Son reform paketi önerilerini sunan Yunanistan'a, bu önerilerin çok geç geldiğini söyleyen AB yetkilileri, bunların Cumartesi günü değerlendirileceğini bildirdiler.
Yunanistan'ın alacaklılarına önerdiği ve reddedilen 8 milyar euroluk son tasarruf paketinde şu öneriler yer alıyordu:
KDV kapsamının genişletilmesi,
Emeklilik primlerinin artırılması,
Yüksek cirolu şirketlerden daha fazla vergi alınması,
Emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi.
AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ise paketin kapsamının genişletilmesini istiyordu.
IMF memur maaşlarının azaltmasını da istiyor.
‘Kapı hâlen açık’
Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “Yunanistan’ın hâlen yeni tekliflerle gelme veya masadaki teklifi kabul etme fırsatı var” dedi.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise, kredi veren kurumların vergi ve emekli maaşında beklediği reformun, borçları ödemede yeterli olmayacağı görüşünde. Varoufakis, “Kurumlar hem borç verenlerin hem de bizim hazırladığımız raporlara bakacak. Çözüm arayışına devam edeceğiz” dedi.
Beş aylık yoğun müzakerelerin sonunda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a Perşembe günü son bir reform teklifi sunmuş, kabul edilmezse doğrudan Euro Grubu’na reformun gönderileceğini söylemişti.
Merkel: Almanya şantajı kabul etmeyecek
Almanya Başbakanı Angela Merkel, piyasaların açılacağı Pazartesiye kadar mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Merkel, “Almanya, Yunanistan’ın şantajını kabul edemez” dedi.
Merkel’in yorumu, Yunanistan’ın yeni sol parti hükümeti lideri Alex Tsipras’ın önceki açıklamalarına yönelik. Tsipras, “AB’nin dayanışma veya kemer sıkma arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu” ve Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde bölge için bunun “sonun başlangıcı” olacağını söylemişti.