Meriç Nehri Gezi Rehberi: Yunanistan ile Sınırımızı Oluşturan Türkiye'nin 10. Büyük Nehri

Türkiye'nin en büyük 10. nehri olan ve Yunanistan ile sınırının belli bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri, tarihten beri son derece önemli bir coğrafi oluşum. Balkanlar'da doğan bu nehir, Edirne üzerinden Ege Denizine dökülüyor. 480 kilometre uzunluğundaki Meriç Nehri, çeşitli kollara ayrılıyor. Kolların her biri de farklı yerlerde denize dökülüyor. 

Türkiye için en önemli nehirler arasında yer alan Meriç Nehri hakkında merak edilenlere bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İşte Meriç Nehri hakkında her şey:

Meriç Nehri Hakkında Bilgi

Meriç Nehri, Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan bir nehir. Bu nehir, Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriyor ve Edirne üzerinde Ege Denizine dökülüyor.

Meriç, Balkanlar'ın en büyük nehirlerinden biri. Rila Dağı'nın kuzey eteklerinin yakınlarından doğuyor ve Filibe ovasını, Türkiye’de Edirne şehrini, Batı Trakya'yı suluyor. Buradan da denize dökülüyor. 

480 kilometre uzunluğundaki bu nehir, Türkiye'deki en büyük 10. nehir olarak biliniyor. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır. Nehir, Türkiye sınırları içinde ilk olarak Edirne kuzeyinde Arda Nehri ile karışıyor. Daha sonra Edirne güneyinde Tunca Nehri, Meriç ile birleşiyor.

Uzun bir süre Türk Yunan sınırını çizen nehir, İpsala'laya otuz km kala Adasarhanlı köyünde Ergene Nehri ile karışıyor. İpsala güneyinde başlıca iki kola ayrılan nehrin ilk kolu Türkiye sınırını terk ederek Yunanistan’a geçiyor ve Saros Körfezine dökülüyor.Nehrin diğer kolu da bataklıklar oluşturarak Gala gölü gibi göllenmeler yapıyor. Türkiye topraklarından Enez yakınlarında Saros Körfezine dökülüyor.

Burası, 1371 yılında Çirmen Savaşı’nın da geçtiği yerdir. Savaş, Osmanlı ile Sırplar arasında yapılmış ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır.

Meriç Nehrinin Özellikleri

Meriç Nehrinin hem Balkanlar hem de Türkiye için pek çok önemi ve özelliği bulunuyor:

  • Balkanlar'da doğan en önemli nehirlerden biridir.

  • Türkiye'de bulunan 10. büyük akarsudur.

  • Hırçınlığı ile bilinen bir nehirdir.

  • Debisi kimi zaman oldukça yükselir ve çevresine zarar verebilir.

  • Meriç Nehrinin üzerinde gün batımını izlemek çok keyifli.

  • Kış aylarında oldukça yoğun akan nehir, yaz aylarında daha sakin bir seyir izlemektedir.

Meriç Nehri Efsanesi

ipsala.gov.tr

O gün dağlar, taşlar, ağaçlar ve dağ, orman, su perileri, bütün yaratıklar, Meriç Nehrinin iki yakasında sıra sıra saygıyla durmuşlar, Meriç Nehri'nin sularına karışıp aşağılara doğru akıp giden bir kesik başı, mitolojik şair Orpheus'un kesik başını göz yaşlarıyla seyretmişler. 

Orpheus'un kesik başı gene kendisi gibi parçalanıp sulara atılmış ve ilk defa ustasız çalan Lir'inin eşliğinde son türküsünü söylüyormuş;  

'Saadet yapraklar üzerinde ki bir çiğ tanesi gibidir. Kendisinden emin, pırıl pırıl dururken birden titreyiverir. O zaman da aşkın gözyaşları olarak yere düşer.' 

Kader biraz da davranışımızın sonucudur; o yüzden insanoğlu kendi kaderine tesir edebilir. Ama saadetimiz mutlaka başkalarının elindedir. Orpheus ile Eurydike Efsanesi, insanlığın bu yönünün bir hikayesidir. 

Orpheus, Yunan Mitolojisinin pek ünlü bir şairdir. Babası Trakya Kralı Oiagros, annesi İbe Dokuz Sanat perilerinden (müz'lerden) şiirin, destanların temsilcisi Kalliope imiş. Ölümlüler içinde onun üstüne lir çalabilecek kimse çıkmamış. Hatta Orpheus'a lir'i Apollon hediye etmiş. 

Kitaplar Orpheus'un Edirne civarında, Meriç boylarında yaşamış olduğunu yazar. 

Orpheus, lir'ini eline alıp da, çalmaya başladımı, dağlar, taşlar, ağaçlar yer yerinden kalkar, onun çevresinde toplanır, bütün canlılar; kurdu, kuzusu, ehlisi, vahşisi; inlerinden çıkıp gelirler, içleri en güzel duygularla dolu halde, onu dinlerlermiş. 

Orpheus, gece yarısı kalkar, civarın en yüksek yerine çıkar, başlarmış lir'ini çalmaya, o zaman, ustası Alpollon, çırağının o büyülü çalışına tutulur, onu bir an önce görmeye, yakından dinlemeye koşarmış; Apollon, güneşi temsil eden Tanrı olduğu için, güneş olup kocaman ve uykulu gözlerle kıpkırmızı doğarmış. Derler ki, Bahar geldi mi güneşin, bir süre, her gün biraz daha geç doğması o yüzdenmiş. 

Orpheus bir yerde durmaz, çaldıklarına kendisine de kapılır, dağlarda, bayırlarda, ormanlarda gezermiş. 

Bir gün ormana girmiş. Serin bir kaynaktan su içmiş, yüzünü gözünü yıkamış, serinlemiş. Sonra dibinden o suyun çıktığı kayanın üstüne oturmuş, almış gene lir'ini eline, başlamış çalmaya... 

Az önce suyundan içtiği kaynağın su perilerinden Eurydike de çimenlere yüzü koyun uzanıp, dirsekleri yerde, çenesini ellerine dayamış Orpheus'u dinliyormuş. Orpheus coşkunluğuyla kendisinden başka hiçbir şeyin farkında olmayarak durmadan çalışıyormuş. Çok sonra çevresinde toplanıp dinleyenlerin arasında Eurydike'yi görmüş. Birden duraklamış, bu duygunun ılık bir su olup içinde tatlı tatlı aktığını hissetmiş. Eurydike iki gözü Orpheus'ta öylece duruyormuş. O zaman orada toplanan dağlar, taşlar, bütün canlılar Orpheus'un duraklamasının sebebini anlamışlar; aşka olan sonsuz saygılarıyla birer birer oradan uzaklaşmışlar. Eurydike ile Orpheus gözleri birbirlerinde hala öyle duruyorlarmış. 

İşte o andan itibaren Orpheus yalnız Eurydike için çalmaya başlamış. Çalışı ne kadar sürmüş bilemiyoruz. Fakat Orpheus ilk defa o gün dağlara çıkıp Apollo'nu selamlamayı unutmuş ve Orpheus'un lir'inin sesiyle doğmaya alışmış olan güneş ilk defa o gün gecikmiş. Eskiden tüyleri kar gibi beyaz ve lekesiz olan, sırf gevezeliği yüzünden Apollon tarafından cezalandırılıp karartılarak bugünkü haline döndürülen karben, o sabah çatlak sesiyle: 'Orpheus Tanrılar ihmal edilmekten hoşlanmazlar ve asla ortak kabul etmezler, dikkatli ol!' diye ötmüş.  

Ama Orpheus mesut ve memnun, Eurydike'sinden başka hiçbir şeyin farkında değilmiş. O zaman başı Eurdike'nin dizlerinde gözleri gözlerin de Orpheus'un şöyle konuştuğunu duymuşlar:

'Eurydike'm; dünyayı kucaklamak için açık duran kollarımı kavuşturmaya korkmuyorum artık. Çünkü onların arasında sen varsın. Ne için, kimin için söylediğini bilmediğim şiirlerimi, türkülerimi yalnız senin için söylemenin güzel ve büyük heyecanı içindeyim sensiz bir saniye duramam artık ben'. 

Eurydike ile Orpheus'un tanışmaları ve evlenmeye karar vermeleri bir olmuş. Heyhat hangi saadet devamlıdır ki; sen Apollon: Parnas dağında ki koca pyton yılanını oklarınla vurup öldürdüğün halde, çırağına, ancak sana layık şarkıları terennüm eden Orpheus'a bu mutluluğu çok gördün. Trakya'nın kendisi çok ufak fakat zehiri o nispette korkunç engerek yılanını görüp Eurydike'nin ayağını sokmasına mani olamadım. 

Gerçekten de öyle olmuş. O heyecan içinde kalkıp gidecekleri sırada otların arasından bir engerek yılanı çıkıp bütün zehirlerini Eurydike'nin ayağına akıtmış.Bazı efsaneler Eurydike'nin o sevinç içinde koşarken yılana bastığını o yüzden yılanın kendisini soktuğunu naklederler ama sonu hep bir: Eurydike oracıkta ölmüş.  

Orpheus, bulmasıyla kaybetmesi bir olan saadeti Eurydike için bir kere daha çalmaya, söylemeye başlamış. Gezmediği, dolaşmadığı yer kalmamış. O kadar acıklı söylüyormuş ki, en sonunda öbür dünyanın tanrısı Hadesle karısı merhametsiz Tanrıça Persephone bile ona acımışlar ve yer altı dünyasına girerek Eurydike'yi görebilmesi için Orpheus'a izin vermişler. Orpheus'un lir'inin büyülü namelerinden merhamete gelen Persepone daha da yumuşayarak Orpheus'un Eurydike'yi yeryüzüne götürmesine müsaade etmiş. Yalnız öbür dünyanın kanunları gereğince yeryüzüne çıkıncaya kadar arkasını dönüp Eurydike'ye bakmamasını tembih etmişler. Orpheus önde Eurydike arkada, yer altı dünyasından yeryüzü dünyasına çıkmaya başlamışlar. Ama aşkın kanunları bütün öbür kanunlardan baskın çıkmış; Orpheus dayanamamış, yeryüzüne çıkmaya kalmadan dönmüş, Eurydike'sine bakmış, Bakmasıylada Eurydike'yi ebediyen kaybetmesi bir olmuş; Persepone, tembih edileni yapmadığı için Eurydike'yi yer altı dünyasına geri almış. 

Ondan sonrada Orpheus üzüntüler için de döndüğü yeryüzü dünyasından elini eteğini çekmiş. Yine çalıyormuş, yine söylüyormuş, yine hep dolaşıyormuş, ama her şeyine de bir üzün varmış.Aynı zamanda çok güzel olan Orpheus'a tutkun Trakyalı kadınlar: 'Eurydike ölmüşse biz varız. Orpheus'un gözleri artık bizleri hiç görmez oldu...' diyorlarmış. 

En sonunda o hale gelmişler ki o kadınlar, bir gün gene hüzünlü müsikisini dinledikleri bir sırada vurdum duymazlığa kızıp Orpheus'a saldırmışlar ve onu parça parça etmişler, koparılmış başını ve lir'ini Meriç nehrine atmışlar. Orpheus'un kesik başı ile lir'i son türkülerini söyleye söyleye Meriç nehriyle birlikte akıp Enez de Ege denizine dökülmüş.Sonra dalgalar onları alıp Midilli adasına götürmüş. 

Orpheus'un ölümüne su perileri, dağ perileri, orman perileri hatta Trakyalı kadınlar o kadar ağlamışlar ki göz yaşları toplanıp seller, dereler halinde Meriç nehrine akmış ve Meriç ilk defa o gün taşmış.

Meriç Köprüsü

Edirne’nin sembollerinden biri olan Meriç Köprüsü, Osmanlı Dönemi’ne ait en güzel köprü örnekleri arasındadır. Burası Osmanlı medeniyetinin ihtişamını yansıtır.

1833 yılında Sultan II. Mahmut zamanında temelleri atılan köprünün yapımına 1842 yılında başlanmış. 1847 senesinde Sultan Abdülmecit zamanında tamamlanarak kullanıma açılmış. Yapımında kesme taş tercih edilmiş.

Edirne – Karaağaç yolunu bağlayan Meriç Köprüsü’nün yerinde daha önceden ahşap köprü yer alıyormuş. Nehrin taşmasıyla Meriç Köprüsü’nün yapılması zorunluluk halini almış.

Meriç Nehri, 263 metre uzunluğa sahip. Aynı zamanda 7 metre genişliği de var. Köprü, 13 ayak üzerine inşa edilmiş. Aynı zamanda toplam 12 sivri kemerli açıklığa sahip. Selyaranlar ve köprü ayaklarında yer alan tahliye gözleri de köprüde yer alıyor.

Meriç Köprüsü konum ve adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Karaağaç, 22100 Edirne Merkez/Edirne

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Edirne'de Gezilecek Yerler

Meriç Nehrini görmek için Edirne ve çevresine geldiğinizde burada mutlaka uğramanız gereken pek çok yer var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Selimiye Camii

  • Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

  • Makedonya Kulesi

  • Büyük Sinagog

  • Edirne Sarayı

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı