Yunanistan Krizinde Anlaşma Yok

Yunanistan'ın Belçika'da borç verenlerle görüşmesinden yine sonuç çıkmadı. Taraflar Cumartesi günü yeniden bir araya gelecek.

Son bir haftada üçüncü kez görüşen Euro Grup Maliye Bakanları toplantısından Yunanistan’ın borç krizine dair yine bir sonuç çıkmadı. Cumartesi günü taraflar yeniden masaya oturacak.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri görüştü. Yan salonda ise, Haziran sonuna kadar IMF ve Avrupa Merkez Bankası’na 6,7 milyar Euro borç ödemezse Euro Bölgesi’nden çıkarılması gündemde olan Yunanistan’ın borç krizi konuşuldu.

Son reform paketi önerilerini sunan Yunanistan'a, bu önerilerin çok geç geldiğini söyleyen AB yetkilileri, bunların Cumartesi günü değerlendirileceğini bildirdiler.

Yunanistan'ın alacaklılarına önerdiği ve reddedilen 8 milyar euroluk son tasarruf paketinde şu öneriler yer alıyordu:

  • KDV kapsamının genişletilmesi,

  • Emeklilik primlerinin artırılması,

  • Yüksek cirolu şirketlerden daha fazla vergi alınması,

  • Emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi.

AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ise paketin kapsamının genişletilmesini istiyordu.

IMF memur maaşlarının azaltmasını da istiyor.

‘Kapı hâlen açık’

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “Yunanistan’ın hâlen yeni tekliflerle gelme veya masadaki teklifi kabul etme fırsatı var” dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise, kredi veren kurumların vergi ve emekli maaşında beklediği reformun, borçları ödemede yeterli olmayacağı görüşünde. Varoufakis, “Kurumlar hem borç verenlerin hem de bizim hazırladığımız raporlara bakacak. Çözüm arayışına devam edeceğiz” dedi.

Beş aylık yoğun müzakerelerin sonunda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a Perşembe günü son bir reform teklifi sunmuş, kabul edilmezse doğrudan Euro Grubu’na reformun gönderileceğini söylemişti.

Merkel: Almanya şantajı kabul etmeyecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, piyasaların açılacağı Pazartesiye kadar mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Merkel, “Almanya, Yunanistan’ın şantajını kabul edemez” dedi.

Merkel’in yorumu, Yunanistan’ın yeni sol parti hükümeti lideri Alex Tsipras’ın önceki açıklamalarına yönelik. Tsipras, “AB’nin dayanışma veya kemer sıkma arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu” ve Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde bölge için bunun “sonun başlangıcı” olacağını söylemişti.

Kritik gün Salı

Yunanistan'ın 30 Haziran Salı gününe kadar IMF'ye 1,6 milyar euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Atina yönetimi, yardım paketinin 7,2 milyar euroluk son dilimini almadan bu parayı ödeyemeyeceğini belirtiyor.

IMF ve Euro Bölgesi yetkilileri ise yardım paketinin Atina'ya gönderilmesi için önce 'ikna edici' bir reform paketi görmek istediklerini vurguluyor.

Atina'nın reddedilen son kemer sıkma paketinde verdiği tavizler Syriza hükümeti içinde de rahatsızlık yaratmış durumda.

Yunanistan'da koalisyonun büyük ortağı olan Tsipras'ın partisi Syriza'nın bazı milletvekilleri, kemer sıkma paketinin parti politikalarına aykırı olduğunu söylüyor.

'Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar'

Twitter hesabından bir açıklama yapan Aleksis Çipras, kreditörlere sundukları önerilerin reddedildiğini böyle duyurmuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kreditörlerin reform planlarının reddetmekte hiçbir zaman bu kadar ısrarcı olmadığını söyleyen Çipras, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” diye yazmıştı.

Kaynak: Al JazeeraBBC Türkçe ve Diken

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti