olduğu 18 Mart göçmen anlaşmasına atıfta bulunulmasını ve Ankara'nın bu taahhüdünü yerine getirmesini şarta bağlanmasını talep etti. 

Atina'nın talebi karşılık bulmadı. NATO'ya üye tüm ülkeler Yunanistan'ın bu talebinin yersiz olduğu gerekçesiyle kabul etmediler. Bunun üzerine Yunanistan itirazını geri çekti.

AB ile imzalanan göçmen anlaşması neydi?

‘18 Mart mutabakatı’ olarak adlandırılan göçmen anlaşmasında, Türkiye’den Yunan adalarına geçen düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iadesi, Yunan adalarından Türkiye’ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye’den bir diğer Suriyelinin AB’ye yerleştirilmesi, Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı göçe yönelik her türlü önlemin alınması, kriterlerin karşılanması halinde Türk vatandaşlarına vize serbestîsi, Türkiye’ye Sığınmacı Mali İmkânı kapsamında ilk etapta 3 milyar euro tahsis edilmesi, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi ve Ankara ile müzakere sürecinin canlandırılması konusunda uzlaşıya varıldığı belirtilmişti.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR

diğer ülkelerin gizli gücü nükleer bombaları atom bombaları falan olur bizimki suriyeliler aq

29.02.2020

Kimi ekonomi ile yaptırım yapar kimi askeri ile; biz de mültecilerimiz ile yapıyoruz. Duruma gülsem mi üzülsem mi bilemedim. Umarım şu NATO bir işe yarar ilk defa. Daha fazla şehit haberi duymak istemiyorum

NATO'nun kurucu ülkelerinden sonraki ilk üyesi olan Türkiye, eksenini hiçbir zaman Rusya'ya çevirmemeli ama ABD maşası olmaktan da uzak durmalı. ABD emperyalizmi ile Rus emperyalizmi arasındaki tek fark şu: ABD bir şeyi göstere göstere yapar, Ruslar saman altından su yürütür. Ruslarla zıtlaşmayacaksın da yakınlaşmayacaksın da.

29.02.2020

Kral sen ne anlatıyosun ya

TÜM YORUMLARI OKU (12)